Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká ekonomika překvapivě zrychlila růst. Díky investicím, ne spotřebě

Americká ekonomika překvapivě zrychlila růst. Díky investicím, ne spotřebě
iStock
 ČTK

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 2,4 procenta z dvouprocentního tempa v prvním čtvrtletí. Ve svém rychlém odhadu to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek, analytici očekávali naopak zpomalení tempa. Většinou růst odhadovali na 1,8 procenta.

Reklama

Americká centrální banka (Fed) ve snaze bojovat s inflací více než rok zvyšovala základní úrokové sazby. Tento týden zvýšila základní úrok do pásma 5,25 až 5,50 procenta, což je maximum za 22 let. Růst za druhé čtvrtletí tak naznačuje, že ekonomika vyšším nákladům na úvěry odolává.

Tempo růstu výdajů spotřebitelů nicméně polevilo na 1,6 procenta z ročního tempa 4,2 procenta v prvním čtvrtletí. To je zřejmě právě dopad vyšších úrokových sazeb, uvedla agentura AP. Tempo růstu firemních investic, stejně jako výdajů státních i místních vlád, ale zrychlilo.

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

MMF: Globální ekonomika se zotavuje jen pozvolna, problém je inflace

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o tři procenta.

Přečíst článek

Drahé úvěry

Soustavné zvyšování úrokových sazeb už si vybralo daň v podobě vysokých nákladů na úvěry. To se promítá do širší ekonomiky, protože firmám se prodražuje financování a také spotřebitelé mají dražší úvěry, včetně hypoték nebo pojištění auta.

K překvapivě silnému hospodářskému růstu ve druhém čtvrtletí přispěl také odolný trh práce, díky čemuž lidé nadále utrácejí. Pokud i firmy budou ochotny dál investovat alespoň dosavadním tempem, pak je podle analytiků pravděpodobné, že se americká ekonomika vyhne recesi.

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Po měsících cenového poklesu nyní hrozí výrazné zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 32,74 koruny za litr. To však bylo patrně jen „zahřívací kolo“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme