Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soros omezí financování v EU. Zdroje přesune jinam

George Soros
ČTK/AP
 ČTK

Nadace Open Society Foundations (OSF), založená miliardářem a finančníkem Georgem Sorosem, plánuje stáhnout nebo ukončit velkou část své činnosti v Evropské unii a zaměřit se na jiné části světa. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na interní e-mail zaslaný zaměstnancům, který viděla. Toto rozhodnutí znamená, že se OSF odkloní od práce související s vnitřními evropskými záležitostmi a zaměří se na region v kontextu širších globálních problémů.

Reklama

„V konečném důsledku nové schválené strategické směřování předpokládá stažení a ukončení velké části naší současné práce v rámci Evropské unie a přesunutí našeho zaměření a přidělování zdrojů do jiných částí světa,” uvádí se v e-mailu. Tento krok podle něj není „není reflexí minulé práce a mnoha přínosů zaměstnanců v průběhu let”, ale spíše rozhodnutím zaměřeným na budoucí příležitosti s možným významným dopadem.

Nadace v červnu oznámila, že 93letý finančník Soros předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi, který své jméno zpravidla zkracuje na Alex. Nadace, která směřuje ročně asi 1,5 miliardy dolarů skupinám, které podporují například lidská práva ve světě a pomáhají budovat demokracii, v červenci představila plány na propuštění 40 procent svých globálních zaměstnanců v rámci strategické změny.

George Soros

Soros předává impérium synovi Alexovi. Zaslouží si to, vzkazuje

Miliardář a finančník George Soros předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi. Řekl to v rozhovoru, který v neděli zveřejnil list The Wall Street Journal (WSJ). Dvaadevadesátiletý šéf hedgeového fondu Quantum Fund, který se stal filantropem a významným podporovatelem liberálních aktivit, uvedl, že dříve nechtěl, aby jeho nadaci Open Society Foundations (OSF) převzalo jedno z jeho pěti dětí.

Přečíst článek

V interním e-mailu nebylo uvedeno, jak nadace změní způsob financování, ale její mluvčí uvedl, že skupina bude i nadále podporovat skupiny občanské společnosti v celé Evropě, včetně těch, které se zabývají vnějšími záležitostmi EU, a zároveň zachová podporu evropských romských komunit.

„Nadace OSF mění způsob své práce, ale moje rodina a nadace OSF dlouhodobě podporují a zůstávají pevně odhodlány podporovat evropský projekt,“ uvedl Alex Soros, předseda nadace Open Society Foundations, v prohlášení zaslaném e-mailem agentuře Reuters.

George Soros, maďarský Žid, který emigroval po druhé světové válce, vydělal své jmění ve Spojených státech a dlouhodobě podporuje skupiny prosazující liberální, demokratické hodnoty a otevřené hranice ve východní Evropě. Proslavil se tím, že v roce 1992 vydělal více než miliardu dolarů na sázce proti britské libře.

George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Organizace bude i nadále financovat programy v Evropě včetně Ukrajiny, Moldavska, Kyrgyzstánu a západního Balkánu prostřednictvím národních nadací, uvedl mluvčí OSF.

„V novém modelu bude většina našich grantů organizována na základě konkrétních příležitostí pro dosažení dopadu, které budou určeny v nadcházejících měsících,“ dodal mluvčí.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Viktor Orbán

Netancujme, jak pískají. Orbánův Fidesz nechal vylepit billboardy proti šéfce Evropské komise

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme