Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínského EPIF loni vydělala 33,5 miliardy, meziročně o 12 procent víc

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Společnost EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni zvýšila provozní zisk EBITDA meziročně o 12 procent na 1,437 miliardy eur (zhruba 33,5 miliardy korun). Ve zlepšeném hospodaření se podle firmy pozitivně projevila zejména diverzifikace aktivit společnosti, mezi nimiž loni mělo v souvislosti se situací na trhu klíčové postavení skladování plynu, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Reklama

„Rok 2022 byl obdobím, kdy chování na trhu určovaly extrémní geopolitické a makroekonomické události. Skupina procházela jednou z nejnáročnějších etap ve své historii, během níž jsme se museli přizpůsobit dynamickému vývoji na energetickém trhu v důsledku eskalace geopolitického napětí a celkové nejistoty a volatility na trhu,“ okomentoval loňský rok finanční ředitel EPIF Václav Paleček.

Podle něj se v loňském hospodaření společnosti pozitivně projevila diverzifikace jednotlivých segmentů firmy. Z nich podle společnosti měly zásadní podíl příjmy ze skladování plynu, kdy nejistota dodávek a vysoce volatilní ceny komodit přispěly výraznému nárůstu výkonnosti. Ty zároveň téměř plně kompenzovaly slabší výkonnost z přepravy plynu.

Daniel Křetínský

Křetínský jako sponzor ruské války? Nepravdivé a urážející, reaguje mluvčí EPH

Ukrajina dala na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války” německý obchodní koncern Metro AG, který nadále působí v Rusku. Upozornil na to polský server Onet, který zároveň zdůraznil, že „klíčovým podílníkem v koncernu je český oligarcha Daniel Křetínský” s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) většinově vlastněného Křetínským sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají a že podobné tvrzení je „nepravdivé, neférové a urážející”.

Přečíst článek

Poměr čistého zadlužení k zisku EBITDA se loni výrazně snížil z předloňských 4,05 na 2,90, uvedla firma.

Pět miliard odvedených daní

EPIF zároveň podle Častvaje za loňský rok zaplatí v Česku a na Slovensku korporátní daně ve výši 229 milionů eur (asi 5,36 miliardy korun). Skupina dále v loňském roce nakoupila emisní povolenky za více než 190 milionů eur (4,45 miliardy korun). Většinu z nich podle mluvčího použije na tuzemské dekarbonizační projekty.

EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do skupiny patří například podíly ve slovenském přepravci plynu Eustream a ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Vlastní také hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku a firmu United Energy, která je provozovatelem teplárny v Komořanech, jež vyrábí teplo a elektřinu pro města Most a Litvínov.

EPIF patří do skupiny EPH, v něm drží majoritní podíl miliardář Daniel Křetínský a skupina manažerů. Křetínský podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes vlastní majetek za 9,2 miliardy dolarů (198,5 miliardy korun) a je druhým nejbohatším Čechem.

Majitel holdingu EPH Daniel Křetínský

Football Insider: Křetínský chce za miliardy ovládnout londýnský West Ham

Akviziční apetit čtvrtého nejbohatšího Čecha nepolevuje. Po plánu ovládnout francouzský maloobchodní řetězec Fnac Darty se peníze Daniela Křetínského nejspíš opět přesunou do Velké Británie. A opět do fotbalu. Podle prestižního magazínu Football Insider se Křetínský chystá koupit dalších 25 procent akcií londýnského klubu West Ham United. Tím by získal nadpoloviční podíl akcií klubu. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme