Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Dopady Putinovy invaze na Ukrajinu pociťují Rusové čím dál tíživěji. Nová data ministerstva hospodářství ukázala, že cena běžných surovin jen za poslední týden poskočila o 14 procent. A kvůli oslabování rublu bude podle CNN inflace v Rusku dál narůstat.

Reklama

Meziroční inflace podle ruského ministerstva hospodářství vyskočila na 14,5 procenta, nejvíc od roku 2015.

Zdražuje všechno, od základních potravin až po hygienické potřeby. O 14 procent zdražil například cukr. Cena cibule vyskočila v celostátním průměru o 13,7 procenta, v některých regionech dokonce až o 40 procent. Vzrostly i ceny dětských plenek (4,5 procenta), toaletního papíru (tři procenta).

Podle Stephena Innese z poradenské společnosti SPI Asset Management výrazné zdražovaní souvisí s oslabováním rublu.

„Největším viníkem je importována inflace. Veškeré zboží, které se do Ruska dováží, exponenciálně zdražuje kvůli slabšímu rublu,“ dodává Innese.

„Pokud jde o cukr a pohanku jsme plně soběstační. Nemusíte tedy panikařit,“ uklidňovala svoje spoluobčany vicepremiérka Viktoria Abramčenková. Sociální sítě totiž zaplavila videa zachycují horlivou snahu Rusů se předzásobit před další vlnou zdražování.

Nezvládnutá pandemie a pakt s Putinem: Přešlapy, které Si Ťin-pchingovi podraží nohy

Sázka na spojenectví s Vladimirem Putinem je největším přešlapem Si Ťin-pchinga za celých devět let jeho politické kariéry, píše server CNBC. Čínského prezidenta v listopadu čeká sjezd komunistické strany a ohajování své vedoucí pozice.

Přečíst článek

Vedení centrální banky Bank of Russia v březnu zvýšilo základní sazbu o 10,5 procentního bodu na 20 procent. „Vnější podmínky pro ruskou ekonomiku se dramaticky změnily. Zvýšení klíčové sazby zajistí zvýšení vkladu sazby na úrovně nezbytné ke kompenzaci zvýšeného rizika devalvace a inflace, což umožní zachovat finanční a cenovou stabilitu a ochránit úspory občanů před znehodnocením,“ uvedl regulátor v prohlášení podle agentury TASS.

Komerční banky čekaly tlak na růst sazeb už od víkendu. VTB Bank, na kterou mířily už první sankce, o víkendu oznámila, že zvedá minimální sazbu z hypoték na 15,3 procenta. To byla centrální sazba ještě poloviční. Lze tedy čekat, že úroky z hypoték rychle vystoupají nad dvacetiprocentní hranici. 

Při zahájení obchodování v pondělí ráno začal prudce propadat rubl, proti euru a dolaru o třetinu. 

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme