Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa je nejdražší za osm let. A bude hůř

Těžba ropy, ilustrační foto
iStock

Ceny ropy pokračují v růstu. Severomořská ropa Brent dnes poprvé za tři roky překonala 85 dolarů za barel. A bude hůř. Drahá ropa se odráží i na ceně paliv u českých čerpacích stanic. Benzin může v zimě atakovat hranici 40 korun za litr.

Reklama

Na vině jsou obavy, že dodávky suroviny budou v příštích měsících nedostatečné, protože poptávku po ropných produktech bude podporovat prudký nárůst cen zemního plynu a uhlí.

„Podle dat Bloombergu se dnes barel Brentu prodával až za 85,10 dolaru. S výjimkou 3. října 2018 se za celé období od začátku listopadu roku 2014 nikdy Brent tak draze neobchodoval. Ropa je tak nyní prakticky nejdražší za osm let,“ řekl hlavní ekonom Trinity  Bank Lukáš Kovanda.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate ve stejnou dobu vykazovala nárůst asi o jedno procento na 82,09 dolaru za barel.

Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby, upozorňuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Světové investice do obnovitelné energie musejí razantně zrychlit, tvrdí experti

Svět sice méně spoléhá na uhlí, plyn a ropu, pokud chce ale účinně bojovat proti změnám klimatu a udržet nestabilní trhy s energií pod kontrolou, je nutné investice do obnovitelných zdrojů energie do konce tohoto desetiletí ztrojnásobit. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Přečíst článek

Poptávka po ropě se letos zvyšuje díky oživování ekonomické aktivity z útlumu způsobeného pandemií koronaviru. V poslední době poptávku tlačí vzhůru i snahy nahrazovat ropnými produkty zemní plyn a uhlí, jejichž ceny se dostaly na rekordní hodnoty.

„V neposlední řadě je důvodem zdražování ropy i to, že Rusko, Saúdská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy, kteří po pandemii látají díry svých státních rozpočtů, záměrně neuvolňují těžbu ropy tolik, jak by mohli. Protože ropa na světový trh tedy neproudí v takovém objemu, aby při stávající ceně uspokojila veškerou poptávku, její cena znatelně roste,“ dodal Kovanda.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek předpověděla, že nynější napětí na trzích s energií zvýší poptávku po ropě o 500 tisíc barelů denně. To by mělo vést ve zbytku letošního roku k převisu poptávky nad nabídkou v rozsahu kolem 700 tisíc barelů denně.

svářeč, průmysl, plyn

Poptávka po plynu v průmyslu slábne. Je nižší než před pandemií

Rostoucí ceny plynu a dalších energií ohrožují ekonomický růst, uvádí odborníci. Navíc startuje topná sezona.

Přečíst článek

„Rekordní ceny uhlí i plynu a soustavné výpadky proudu nutí energetický sektor a energeticky náročná průmyslová odvětví k tomu, aby se obrátila k ropě, a udržela tak své provozy v chodu,“ uvedla IEA ve své měsíční zprávě. Předpověděla také, že světová poptávka po ropě se příští rok dostane nad úroveň z doby před pandemií.

Zdražování ropy nezastavila ani čtvrteční zpráva o výrazném růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký vládní Úřad pro energetické informace oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 6,1 milionu na 427 milionů barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější nárůst, a to o 702 tisíc barelů. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Až 45 korun za litr. Situace na Blízkém východě může vyhnat ceny pohonných hmot v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme