Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kovanda: K Fialově úlevě nižší důchody platí

Kovanda: K Fialově úlevě nižší důchody platí
Profimedia
Lukáš Kovanda

Ústavní soud zamítl stížnost poslanců ANO, loňské snížení mimořádné valorizace penzí platí beze zbytku. Verdikt soudu přivítají ratingové agentury, nelze jej však přeceňovat – stav tuzemských veřejných financí zásadněji nezlepší.

Reklama

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost poslanců opozičního hnutí ANO ohledně ponížení loňské mimořádné valorizace důchodů. Tím pádem definitivně stvrdil, že důchodci si loni z hlediska vývoje svých reálných příjmů pohoršili nejvýrazněji za posledních více než deset let

Vládě tím bezpochyby „spadl kámen ze srdce“, neboť při jiném rozhodnutí Ústavního soudu by hrozilo, že kabinet fakticky překročí zákonný schodek státního rozpočtu, schválený pro loňský rok ve výši 295 miliard korun. Státní rozpočet loni hospodařil s deficitem necelých 289 miliard korun. Stát ovšem na penzích díky ponížení valorizace ušetřil takřka dvacet miliard korun. Pokud by k této úspoře nedošlo, stát by tak zákonně povolený schodek překročil o zhruba třináct miliard korun. Muselo by tudíž dojít k novelizaci loni platného rozpočtového zákona.

Rozhodnutí soudu přivítají i mezinárodní ratingové agentury, neboť tím klesá dlouhodobá zátěž na veřejné finance. Pokud by dnes soud rozhodl jinak, veřejné finance by v příštích až dvaceti letech musely počítat s každoročně navýšenými výdaji v aktuální souhrnné výši odpovídající zhruba 400 miliardám korun. Při prostém rozpočtení této sumy na dvacet let je výsledkem suma průměrně přibližně 20 miliard korun ročně. I pokud by musela být vyplácena, pokud by tedy Ústavní stížnost soud přijal, neznamenalo by to zásadnější zhoršení stavu tuzemských veřejných financí, a samo o sobě zřejmě ani ratingu České republiky ne.

Nelze tedy tvrdit, že středeční verdikt Ústavního soudu jakkoli výrazněji přispívá k dlouhodobému ozdravení tuzemských veřejných financí. Z hlediska veřejných financí i ratingových agentur je jistě příznivý, ovšem tento vliv nelze přeceňovat – ani krátkodobě, ani dlouhodobě.

Lukáš Kovanda: Čechy vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí

Česká ekonomika je stále „jako cedník“. Z okolních zemí zůstává jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí. Komentuje aktuální statistiku Světové banky ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Premiér podle informací, které někdo podstrčil médiím, držel milion korun v jisté záložně a příjmy z investice nedanil. Ať je to, jak je to, z politického hlediska je to aférka na pár dní, pěna dní. Ale z hlediska pevnosti vlády to ukazuje na něco hlubšího. Zajímavé na celém „případu“ není ani tak to, že by premiér chtěl obcházet zákony a nedanit. To bychom od pana profesora skutečně nečekali. Zajímavé je, že tato informace vůbec vešla na veřejnost.

Přečíst článek

Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Mají důchodci málo, nebo hodně peněz? Každý důchodce vám řekne, že má málo. A má pravdu. Oproti platu před odchodem na penzi je státem stanovený výměr jistě výrazné finanční ponížení. Jenže tak to prostě funguje. Kdo je starý a už nepracuje, nemůže brát peníze jako dřív, když pracoval. To snad každému, i důchodcům, musí dávat smysl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ústavní soud v Brně

Lukáš Kovanda: Snížení valorizace je z právního hlediska košer. Voliči přesto mohou pochybovat

Přečíst článek
Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme