Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský podnikatel Igor Kim prodal českou Expobanku

Igor Kim, ruský podnikatel a bankéř
Nomadici, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
 nst
nst

Majitel Expobank CZ, ruský podnikatel Igor Kim (na snímku), se ji snažil prodat už pár měsíců. Nyní ji kupuje skupina investorů.

Reklama

Akcionáři Expobank CZ, české banky ovládané ekonomem Igorem Kimem, dnes oznámili dohodu o prodeji sta procent akcií banky konsorciu složeném z lotyšské Signet Bank a amerických investorů. Oznámila to dnes Expobank. 

Uskutečnění transakce je podmíněno souhlasem České národní banky. Ta již byla o dohodě oficiálně informována. Jakmile ČNB transakci odsouhlasí a dojde k jejímu naplnění, Expobank CZ přestane mít ruské akcionáře, uvedl mluvčí banky Jakub Švestka. 

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Dnes oznámená dohoda je výsledkem dlouhodobého a veřejně známého záměru akcionářů Expobank CZ prodat banku strategickému partnerovi, který umožní její další rozvoj a růst. O transakci s výše uvedeným konsorciem jednali akcionáři Expobank CZ od roku 2021. Jejím hlavním důvodem je, že se akcionáři Expobank CZ již dříve rozhodli do budoucna soustředit na své podnikatelské aktivity jinde než v České republice. 

„Akvizice Expobank CZ bude představovat vynikající zprávu pro klienty, zaměstnance a další partnery. Přinese nové příležitosti pro dlouhodobý, strategický rozvoj banky v České republice,“ uvedl Roberts Idelsons, předseda představenstva Signet Bank. 

Signet Bank AS sídlí v lotyšském hlavním městě Rize. Je držitelem bankovní licence od lotyšské Komise pro finanční a kapitálový trh (FKVT) a od Evropské centrální banky (ECB). Začátkem roku 2022 získala stoprocentní podíl v tamní AS Expobank. 

 Expobank CZ á od letošního ledna nového předsedu představenstva  Jana Winklera. Ten dříve pracoval například v největší rumunské retailové bance, Banca Comerciala Romana ze skupiny Erste.  Ve funkci nahradil Lubomíra Lízala, jehož členství v představenstvu skončilo k 2. lednu 2022.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

ČNB možná ještě zvýší úrokové sazby, ale už jsou blízko vrcholu, říká Rusnok i v souvislosti s Ukrajinou

Základní úrokové sazby ČNB se zřejmě ještě mírně zvýší, ale už jsou velmi blízko svého maxima. Na současné nadprůměrné výši ale nějaký čas zůstanou, prohlásil šéf České národní banky Jiří Rusnok. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhovor pro maďarský zpravodajský web www.vg.hu.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme