Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl si opět pohoršil. Devátý měsíc v řadě

Český průmysl si opět pohoršil. Devátý měsíc v řadě
ČTK
 ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v únoru znovu zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) dosáhl hodnoty 44,3 bodu po lednových 44,6 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Zhoršování podmínek ukazuje PMI devátý měsíc v řadě, uvedla společnost S&P Global.

Reklama

K dalšímu útlumu zpracovatelského průmyslu přispěla zejména nízká domácí i zahraniční poptávka, kterou ovlivňují vysoká inflace a dostatečné zásoby. V důsledku nízké poptávky se snižuje výroba a ubývá nových zakázek.

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Nastartovaná Čína. Aktivita v továrnách byla v únoru nejvyšší za více než desetiletí

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v únoru rostla nejrychleji za více než desetiletí. Pomohlo k tomu zrušení omezení, která měla bránit šíření nemoci covid-19, koncem loňského roku. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu stoupl na 52,6 bodu z lednových 50,1 bodu. Překonal tak odhady analytiků a stoupl na nejvyšší hodnotu od dubna 2012. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský statistický úřad.

Přečíst článek

„Další případy odkládání zakázek a růstu objemů neodebraného hotového zboží přiškrtily prognózy na výrobu v příštím roce a přispěly k redukci zaměstnanosti. S&P Global Market Intelligence očekává, že průmyslová produkce bude v roce 2023 stagnovat," uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

Pozitivní je zmírnění inflačních tlaků

„Pozitivnější zprávou bylo zjevné zmírnění inflačních tlaků. Tempo růstu cen vstupů zpomalilo na minimum od září 2020 a výstupy zdražily nejpomaleji od února 2021,“ dodala.

Lukáš Kovanda: Nejen zelenina, i ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Lukáš Kovanda: I ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Nejen u zeleniny, ale také ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zaměstnanost v českém zpracovatelském sektoru v únoru prudce klesla. Firmy propouštěly nejrychleji od července 2020, uvádí S&P Global. Podniky se podle ní takto snaží omezit výdaje kvůli sníženým požadavkům z výroby a utlumené poptávce. České výrobní firmy ale v únoru zaznamenaly slabší růst finanční zátěže. Tempo inflace sice bylo silné, ale nejpomalejší od září 2020. Zpomalení růstu nákladů vedlo k pomalejšímu zdražování vyrobeného zboží. Nárůst prodejních cen byl nejnižší za dva roky.

Přes poklesy se zvyšuje důvěra v budoucnost

Výsledky indexu také ukazují, že se v únoru zvýšila podnikatelská důvěra v budoucí oživení. Optimismus českých firem směrem k výrobě v příštím roce rostl druhý měsíc v řadě, uvádí S&P Global.

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci z celé EU

Češi v lednu čelili téměř dvojnásobné inflaci, než kolik je průměr EU. S hodnotou 19,1 procenta byla třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce. Hůř na tom byli jen obyvatelé Maďarska a Lotyšska.

Přečíst článek

„Únorový PMI průzkum pro tuzemský zpracovatelský průmysl hlásí mírné prohloubení poklesu aktivity v tomto sektoru české ekonomiky. Vzhledem k obdobným signálům z Německa a některých dalších evropských ekonomik asi nejde o překvapení," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Za povzbudivou zprávu označil optimistická očekávání českých firem pro nadcházející rok.

Také analytička Komerční banky Jana Steckerová vítá optimistická očekávání firem. „Rozvolňování pandemické situace v Číně, kde PMI indexy dnes vyskočily na 52,6 bodu, naznačují oživení světové poptávky. Zároveň pokračuje pokles cen energií. V důsledku toho se lepší i předstihové indikátory v Německu a eurozóně a český zpracovatelský průmysl by je měl následovat," uvedla.

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Probuzená ekonomika Číny vystrašila Německo a Itálii. Znovu se proto staví proti zákazu spalovacích motorů

Německo a Itálie, tedy první a třetí největší ekonomika EU, se postavily proti plánu Bruselu na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem, který má platit od roku 2035. Členské státy EU už přitom plán loni předběžně odsouhlasily. Berlín a Řím se však stále zřetelněji obávají konkurence v podobě čínských elektroaut, která by mohla zaplavit jednotný trh EU, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme