Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Starožitnosti, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Rostoucí inflace podle největšího českého aukčního portálu Aukro posiluje zájem Čechů ukládat peníze do investičních sběratelských předmětů a také starožitností. V dubnu jich na něm vydražili za 197 milionů korun, proti čtvrtému měsíci loňského roku je to nárůst o 11,6 procenta. Poptávka je neustále po vzácných mincích, stále častěji lidé obchodují také s automobily a motorkami.

Reklama

První místo v žebříčku deseti nejzajímavějších vydražených předmětů za duben si vysloužila sada Svatováclavských dukátů z roku 1937. Nový majitel za ni zaplatil 1,6 milionu korun. Za částku o zhruba 300 tisíc korun nižší se prodala puncovaná sada československých dukátů svatého Václava vyražená v roce 2018 ke 100. výročí vzniku Československa.

Třetí příčka žebříčku patřila půlkilogramovému zlatému slitku vydraženému za 702 tisíc korun. „Cena zlata od března mírně klesá. Vzhledem k dlouhodobému zhodnocování této komodity, může ale jít o vhodnou dobu k nákupu,“ uvedl odborník na starožitnosti a sběratelství ve společnosti Aukro Pavel Krejčíř. V uplynulém měsíci našla nového majitele také desetikoruna s malým „Kč“. Vítěz aukce ji získal za 615 tisíc korun.

nákupy v supermarketu

Vrchol inflace v Evropě přijde v létě. Zdraží hlavně energie a potraviny

Míra inflace v zemích eurozóny, potažmo v dalších evropských zemích včetně ČR, která je na nejvyšších hodnotách od 70. let minulého století, dosáhne vrcholu během letošního druhého čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Allianz Trade. Na růstu cen se budou podle ní téměř ze dvou třetin podílet rostoucí ceny energií a potravin.

Přečíst článek

Velkým zájem přilákala aukce mopedu Stadion S23, sledovalo ji 900 lidí. Veterán se prodal za 317 tisíc korun. „Moped nebyl renovován, zůstal s původním lakem i motorem. Prodávající jako třešničku na dortu zabalil pár náhradních součástek do papíru z časopisu Motor z roku 1965,“ dodal Krejčíř.

Aukro se zaměřuje na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. Svou činnost portál zahájil v roce 2003, eviduje přes 4,5 milionu registrovaných uživatelů. Loni meziročně zvýšil obrat o 30 procent na 3,3 miliardy korun. Za sběratelské a starožitné předměty na něm lidé utratili zhruba dvě miliardy korun, proti roku 2020 o 36 procent více.

Tether

Černá labuť krouží nad tetherem. Stablecoin prolomil vazbu na dolar

Krytoměnový trh zachvátila panika, výprodeje digitálních měn nepolevují. Do potíží se dostaly už i takzvané stablecoiny, které si měly udržovat stabilní cenu. Největší z nich, tether, který je základní součástí kryptoměnového ekosystému, ve čtvrtek prolomil svou vazbu na dolar. Jeho kolaps by přitom podle některých ekonomů mohl být pomyslnou černou labutí pro celý trh kryptoměn.

Přečíst článek

váha, obezita

Dobrá zpráva: jsou tu nové léky na hubnutí. Cvičit a nejíst je ale pořád lepší

Lék, který by spolehlivě, bezpečně a bez námahy zbavil lidi obezity, je svatým grálem farmaceutického průmyslu. Výsledky tu jsou, ale pořád to není ono. V poslední době se však objevily zprávy hned o dvou slibných preparátech. Výsledky z poslední fáze klinický studií totiž zveřejnila firma Novo Nordisk. A pozadu nezůstala ani Eli Lilly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Válka vždy přinese řadu sběratelských artefaktů. Ukrajinská známka vešla do dějin, říká šéf veletrhu Sběratel

Přečíst článek
Spider-Man se poprvé stává Venomem

Šílený rekord. Jedna stránka komiksu se Spider-Manem se prodala za 3 miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme