Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Marek - informace o tématu

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

David Marek: Snížení sazeb ČNB? Německo nás bude držet při zemi

Pokles úrokových sazeb ČNB byl dlouho očekáván, a krátce před Vánocemi skutečně přišel. Ze sedmi procent základní úrokové sazby je nyní 6,75 procenta. Oživí se díky tomu český realitní trh? A česká ekonomika obecně? Najde v o něco nižší úrokové sazbě český průmysl finanční palivo pro svůj nový rozběh? „Pokles úrokových sazeb by nyní měl být mnohem rychlejší,“ říká David Marek, hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte. Pokud by se tak stalo, pokud by sazby dál na jaře rychle klesaly, česká ekonomika by se mohla po dlouhé době strádání skutečně rozběhnout.

Přečíst článek

Ekonom David Marek: Sazby můžou ještě růst. A v NERVu se podíváme na daně

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Covid dál dusí českou ekonomiku, letos stoupne o čtyři procenta, tvrdí analýza Deloitte

Českou ekonomiku i v roce 2022 výrazně ovlivní celosvětová pandemie covidu. V roce 2022 by měl český hrubý domácí produkt (HDP) růst o čtyři procenta, což znamená, že na úroveň předpandemických hodnot se české hospodářství dostane pravděpodobně na konci roku 2022. To jsou jen některé ze závěrů analýzy ekonomického výhledu Deloitte pro rok 2022. 

Přečíst článek
David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Euro bude levnější než 24 korun. A sazby ještě porostou, tvrdí ekonom Marek

Česká národní banka by měla dál zvyšovat úrokové sazby, říká v rozhovoru pro newstream.cz renomovaný český ekonom David Marek, v současnosti hlavní ekonom Deloitte ČR. Marek očekává, že sazby se přehoupnou ze současných 3,75 procenta přes čtyři procenta. A koruna bude dál posilovat. Během rychlé doby by podle něj mohla prolomit úroveň 24 koruny za euro.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme