Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl loni vzrostl o 6,4 procenta, polepšila si většina odvětví

Škoda Auto a výroba baterií pro její elektrické modely
Škoda Auto

Český průmysl loni meziročně rostl o 6,4 procenta po poklesu o více než sedm procent v roce 2020. Polepšila si většina odvětví. Předcovidové úrovně ale průmyslová výroba nedosáhla, důvodem byly problémy automobilového průmyslu. Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Automobilová výroba se vedle následků koronavirové pandemie stále potýká také s nedostatkem čipů. Přesto loni meziročně vzrostla o 3,4 procenta. Výroba ostatních dopravních prostředků si polepšila o 22 procent, produkce strojů o 9,4 procenta a výroba elektrických zařízení o 11,2 procenta. Jediná dvě odvětví, která zaznamenala ve srovnání s rokem 2020 horší výsledek, jsou zpracování dřeva a výroba oděvů.

Výsledky průmyslu mohly být nepochybně lepší, kdyby se třeba automobilový průmysl nemusel uchylovat k prodlužování odstávek v důsledku chybějících součástek. Zatímco celé odvětví skončilo zhruba procento pod výsledky předpandemického roku 2019, jeho největší součást – výroba aut – dokonce o 8,5 procenta,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

energie

Síkela chce pomoci firmám s drahými energiemi. Ve hře jsou kompenzace, ale i státní půjčky

Ministerstvo průmyslu a obchodu do několika předloží návrh pomoci pro firmy potýkající se s vysokým nárůstem cen energií. Rozšířit by se měla i pomoc pro domácnosti, kterým hrozí energetická chudoba. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

„Celoroční růst průmyslové produkce o 6,4 procenta je s ohledem na extrémně nízkou srovnávací základnu z roku 2020 slabý výsledek. Vývoj předstihových indikátorů a zprávy o zlepšených subdodávkách dávají silnou naději, že na začátku roku uvidíme opět růst statistik z výroby. Za celý letošní rok čekáme expanzi průmyslové výroby v ČR o 7,8 procenta,“ míní analytik Komerční banky Michal Brožka..

V prosinci průmysl meziročně klesl o 2,1 procenta, horší byl i výsledek za celé čtvrté čtvrtletí. Slabší prosincové výsledky průmyslu nejsou podle Dufka žádným překvapením. „Už průběžné zprávy o vývoji v automobilovém průmyslu dávaly tušit, že závěr roku nebude z hlediska výkonu našeho největšího odvětví nijak oslnivý. Problémem ovšem není nezájem zákazníků, ale přetrvávající nedostatek komponent zejména pro automobilový průmysl,“ míní.

Průmysl stále brzdí nefunkční mezinárodní dodavatelské řetězce, drahá a nespolehlivá doprava, vysoké ceny vstupů včetně energií a přetrvávající nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků,“ dodal Dufek.

Stavebnictví se dařilo

Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu, stoupla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční růst na 8,1 procenta z listopadových dvou procent. Z hlediska růstu výroby to byl loňský nejúspěšnější měsíc ve stavebnictví – meziměsíčně byla výroba vyšší o 1,8 procenta.

Škoda Auto, ilustrační foto

Delta ani omikron průmysl neohrozily. Aktivita výrobců v Česku roste

Průmysl se už od druhé vlny s pandemií vyrovnává poměrně dobře. Firmy se naučily improvizovat, pracují s vyššími zásobami a flexibilně i cenami, shodují se analytici.

Přečíst článek

„České stavebnictví se v průběhu roku potýkalo s mimořádným růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit, přesto pozemní i inženýrské stavebnictví celkově stouplo,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Růst bude pokračovat

„Tuzemské stavebnictví v loňském roce ukázalo svou stabilitu a robustnost. Ve světle všech potíží, jako byly rostoucí ceny řady surovin, nefungující dodavatelské řetězce, chybějící zahraniční pracovníci i skokový růst cen energií, je posílení o 1,4 % skvělým výsledkem,“ míní generální ředitel společnosti Xella výrábějící stavebniny pod značkou Ytong pro ČR a Slovensko Peter Markovič.

peníze, ilustrační foto

Rychlé zotavení z pandemie se odkládá. Česká ekonomika loni stoupla o 3,3 procenta

Sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Hospodářství se bude na úroveň před pandemií vracet déle. Českou ekonomiku podsekl čipový hladomor a potíže v dopravě, shrnují analytici.

Přečíst článek

Letos v Xelle počítají s dalším pozvolným oživením stavební výroby, a to jak v rezidenčním bydlení, tak i v průmyslové výstavbě. „Ceny by se měly v průběhu roku stabilizovat, stavební trh je z pohledu zakázek ve výhledu zdravý, otázkou zůstává nakolik vysoká inflace a s ní spojené kroky České národní banky utlumí domácí poptávku. Dle mého názoru české stavebnictví letos dále poroste tempem do pěti procent. Největším problémem trhu i letos zůstane nedostatek kvalifikované pracovní síly,“ podotkl Markovič.

Analytik Komerční banky Martin Gürtler loňské výsledky optimisticky nevidí. „Celý loňský rok byl ve znamení výrazného útlumu stavební produkce. Ta loni vzrostla pouze o 1,4 procenta, navíc po poklesu o zhruba pět procent v roce 2020. Stavebnictví tak stále patří mezi koronavirou pandemií nejvíce zasažená odvětví ekonomiky,“ uvedl. 

S ustupujícími pandemickými omezeními a se snižující se nejistotou by již letošek mohl přinést významnější oživení stavební výroby. „Letos by podle naší prognózy měla stavební produkce vzrůst o přibližně šest procent,“ míní Gürtler.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme