Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dědictví po Sberbank, Česká spořitelna zaplatila miliardy za úvěry, klienti k ní přejdou už v dubnu

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ.
ČTK
 ČTK

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy korun. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.

Reklama

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě.

V Česku zkrachovala, v Rusku vyplatí Sberbank rekordní dividendu

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Za loňský rok Sberbank podobně jako jiné velké ruské podniky na doporučení centrální banky a vlády dividendu nevyplatila. Sberbank očekává, že za letošní rok vykáže prudký růst zisku, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun).

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 78 procent, letos čeká zotavení

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun). Letos banka očekává výrazné zotavení, podle šéfa podniku Germana Grefa by se měl zisk přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Přečíst článek

V dubnu se budou převádět data k úvěrům klientů ze Sberbank CZ do spořitelny. V době převodu ještě budou moci tito klienti splácet své úvěry a řešit neodkladné záležitosti týkající se správy převáděných úvěrů přes Sberbank CZ, avšak od 1. května 2023 jim již bude plnou obsluhu poskytovat Česká spořitelna. Smluvní podmínky úvěrů, včetně úrokových sazeb dohodnutých ve Sberbank CZ se převzetím úvěrového portfolia Českou spořitelnou nemění. Do konce dubna tedy budou klienti splácet své úvěry na účty ve Sberbank CZ, od 1. května pak na nové účty ve spořitelně.

Vypořádáním kupní smlouvy s ČS jsme získali klíčové finanční prostředky potřebné k uspokojení pohledávek věřitelů Sberbank CZ. V tuto chvíli také dokončujeme prodej korporátních dluhopisů náležejících do majetkové podstaty Sberbank CZ a otevřeli jsme i nabídkové řízení na prodej zbylé části úvěrového portfolia banky,” uvedla Lužová.

Věří proto, že bude moci přistoupit k vypořádání pohledávek věřitelů formou částečného rozvrhu ve druhé polovině letošního roku. Získaná kupní cena společně s dostupnou hotovostí banky, včetně narostlých úroků, a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ bude postačovat k plnému uspokojení věřitelů v první skupině (garanční systém) i druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy). S velkou pravděpodobností umožní i téměř stoprocentní uspokojení věřitelů ve třetí skupině, což jsou kraje, města, obce a velké společnosti.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme