Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpráva Hindenburgu zkrouhla majetek spoluzakladatele Twitteru Dorseyho o půl miliardy dolarů

Zpráva Hindenburgu zkrouhla majetek spoluzakladatele Twitteru Dorseyho o půl miliardy dolarů.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Americká investiční společnost Hindenburg Research opět dostála své pověsti „lovců miliardářských hlav”. Poté, co její zpráva o údajných podvodech indického magnáta Gautama Adaniho a jeho impéria způsobila propad jeho majetku o desítky miliard dolarů, čelí podobnému ataku i spoluzakladatel Twitteru a šéf a spolumajitel platební společnosti Block Jack Dorsey, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Hindenburg v analytické zprávě zveřejněné tento týden uvedl, že platební firma Block, kterou vede spoluzakladatel a bývalý šéf Twitteru Jack Dorsey, umožňovala podvody a nekontroluje dostatečně dodržování předpisů.

Block obvinění popřel a hodlá se bránit

Akcie Blocku se poté ve čtvrtek propadly až o 22 procent a obchodování uzavřely s poklesem o 15 procent. Dorseyho majetek, uložený právě zejména v akciích Blocku, se tak propadl o 11 procent, tedy o 526 milionů dolarů, což je v jeho případě nejhorší jednodenní propad od května. Nyní má podle indexu miliardářů Bloombergu hodnotu 4,4 miliardy dolarů, uvedla agentura.

Někdejší šéf Twitteru Jack Dorsey.

Chyboval jsem, přiznal bývalý šéf Twitteru Dorsey

Spoluzakladatel a bývalý ředitel Twitteru Jack Dorsey připustil, že v řízení firmy pochybil. Je to další střípek v kauze Twitter Files. Navíc Dorsey uvedl, že problémy Twitteru nezmizely.

Přečíst článek

Společnost Block obvinění popřela a uvedla, že plánuje prozkoumat právní kroky proti Hindenburgu, který na trzích a burzách spekuluje na pokles cen.

Dorsey má většinu svého osobního jmění svázaného v Blocku. Bloomberg odhaduje, že jeho podíl ve firmě má hodnotu tří miliard dolarů. Další majetek má v akciích Twitteru, který spoluzakládal a od loňska jej vlastní šéf Tesly Elon Musk. Podle Bloombergu činí hodnota této majetkové účasti 388 milionů dolarů. 

Hindenburgh „sestřelil“ desítky miliardářů a firem

Není to poprvé, co si Hindenburg Research vybral některého z miliardářů a poslal hodnotu jejich majetek rapidně dolů, připomněl Bloomberg. Na začátku roku firma zveřejnila své závěry vyšetřování indického magnáta Gautama Adaniho a jeho impéria, což způsobilo propad akcií Adaniho společností a vymazání desítek miliard dolarů z jeho čistého jmění.

Miliardář Gautam Adani.

Adani už není nejbohatší Asiat. Doběhl ho účetní podvod

Indický podnikatel Gautam Adani přišel o titul nejbohatšího člověka v Asii. S odhadovaným majetkem za 83,7 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun) jej v žebříčku časopisu Forbes předstihl krajan Mukeš Ambani, zatímco odhadovaná hodnota Adaniho majetku dosahuje 75,1 miliardy dolarů. Adaniho obchodní impérium pociťuje dopady negativní zprávy analytiků, podle nichž je společnost Adani Group zapojena do účetních podvodů. Adani obvinění odmítá.

Přečíst článek

Adani, který se jako první Asiat stal nejbohatším člověkem na světě číslo tři a poté dokonce dva, se nyní v žebříčku propadl na aktuální 21. místo a jeho majetek nyní činí 60,1 miliardy dolarů.

Hindenburg se v září 2020 zaměřil také na výrobce elektromobilů Nikola. Akcie Nikoly se v důsledku toho propadly a vyšetřování vedlo v říjnu k odsouzení jejího zakladatele Trevora Miltona za podvod. Hindenburg se od roku 2020 obdobným způsobem zaměřil na přibližně tři desítky společností, jejichž akcie následující den ztratily v průměru kolem 15 procent, vypočítal Bloomberg. O šest měsíců později se jejich akcie propadly v průměru o 26 procent.

V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Miliardář Adani: Ochlazování planety bude jeden z nejvýnosnějších byznysů

Indická ekonomika k roku 2050 dosáhne 30 bilionů dolarů, což je více než desetinásobek oproti dnešku, informuje agentura Bloomberg. Pohánět ji budou jednak rostoucí spotřeba a dále ekonomické a sociální reformy, řekl nejbohatší muž Asie Gautam Adani na konferenci v Bombaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme