Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Expremiér Babiš na tahu, ministr Válek v defenzivě

Andrej Babiš na sjezdu ANO podle očekávání obhájil post předsedy.
ČTK
Jana Havligerová

Bývalý premiér a lídr ANO na celostátním sněmu hnutí vytasil novou publikaci „Může za to Babiš a jeho vláda“. O úspěších jeho kabinetu se prý nemluví, a tak je bylo potřeba sepsat do knihy, kde je to černé na bílém. Podstatně věrnější obrázek „úspěchů“ bude k nahlédnutí ve státním závěrečném účtu, kde budou shrnuty údaje o hospodaření jeho vlády. Také černé na bílém.

Reklama

Babišem se bude zabývat i nadcházející řádná schůze sněmovny. Poslanci by na ní měli rozhodnout o žádosti na vydání expremiéra k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Je to už pomalu rutina a odpověď dolní komory jako obvykle bude kladná. Hnutím ANO to docela jistě nepohne, a politickou scénou také ne. Tak snad se konečně, něco pohne v justici.

Šéf rezortu zdravotnictví statečně kráčí z maléru do maléru. Protiřečí si, mlží, a místo vysvětlování zastrašuje. Sebereflexe žádná, maximálně tak sebelítost. Posadit Válka do ministerského křesla nebyla dobrá volba. Kdo to popírá, a ještě pořád si myslí, že to nebyla chyba, se pohybuje v rovině mýtů.

Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové

Politický diář Jany Havligerové: Zeman pořád fandí Babišovi

Myslíte si, že se pouto mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem přetrhlo? To jste tedy na omylu. Expremiér podle hlavy státu sice udělal několik chyb, a také mu byly vytknuty do očí, ale funkce prezidenta by mu slušela. Babiš zkrátka u Zemana vede a v prezidentské volbě by mu dal svůj hlas. Pokud ovšem kandidaturu neohlásí Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Staré lásky nerezaví.

Přečíst článek

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

Politický diář Jany Havligerové: Utrpení vládních poslanců a drahá Alena

Poslanci v minulém týdnu nestihli prodebatovat ani jeden z významných zákonů, který byl zařazen na program schůze sněmovny. Rozpravu opanovaly obstrukce opozice. Vzhledem k tomu, že Karel Havlíček za ANO bude zvolen na post místopředsedy dolní komory bůhví kdy, a šéf SPD Tomio Okamura nikdy, může si už teď vládní koalice na každý měsíc naplánovat jedno, možná i dvě mimořádná plenární zasedání.

Přečíst článek

Každý obyvatel Česka vyhodí každý den jídlo za téměř padesát korun.

Kolik stojí jídlo, které ročně vyhodíme? Téměř padesátku na osobu a den

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin – až desetiprocentní a rekordní v tomto miléniu – může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme