Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nigerijská podnikatelka objevila další „černé zlato“ – staré pneumatiky

Staré pneu jako nový byznys.
Pixabay
 ČTK

Západoafrická Nigérie je země závislá na příjmech z vývozu ropy. Tamní podnikatelka Ifedolapo Runseweová objevila nedávno další druh „černého zlata“: použité pneumatiky. A postavila na nich výnosný byznys.

Reklama

Svou firmu na recyklaci tohoto materiálu založila loni a tehdy pro ni pracovali jen čtyři lidé. Dnes zaměstnává 128 pracovníků, kteří dosud zrecyklovali přes 100 tisíc ojetých gum a proměnili je v řadu jiných produktů, od zpomalovacích prahů na silnice po dláždění dětských hřišť.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Přečíst článek

„Částečně mě motivovalo vyrábět něco nového z toho, co by se jinak někde povalovalo jako odpad,“ řekla Runseweová agentuře Reuters. „Kolem pneumatik jsme schopni vytvořit celý řetězec,“ dodává majitelka továrny ve městě Ibadan, mezi jejíž nejprodávanější produkty patří dlažební kostky vyrobené z recyklované gumy. V nejlidnatějším státě Afriky je však podle agentury velký zájem i o další zboží vyrobené ze starých gum.

„Je důležité podporovat každého, kdo v naší zemi recykluje,“ domnívá se Houssam Azem, zakladatel klubu vodních sportů ve městě Lagos, jenž od Runseweové nakoupil dláždění pro dětské hřiště. „Vzít pneumatiky, které zatěžují životní prostředí, a udělat z nich něco, na čem si mohou hrát děti, je podle mě výhra pro všechny,“ dodává.

trh ojetin

Cena ojetin stoupla v průměru na čtvrt milionu, půjde dál nahoru

Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší.

Přečíst článek

Likvidace odpadu v Nigérii je přinejmenším nerovnoměrná, píše Reuters. Ve vesnicích a městech jsou běžně k vidění hromady odpadků a lidé je také často v noci spalují, jelikož nemají jiné bezpečné metody, jak se jich zbavit. Pneumatiky se obvykle někde odhazují.

Firma nigerijské podnikatelky vykupuje ojeté gumy hlavně od sběračů odpadků, kteří za jeden kus dostávají od 70 do 100 nigerijských nair (zhruba čtyři až pět korun).

Někdy jí surovinu dodávají také automechanici, jako je Akeem Rasaq, jenž si pochvaluje, že si tak může na starých pneumatikách trochu přivydělat. „Většina pneumatik končí ve veřejné kanalizaci a ucpává odtok, ale věci se mění,“ konstatuje.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme