Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Delta ani omikron průmysl neohrozily. Aktivita výrobců v Česku roste

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
Veronika Kudrnová
vku

Průmysl se už od druhé vlny s pandemií vyrovnává poměrně dobře. Firmy se naučily improvizovat, pracují s vyššími zásobami a flexibilně i cenami, shodují se analytici.

Reklama

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v lednu zlepšovaly, nicméně index nákupních manažerů (PMI) mírně klesl na 59 bodů z prosincových 59,1 bodu, uvedla společnost IHS Markit. K zlepšování situace přispěl nárůst výroby, tempo růstu bylo nejvyšší od loňského srpna. 

Úroveň indexu nad 50 body indikuje zvyšování aktivity výrobců. Z průzkumu vyplynulo, že k větší výrobě opět přispěl růst nových zakázek a snaha zpracovat nedodělky. Tempo růstu nových zakázek vzrostlo díky silné poptávce druhý měsíc v řadě na nejvyšší úroveň za pět měsíců. Zahraniční poptávka se držela na vysoké úrovni, i přestože tempo růstu nových exportních zakázek zpomalilo, uvádí zpráva.

„Rok 2022 začal pro české zpracovatelské firmy pozitivně oživením růstu a prudkým zvýšením výroby a nových zakázek. Ve vyhlídkách na výrobu v příštích 12 měsících byly navíc firmy nejoptimističtější od června 2018. V lednu se také objevily známky uvolnění tlaku na kapacity a dodavatelské řetězce,” uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Zvyšovala se dále zaměstnanost, která pomohla ke zmírnění rozpracovanosti produkce,” uvedl Michal Brožka, analytik ČSOB.

peníze, ilustrační foto

Rychlé zotavení z pandemie se odkládá. Česká ekonomika loni stoupla o 3,3 procenta

Sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Hospodářství se bude na úroveň před pandemií vracet déle. Českou ekonomiku podsekl čipový hladomor a potíže v dopravě, shrnují analytici.

Přečíst článek

Aktivita průmyslových výrobců v Česku díky novým zakázkám roste, i když se firmy musejí i nadále potýkat s výraznými problémy v dodávkách komponent a se zdražujícími komoditami.

„Poptávka tedy rozhodně není problémem pro zrychlení výroby v průmyslu, ale překážku i nadále představují nefungující dodavatelské řetězce a extrémní ceny komodit včetně energií. Chybí rovněž zaměstnanci, i když se firmám částečně daří nové pracovníky najímat. Vysoké náklady se podniky dál snaží přenášet do svých cen, a tak lednová výrobní inflace určitě překvapí dalším rekordem v řadě,” komentuje vyhlídky českého průmyslu Petr Dufek, analytik ČSOB. 

Z pohledu dalšího vývoje ekonomiky je nepochybně pozitivní, že situace v průmyslu – navzdory inflačním tlakům – zůstává i nadále příznivá. „Je vidět, že ani delta nebo omikron toto odvětví v podstatě neohrozily. Ostatně průmysl se už od druhé vlny s pandemií vyrovnává poměrně dobře. Firmy se naučily improvizovat, pracují s vyššími zásobami a flexibilně i cenami. Průmysl se tak může opět stát motorem české ekonomiky, zvlášť když se časem podaří plně obnovit dodavatelské řetězce,” dodal Dufek.

V souhrnu tak vývoj indexu nákupních manažerů indikuje pokračování expanze výroby i na začátku letošního roku. Pro vývoj v dalších měsících zůstává klíčový vývoj v subdodávkách,” doplnil ekonom Brožka.

sklizeň jablek

Výrobní inflace se urvala. Cenový chaos je nejhorší od roku 1995

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražení zaznamenali všichni výrobci. V zemědělství rostou ceny nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme