Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny pohonných hmot padají nejrychleji za 17 let. Zlevňovat bude i v příštích dnech

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
Lukáš Kovanda

Zlevňování pohonných hmot pokračuje rychlým tempem. Byť včera už tempo zlevňování oproti úterý zpomalilo. Platí ovšem, že úterní a včerejší zlevnění ve svém součtu představují nejvýraznější dvoudenní zlevnění pohonných hmot v historii sledování od začátku roku 2005.

Reklama

Průměrná cena benzínu Natural 95 se z úterý na včerejšek propadla o 59 haléřů na litr, na hodnotu 45,13 koruny. Za dva uplynulé dny – od pondělí do středy –  tak benzín zlevnil o 1,41 koruny. Jedná se tedy o nejvýraznější dvoudenní zlevnění benzínu v historii sledování od začátku roku 2005. (Výjimkou je pouze jediný cenový výkyv – jež je ovšem jen statistickou anomálií – v únoru 2010, kdy cena benzínu nejprve jeden den vzrostla o více než 2,50 koruny na litr, aby hned poté zase o více než 2,50 koruny zlevnila.)

Těžební věž na moři

Trhu s ropou hrozí šok, kvůli protiruským sankcím budou trhu chybět miliony barelů denně

Trhu s ropou hrozí kvůli protiruským sankcím šok, už příští měsíc by mohly denně chybět tři miliony barelů ruské ropy a ropných produktů. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ta se také domnívá, že by současná situace mohla zrychlit světový odchod od fosilních paliv.

Přečíst článek

Průměrná cena nafty včera „přes noc“ spadla o 68 haléřů na litr, na úroveň 47,69 koruny za litr. Za dva uplynulé dny tak nafta zlevnila o 1,53 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění nafty v historii sledování od začátku roku 2005.

Benzín bude zlevňovat i v dalších dnech

Pohonné hmoty v posledních těch dnech souhrnně zlevňují kvůli odeznívání paniky na světovém trhu s ropou. Tu vyvolala válka na Ukrajině související sankce Západu proti Rusku. V minulém týdnu tak ropa zdražila do blízkosti svého historického cenového rekordu.

Paniky na trhu s ropou využily v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. V Česku tak podle údajů Evropské komise v dnech 21. února až 7. března tak například nafta v ČR zdražila po přepočtu do eur druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU, o 20,1 procenta. Výrazněji v daném období rostla cena nafty už jen v Německu.

Ze ztrát už se nevzpamatujeme. Turečtí hoteliéři se kvůli válce bojí o svoje podnikání

Ruská invaze a válka na Ukrajině zřejmě bude znamenat také vážné ztráty pro turecké podnikatele v cestovním ruchu, z nichž mnozí se už výrazně zadlužili kvůli uzávěrám způsobeným pandemií nemoci covid-19. Ruští a ukrajinští turisté se totiž podílejí více než čtvrtinou na počtech zahraničních návštěvníků v Turecku.

Přečíst článek

Růst cen pohonných hmot v ČR je tedy od začátku ruské invaze v rámci EU vysoce nadprůměrný, až extrémní. To lze jen těžko vysvětlit jinak než maržovou politikou. Ropa totiž zdražuje všem zemím EU a z důvodu přepočtu cen do eur jsou zohledněny také změny národních měn členských zemí EU k euru.

Od úterý tuzemské čerpací stanice zpravují o svých cenách úřady. I to má dílčím způsobem vliv na současný rychlý pokles cen. Reportované ceny čerpacích stanic jsou následně porovnávány s velkoobchodní cenou paliv, která se ustavuje na komoditní burze v Rotterdamu. Její ceny jsou určující také právě pro ceny pohonných hmot v ČR.

Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze ovšem včera po několika dnech pokles stoupla. To vede a ještě povede ke zmírnění zlevňování pohonných hmot v ČR, opětovný růst cen by však nastat neměl. Velkoobchodní cena nafty se stále drží hluboko pod rekordními úrovněmi z první poloviny minulého týdne.

Intel, výrobce čipů,

Intel postaví v Magdeburgu továrnu na čipy za 17 miliard eur

Americký Intel postaví továrnu na mikročipy v německém Magdeburgu. Do závodu investuje 17 miliard eur (více než 422 miliard korun), uvedla firma.

Přečíst článek

Ceny pohonných hmot v ČR tudíž budou poměrně rychlým tempem zlevňovat i v dalších dnech. V následujících sedmi dnech lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 43 do 44 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 45,50 až 46,50 korun za litr.

bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Řidiči, připravte se. Benzin zdraží o korunu na litr během pár dní

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme