Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Intel postaví v Magdeburgu továrnu na čipy za 17 miliard eur

Intel, výrobce čipů,
iStock
 ČTK

Americký Intel postaví továrnu na mikročipy v německém Magdeburgu. Do závodu investuje 17 miliard eur (více než 422 miliard korun), uvedla firma.

Reklama

Německý Magdeburg přilákal významnou investici. Intel, přední výrobce čipů, zde postaví za 17 miliard továrnu na mikročipy. Americký výrobce chce v Evropě do deseti let investovat až 80 miliard eur, zejména pak v Německu. Intel se v Evropě rozhodoval mezi více zeměmi. O jeho továrnu stála například Francie, Itálie nebo Polsko.

Intel posílí svou stávající továrnu v Irsku, zatímco ve Francii zřídí centrum, které se bude soustředit na výzkum a projektování. V Itálii pak výrobce čipů možná zřídí montážní a kompletační závod. Firma bude investovat do výzkumu a výroby i v Polsku a ve Španělsku, uvedla firma.

Počáteční investice za 33 miliard eur, která zahrnuje i 17 miliard eur na komplex v Magdeburgu, má pomoci pokrýt rostoucí poptávku po čipech využívaných v počítačích, automobilech, chytrých telefonech a dalších zařízeních. Jejich cílem je v dlouhodobém horizontu snížit závislost Evropy na asijských dodavatelích.

Společnost Mobileye, divize Intelu, podala žádost o primární nabídku v USA

Divize Intelu, která vyvinula robotické taxi, míří na americkou burzu

Společnost Mobileye, která je divizí americké společnosti Intel a zaměřuje se na systémy samořízených aut, podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) ve Spojených státech. Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že nabídka by mohla firmu Mobileye ohodnotit na více než 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Přečíst článek

Intel postaví dvě továrny v Magdeburgu, kde vytvoří 7000 pracovních míst na stavbě, 3000 stálých pracovních míst ve společnosti a další desítky tisíc pracovních míst u dodavatelů a partnerů.

Dalších 12 miliard eur investuje do svého irského závodu, čímž celkové investice firmy v Irsku přesáhnou 30 miliard eur. Intel také jedná s Itálií o výstavbě zázemí výrobního závodu s možnou investicí až 4,5 miliardy eur. Zahájení provozu se plánuje na roky 2025 až 2027.

Ve Francii má Intel v úmyslu vybudovat své nové evropské výzkumné centrum. Vznikne tam kolem 1000 nových pracovních míst v oblasti špičkových technologií, uvedla agentura Reuters.

Některé unijní země, například Itálie, se snažily získat investici Intelu různými pobídkami. Rozložení továren v několika zemích by mohlo společnosti pomoci získat více dotací od různých států.

Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici

Ze spojení Nvidie a Arm sešlo. Proti čipové megafúzi se postavili regulátoři

Americký výrobce čipů Nvidia svého britského rivala Arm nepřevezme, firmy transakci v hodnotě až 80 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) zrušily. Nvidia o tom informovala ve společném prohlášení s japonskou investiční firmou SoftBank, která je majitelem společnosti Arm. Důvodem jsou podle prohlášení regulační překážky. SoftBank nyní místo prodeje zahájí přípravy na uvedení akcií firmy Arm na burzu.

Přečíst článek

Výroba automobilů

Britský automobilový průmysl loni zkolaboval. Hůř bylo naposledy před 65 lety

Loňský rok byl pro britský automobilový průmysl nejhorší od roku 1956, uvedl tamní svaz výrobců a prodejců aut. Kvůli čipové krizi vyrobil jen 859 575 aut, což je o 6,7 procenta méně než v prvním koronavirovém roce 2020.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme