Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi holdují sběratelství. Jen v červnu na Aukru koupili předměty za 140 milionů

Svatováclavský desetidukát z roku 1937. (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Lidé na největším českém on-line tržišti Aukro v červnu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 140 milionů korun, jedná se o meziroční nárůst o 22,5 procenta.

Reklama

Tradičně velký zájem byl o vzácné mince. Například výroční svatováclavský desetidukát z roku 1933 se prodal za 581 200 korun. Vyplývá to ze statistik firmy. Na Aukru se za posledních 12 měsíců prodalo zboží za tři miliardy korun, letos firma očekává o asi miliardu vyšší prodeje.

Svatováclavský desetidukát z roku 1933 v letošním šestém měsíci v žebříčku nejzajímavějších vydražených kusů na tržišti Aukro obsadil první příčku. Dražbu sledovalo 208 lidí a přihazovalo jich 18. „Na druhém místě v červnu byla ražba dalšího desetidukátu z roku 2018 ke 100. výročí založení československého státu. Tato dukátová medaile byla ražena v nákladu pouhých 100 kusů. Z toho důvodu je dnes na českém trhu prakticky nesehnatelná,” uvedl za společnost Aukro Pavel Krejčíř. Vítěz dražby tuto minci získal za 580 200 korun.

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Přečíst článek

Křejčíř dále uvedl, že mezi českými sběrateli je o mince dlouhodobý zájem a jejich cena neustále roste. Jsou proto podle něj vhodným předmětem k investici. I třetí místo nejžádanějších položek na Aukru za červen patřilo vzácným mincím. Dražbu kompletní sady s názvem Koruna česká z roku 1995 sledovalo 150 uživatelů, 17 se jí účastnilo. Nejúspěšnější dražitel za ni zaplatil 470 600 korun.

Lidé na Aukru často vyhledávají i umělecké předměty. Jeden ze sběratelů minulý měsíc získal obraz Španělka od českého malíře Václava Brožíka, prodal se za 200 200 korun. 

Aukro se orientuje na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. Svou činnost portál zahájil v roce 2003, momentálně eviduje přes 4,5 milionu registrovaných uživatelů. Firma má od června nového generálního ředitele, kterým se stal Jan Sadílek. Po nástupu do funkce oznámil, že chystá změnu obchodní strategie a expanzi do dalších zemí. Se společností hodlá tak v roce 2025 dosáhnout ročního obratu kolem 20 miliard korun.

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl
video

Investice do umění ochrání hodnotu majetku, shodli se experti

V časech nejistoty se lidé často uchylují k alternativním investicím, kam patří také umění, hodinky nebo třeba víno.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Poptávka převyšuje nabídku. Investice do umění vynesly za deset let desítky procent

Přečíst článek
Starožitnosti, ilustrační foto

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme