Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Celkem drahá Afterpay

Square koupí Afterpay
ČTK
Tereza Zavadilová

Firma Square miliardáře Dorseyho koupila splátkovou firmu Afterpay za cenu zhruba celé UniCredit Bank. Má systém odložených plateb, takzvaných POS, vážně takovou budoucnost?

Reklama

Že ocenění dosahovaná v technologické branži mají někdy astronomické rozměry, není nic nového. I ikonická Tesla je dlouhodobě vysmívaná za to, že její produkce ani náhodou neodpovídá její ceně na burze. Zpráva o převzetí australského fintechu Afterpay americkou technologickou firmou z tohoto hlediska není nic až tak překvapivého. Přesto je suma, řekněme, úctyhodná.

Jack Dorsey, šéf Twitteru

Šéf Twitteru Dorsey za miliardy koupil australský Afterpay

Americká technologická společnost Square, kterou vlastní šéf Twitteru Jack Dorsey, koupí za 29 miliard dolarů (623 miliard korun) australskou firmu Afterpay, která nabízí odložení platby za nákupy.

Přečíst článek

O co jde: Square, což je další projekt zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho, koupila kanadskou firmu Afterpay za 29 miliard dolarů (623 miliard korun). Obě firmy fúzují, akcionáři australského fintechu cílově získají 18,5 procenta ve Square, sanfranciské firmě orientované na vypořádávání plateb. Za svou akcii dostanou 0,375 akcie Square, což představuje celkem vysokou třicetiprocentní prémii. A co že stojí přes půl bilionu? Firma, která obsluhuje 16 milionů zákazníků, kteří si kupují zboží na splátky a nechtějí využívat kreditky.  

Jistota třicetinásobku

Princip tohoto byznysu se jmenuje Buy now, pay later. Mimochodem na stejné filozofii podniká fintechová firma Twisto Michala Šmídy - a koupi této firmy ohlásila letos v květnu australská firma Zip, paradoxně přímý konkurent Afterpay, za dvě miliardy korun. Twisto hlásí celkem 1,6 milionu zákazníků, tedy desetinu toho, co  Afterpay, oceněný ovšem na třicetinásobek.

Systém odložených plateb je součástí takzvaných finančních služeb Point of sale (POS), tedy financování v místě prodeje. Podle poradenské společnosti McKinsey tento segment zažívá raketový růst především v posledních dvou letech a pandemie covidu to ještě akcelerovala. Celkově se v něm protočí miliardy dolarů, konkrétně McKinsey říká, že bankám tento nebankovní splátkový byznys už odsál osm až deset miliard dolarů z jejich výnosů. Také říká, že POS platby jsou nejrychleji rostoucím segmentem nezajištěných splátek a za dva roky v něm budou mít na americkém trhu skoro čtvrtinový podíl. 

Bolt rozvážka

Bolt chce rychleji rozvážet potraviny. Od investorů na to získal 600 milionů eur

Estonský provozovatel alternativní přepravy Bolt získal od investorů 600 milionů eur (15,3 miliardy korun). Získané peníze chce použít na expanzi v rychlém doručování potravin.

Přečíst článek

Jak takové platby fungují? Základem je fintechová aplikace, která zákazníkovi umožňuje zaplatit za zboží v e-shopu či u kamenného obchodníka, i když celou sumu nemá. Zatímco u klasických splátkových firem či spotřebitelských úvěrů jsou poskytovatelé regulováni a zákazníci proto procházejí prověřením solventnosti, zde obvykle ne, respektive stačí rychlý scoring přes aplikaci v reálném čase. Konkrétních modelů půjček je pak několik. Některé fintechy - včetně Afterpay - rozkládají zákazníkovu platbu na čtyři stejné části. Tento způsob je nejrozšířenější a používá se obvykle na menší nákupy v řádu jednotek tisíc korun. Aplikace je většinou napojena na debetní kartu zákazníka. Někdy se tak dá platit i za menší účty nevázané na konkrétní zboží, většinou je první platba o něco odložena. 

U větších částek za zboží jako je nábytek či zařízení pro domácí fitness se používá model měsíčních splátek, přičemž aplikace, například Affirm, nemusí být napojena na zákazníkovu kartu. Dalším modelem, používaným většinou pro nízkopříjmové lidi, je virtuální rent-to-own systém, zákazník tedy platí nájem a až po splacení mu věc zůstane. POS fintechy dokážou financovat i velké úvěry například na renovace domů či na americkou zdravotní péči, tento servis ale zatím dle McKinsey začíná. 

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Je to cool a zadarmo

Všechny systémy odložených plateb mají jedno společné - poplatky, či jejich drtivá většina, nejdou za zákazníkem, ale za obchodníky či poskytovateli služeb. Ty jsou ochotny je vstřebat, protože jim zvyšují prodeje. POS platby vyhledávají především mladší zákazníci, protože věc, kterou chtějí, mohou mít hned a vyřízení úvěru je velice jednoduché. Inovativnost odložených plateb není ani tak v genialitě systému - ten je podobný splátkám, leasingu či operativnímu leasingu - ale v jednoduchosti celé operace. 

Business Wire podobně jako McKinsey věští tomuto segmentu velký růst. Loni byla velikost softwarového ekosystému POS plateb 31,5 miliardy dolarů a za pět let má být skoro 70 miliard. Nejdále v rozšíření POS plateb jsou Čína a Austrálie. 

Ve srovnání s tradičními bankami je tento segment sice rostoucí, stále ale jen mikroskopický. Velikost globálního trhu finančních služeb je podle ResearchandMarkets.com aktuálně 22 bilionů dolarů. Velikost segmentu digitálního bankovnictví je asi jeden bilion dolarů. Fintechová firma Afterpay byla transakcí oceněna v zásadě na to, co tržní kapitalizace UniCredit Bank s čtyřiceti miliony klientů po světě. Tedy příběh podobný jako Tesla a Volkswagen. Investoři sázejí na to, co by mohlo být než na to, co je. 

Meggitt mění majitele

Britskou Meggitt koupí Američané

Americká průmyslová společnost Parker-Hannifin koupí z 6,3 miliardy liber (188,1 miliardy korun) britskou zbrojní a leteckou firmu Meggitt.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme