Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Donald Trump: Na Twitter se nevrátím. Jeho nejbližší: Nevydrží to!

Bývalý americký prezident Donald Trump
ČTK
 ČTK

Nejbohatší muž planety Elon Musk kupuje sociální síť Twitter. Již dříve prohlásil, že by se na ni měli vrátit všichni, které vedení sítě odstřihlo. Včetně dnes již bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten si sice založil vlastní sociální síť Truth Social, ale na své cestě ke znovuzvolení prezidentem jistě bude chtít využít mocné síly Twitteru. Jak to nakonec celé dopadne?

Reklama

Zpráva o prodeji sociální sítě Twitter do rukou miliardáře Elona Muska rozvířila spekulace o tom, že na platformu by se mohl vrátit exprezident Spojených států Donald Trump vyloučený po loňských nepokojích v Kongresu. Sám politik podle televize Fox News tvrdí, že by případnou možnost návratu nevyužil a že se soustředí na vlastní sociální síť spuštěnou v únoru. Podle deníku The Washington Post (WP) tomuto tvrzení nevěří ani někteří Trumpovi poradci.

Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Elon Musk kupuje sociální síť Twitter za 44 miliard dolarů

Americký miliardář Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (bilion korun) společnost Twitter. Nejbohatší muž na světě tak získá kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou miliony lidí na celém světě. Twitter se tak po devíti letech přestane obchodovat na burze jako veřejná společnost. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Spekulace o ukončení Trumpova zákazu činnosti souvisí s představami o fungování Twitteru, které Musk v poslední době formuluje. Prohlašuje, že je pro něj prioritou svoboda slova a že s trvalým vykazováním uživatelů by se mělo zacházet „velmi opatrně“. Trumpa Twitter natrvalo vyloučil loni v lednu krátce po vpádu jeho příznivců do washingtonského Kapitolu, a to kvůli obavě, že by končící prezident dál podněcoval příznivce k násilí.

„Trump bude takřka určitě vpuštěn zpátky na Twitter, když jej převezme Elon,“ napsal v pondělí večer reportér televize CNN Donie O'Sullivan, který se věnuje zpravodajství ze světa sociálních sítí. „Bylo by od něj pokrytecké zákaz zachovávat po všem, co řekl o (svobodě) projevu,“ dodal. Podle listu WP se v posledních týdnech k Muskovi upínaly naděje mnohých Trumpových fanoušků, kteří věří v návrat exprezidenta na jeho kdysi oblíbenou platformu.

Trump: Zůstanu na Truth

Trump nicméně v pondělí tento scénář odmítl, uvádí Fox News. „To hlavní je, že se na Twitter nevrátím,“ citovala televize bývalého prezidenta, který i po neúspěšné obhajobě mandátu zůstává lídrem Republikánské strany a potenciálním kandidátem pro příští prezidentské volby. „Nepůjdu na Twitter, zůstanu na Truth. Doufám, že Elon koupí Twitter, protože jej vylepší a je to dobrý člověk, ale já zůstanu na Truth,“ řekl Trump.

Donald Trump

Trump zřejmě v souvislosti s útokem na Kapitol spáchal zločin, prohlásil soudce

Soudce v Los Angeles vyjádřil názor, že Donald Trump se na konci svého prezidentského mandátu pravděpodobně snažil bránit Kongresu ve výkonu funkce a dopustil se tak těžkého zločinu. Stanovisko, o němž informují americká média, souvisí s událostmi z 6. ledna 2021, kdy vyvrcholila Trumpova neúspěšná snaha zneplatnit jeho porážku v prezidentských volbách. Tehdejší demonstrace před Kapitolem skončila útokem tisíců demonstrantů na sídlo Kongresu ve Washingtonu.

Přečíst článek

Odkazoval při tom na sociální síť Truth Social, kterou v únoru spustila jeho společnost Trump Media & Technology Group. Ačkoli Trump tvrdí, že platforma „nabírá miliony lidí“, více než dva měsíce po startu projektu mnoho nenasvědčuje tomu, že by mohl v budoucnu konkurovat velkým sítím jako jsou Twitter či Facebook. Truth Social se po spuštění potýkala se zásadními technickými problémy a Trump na ní za první měsíc a půl publikoval jediný příspěvek. Nyní říká, že tento týden začne přidávat další.

Někteří z Trumpových poradců ale nevěří, že by Trump dokázal odolat megafonu, který mu pomohl na cestě k prezidentství,“ píše deník WP o scénáři, v němž by Twitter exprezidentovi nabídl obnovení profilu. Trump měl během působení v Bílém domě desítky milionů sledujících a nyní si podle zdrojů WP pravidelně stěžuje na ztrátu schopnosti utvářet veřejnou debatu.

„Truth Social pracuje na svých nedostatcích, nabírá lidi... ale na Twitter Trump nedal dopustit,“ řekl nejmenovaný poradce bývalé hlavy státu. „Nenechte se nikým zmást,“ dodal.

Hospodářské výsledky Netflixu za první čtvrtletí roku 2022 poslaly v týdnu od 18. dubna do kolen technologický sektor v USA. (ilustrační foto)

Týden tradera: Trhy ve znamení Netflixu či Tesly a cen výrobců utržených ze řetězu

Uplynulý týden přinesl další zajímavou várku zpráv s významným dopadem na trhy. Akciové indexy se vesměs postupně stabilizovaly a předvedly mírný růst. Nadále je přesto v trhu cítit vysoká míra nejistoty, důvodem je ruská ofenziva na jihovýchodě Ukrajině, navíc Powell připustil 50 bodový růst sazeb. Investoři pak především vyhlíželi hospodářské výsledky firem, jako je Netflix, Tesla, Bank of America a dalších.

Přečíst článek

Bill Gates

Musk se pohádal s Gatesem kvůli akciím Tesly. V sázce jsou stamiliony dolarů

Dvojice miliardářů se pohádala prostřednictvím SMS zpráv. Důvod? Gatesova sázka proti růstu akciím Muskovy společnosti Tesla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme