Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síkela chce pomoci firmám s drahými energiemi. Ve hře jsou kompenzace, ale i státní půjčky

energie
iStock
 ČTK

Ministerstvo průmyslu a obchodu do několika předloží návrh pomoci pro firmy potýkající se s vysokým nárůstem cen energií. Rozšířit by se měla i pomoc pro domácnosti, kterým hrozí energetická chudoba. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy se 43 procentům členských firem zvýšily náklady na energie o více než 20 procent. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v pořadu navrhl, aby šlo Česko cestou kompenzací nepřímých nákladů firmám v zasažených odvětvích stejně jako na Slovensku či v Německu.

Temelín

Bez jádra to nepůjde. Dukovany a Temelín téměř vyrovnaly rekordní výrobu elektřiny

Díky modernizaci stávajících bloků českých jaderných elektráren se povedlo zvýšit výrobu jaderné energie stejně, jako by přibyl celý nový blok Dukovan, uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Přečíst článek

V případě firem resort podle Síkely v současnosti analyzuje nejpostiženější odvětví s velkým podílem energetických nákladů. Jako řešení se podle něj nabízí kompenzace z plateb za emisní povolenky nebo přeplatků DPH. Ve hře jsou podle něho i překlenovací úvěry od státních finančních institucí nebo půjčky od komerčních bank se státní zárukou.

U domácností chce Síkela posunout limity pro ohrožení energetickou chudobou. Jednou z cest by mohly být speciální tarify pro postižené domácnosti. Pomoc má být podle něho co nejvíce adresná a nikoliv plošná, aby ji čerpaly i bohatší příjmové skupiny. Podle svých slov nebude navrhovat plošný příspěvek 200 až 400 korun na osobu z emisních povolenek, se kterým nedávno přišli Piráti.

solární panely

Solární boom. Domácnosti a firmy loni houfně pořizovaly vlastní elektrárny

V Česku bylo loni podle Solární asociace instalováno celkem 62 MW nových solárních elektráren, o pětinu více než v roce 2020. Zvýšený zájem podle asociace odstartovaly dotace pro rodiny a firmy v kombinaci se zdražováním energií.

Přečíst článek

Ministerstvo rovněž chystá změny legislativy v energetice, aby se nemohla opakovat situace, kdy některý z dodavatelů energií nebude schopný splnit své dlouhodobé závazky vůči klientům, jako v minulém roce učinila například firma Bohemia Energy. Energetický regulační úřad (ERÚ), který loni situaci kolem Bohemia Energy nezabránil, měl Síkelovi již dodat návrh opatření, aby se problém neopakoval. Ministr to chce během jednoho až dvou týdnů vyhodnotit. Do budoucna nevyloučil ani personální změny v ERÚ.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by měl mít ERÚ připravený plán opatření pro případ energetické chudoby. Po loňském selhání ERÚ by podle něj měl ministr průmyslu hledat do čela úřadu nové lidi. Stát by měl pomáhat nejslabším příjmovým skupinám v nákupu technologií či zateplování budov, které by snižovaly spotřebu energie. Příspěvek na bydlení je podle něho pro nejchudší domácnosti nedostatečný.

Středula dnes rovněž uvedl, že odbory navrhují vytvořit spolu s vládou a zaměstnavateli plán hospodářského růstu, který by reagoval na kroky České národní banky nebo vládní škrty, a chtějí se proto tomuto tématu na tripartitě věnovat. Česku podle jeho slov hrozí stagflace.

Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Drahý plyn drtí i giganty: Německý Uniper si musel nouzově půjčit miliardy

Evropa zažila nejdivočejší rok s plynem, velké firmy si půjčovaly, mnohé malé se položily. Nouzově si musel vypůjčit 10 miliard eur také německý energetický gigant Uniper, aby nebyl vyhozen z obchodování na komoditní burze, píše Bloomberg.

Přečíst článek

fronty před Pražskou plynárenskou

Vláda kvůli rostoucím cenám energií pomůže domácnostem. Příčina se ale neřeší

Příspěvek na bydlení se zvýší, stejně jako se zavede mimořádná okamžitá pomoc. Vláda těmito kroky reaguje na rostoucí ceny energií, které některé domácnosti mohly dostat do finančních těžkosti. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme