Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozdíly mezi českými a slovenskými milionáři narůstají. Slováci hledají plán B

Investor - ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Unikátní průzkum J&T Banky Wealth Report již třináct let mapuje názory českých a slovenských dolarových milionářů. Letošní ročník se podle šéfa agentury Perfect Crowd Jaroslava Círa, který průzkum vedl, vyznačoval tím, že se výrazně oddělily názory českých boháčů a těch slovenských. „Čeští milionáři vidí ekonomickou situaci již daleké lépe než slovenští. Ti navíc stále častěji hledají jakýsi plán B pro své životy,“ uvedl Cír.

Reklama

Rok 2020 byl unikátní. Právě v prvním pandemickém roce byli slovenští dolaroví milionáři spokojenější s ekonomickou situací, než jejich čeští „kolegové“. To je však pouze jediný rok za posledních 13 let, co Slováci vnímali vývoj své země optimističtěji než Češi. Již v roce 2021 byla situace stejná jako před začátkem pandemie a i letos Češi hodnotí ekonomickou situaci lépe než Slováci. A to dokonce výrazně. Vyplývá to ze třináctého ročníku unikátního průzkumu J&T Banka Wealth Report 2023, který mapuje postoje a investiční chování českých a slovenských dolarových milionářů.

„Nemluvil bych o optimismu mezi úspěšnými Čechy. Spíše jde o pocit pramenící v tom, že se nenaplnily nejčernější scénáře, které se po dozvucích pandemie a začátku války na Ukrajině začaly vykreslovat. Jde tedy spíš o rozehnání pesimismu,“ uvádí k výsledkům Wealth Reportu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi dál chudnou. Příští rok se trend po letech možná otočí

Reálná mzda v Česku padá soustavně už dva roky, což je historický rekord. Nikdy nebylo tak špatně tak dlouho, ovšem světélko na konci dlouhého tunelu vidět je. Nabývá i podoby historického vzestupu ceny zlata, na dějinný rekord.

Přečíst článek

„Naproti tomu na Slovensku je situace o poznání horší. Pozorujeme vysoký počet slovenských dolarových milionářů, kteří hledají nějaký plán B pro svůj život. To mezi Čechy téměř nepozorujeme,“ připomněl Jaroslav Cír, šéf agentury Perfect Crowd, která průzkum prováděla.

Češi investoři

Letošní Wealth Report přinesl jednu zásadní změnu. Již více než polovinu jmění dolaroví milionáři získali z investic a nikoli z podnikání, jak tomu bylo doposud. I přes výkyvy trhu zůstávají akcie pro dolarové milionáře primárním investičním nástrojem. Nejčastěji se snaží investovat do titulů z oboru, kterému rozumí či ve kterém podnikají.

Zlaté slitky

PwC: Hlavním strašákem pro investory zůstává inflace

Hlavním strašákem pro globální investory zůstává inflace, jejich obavy jsou ale výrazně nižší než loni. Naopak detailněji se letos zaměřili na to, jak se potenciální zainvestované společnosti staví k udržitelnosti nebo jak pracují s umělou inteligencí a čelí hrozbám moderních technologií, vyplývá z letošního průzkumu společnosti PwC mezi 345 velkými investorskými společnostmi.

Přečíst článek

V pohledu na investice má však významnou roli měnová politika centrálních bank. „V pohledu na vývoj očekávání nejzajímavějšího zhodnocení investic v Česku a na Slovensku je zřejmý pokračující efekt přísnější měnové politiky. Ten se projevil především v nárůstu výnosu u korporátních dluhopisů a zejména v Česku pokračujícím zájmem o termínované vklady,“ připomíná Sklenář. „Vzhledem k vývoji na finančních trzích, kdy se akciové indexy v Evropě dostaly na 15letá maxima a jeden z nejúspěšnějších roků v historii zaznamenaly také americké technologické akcie, není překvapivé, že nejzajímavější zhodnocení očekávají dolaroví milionáři u akcií zahraničních firem,“ dodal hlavní ekonom J&T Banky.

Jak vypadá dolarový milionář?

V ČR je podle odhadů přes 30 tisíc dolarových milionářů. Tedy lidí, kteří mají volně k dispozici ekvivalent 1 milionu dolarů na investice. Tuzemští dolaroví milionáři jsou povětšinou ekonomicky aktivní muži. Stále jde převážně o podnikatele a vedoucí pracovníky či specialisty, pouze kolem 12 % je penzisty, ukázal průzkum J&T Banky Wealth Report. V průměru je dolarovým milionářům mírně přes padesát let (56 let v ČR, 53 let v SR).

„Je ale zajímavé, že za tím průměrným věkem se schovává čím dál zajímavější skladba. Zatímco dlouho bylo velké části dolarových milionářů skutečně mezi padesátkou a šedesátkou, dneska přibývá těch mladších i těch, kterým již je přes sedmdesát,“ připomíná hlavní ekonom J&T Banky Sklenář. Příchod mladších dolarových milionářů souvisí částečně s předáváním firem polistopadových podnikatelů, částečně pak jde o úspěšné startupisty. I přes lehký nárůst počtu úspěšných žen je i nadále svět dolarových milionářů světem mužským.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Zlato je nejdražší v dějinách. I bitcoin získává na ceně

Zlato je nejdražší v dějinách, bitcoin překonal hranici 40 tisíc dolarů za kus. Sázky na snižování úrokových sazeb v USA nabíjí trhy optimismem, že americká centrální banka udolala inflaci, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor
video

Matěj Žák z Trezoru: Věřím, že se bitcoin podívá nad 100 tisíc dolarů

Bitcoin se dostává do býčího trhu a jeho cena se dostala nad 44 tisíc dolarů. „Před několika týdny jsem někomu z legace říkal, že se cena může dostat až na 123 456 dolarů za bitcoin. Pokud bitcoin zopakuje cyklicky svůj výkon, můžeme se opravdu podívat nad 100 tisíc dolarů,“ uvedl v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor, která vyvinula první fyzickou kryptoměnovou peněženku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme