Reklama

Čeští miliardáři již posílají miliony uprchlíkům z Ukrajiny

Lidé na Ukrajině se probudili do válečného stavu.
ČTK/AP
Stanislav Šulc

Do iniciativy se zapojili například zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič nebo partner Pale Fire Capital Jan Barta. Dalším přispěvatelem twitterové výzvy se stala Alza miliardáře Aleše Zavorala. A také Martin Hájek, zakladatel Livesportu.

Reklama

Do pomoci co možná nejvíc snížit dopady aktuální invaze ruských vojsk na Ukrajinu se zapojují také tuzemské firmy a miliardáři. S rychlou výzvou přišel partner společnosti Pale Fire Capital Jan Barta, který je úspěšný na sociální síti Twitter pod jménem @absurdtrader.

„Obvykle neděláme humbuk okolo našich neziskových aktivit, ale tentokrát jsme si řekli, že signalizační efekt má hodnotu. Poslali jsme 22 milionů korun na pomoc Ukrajině, otevíráme 250 lůžek v Praze pro ukrajinské uprchlíky,“ poznamenal Barta na Twitteru. „Ta lůžka jsou v námi pronajatých objektech, kde chceme uprchlíkům zajistit hlavně bezpečný prvotní azyl, klid a důstojné podmínky pro patrně nejtěžší období jejich života – nikdo z nás by nechtěl utíkat z vlastní země s rodinou do cizího prostředí, bez znalosti jazyka, místní kultury a zvyků. Pro provoz zařízení a podporu uprchlíků jsme se domluvili na spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům. Financovat tento provoz budeme tak dlouho, jak to situace bude vyžadovat,” dodal Barta.

Jeho výzvu přijal zakladatel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, který ještě před několika dny na Twitteru poznamenal, že Putin na Ukrajinu určitě nevtrhne, později ale přiznal, že šlo o obří chybu. „Jestli vám to ještě nedošlo, na českém Twitteru se rozjela aukce na pomoc uprchlíkům na Ukrajině. Přihazuje se po 1 milionu. Kamarádi miliardáři, potkáváme se na letištích, létáme letadly, nenechte se zahambit,“ přijal Lukačovič Bartovu výzvu a podle pozdějšího Bartova tweetu Lukačovič poslal 23 milionů korun na uprchlíky z napadené země. Posléze se přidal také Aleš Zavoral a jeho Alza, která dala 24 milionů korun. 

Připojují se stále další. „S Livesportem se připojujeme z druhé strany aukce a přispějeme částkou 21 milionů. Přidá se někdo za 20 ve slevě?" rozšířil možnosti miliardářské výzvy na českém Twitteru Martin Hájek, spoluzakladatel a vůdčí postava populárního portálu se sportovními výsledky Livesport.

Vlaky pro uprchlíky i další lůžka

A pomoci se snaží také další firmy a miliardáři. Společnost Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí se chce aktivně angažovat v humanitární pomoci Ukrajině, na kterou zaútočilo sousední Rusko. Připravené měla dvě akce, jejich uskutečnění je však nyní ohroženo ruskou invazí. Prozradil majitel firmy miliardář Kvido Štěpánek.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku se roztočí „válečná inflace“, bude vleklá a dvouciferná

Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Ovšem obě inflační kola na sebe navazují, dokonce se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace.

Přečíst článek

„První byla na východní Ukrajinu, na Donbas. Chtěli jsme vybrat něco sbírkou, jak to dost často děláme, a požádali jsme i před čtyřmi týdny ministra zahraničí Jana Lipavského, jestli by český stát neměl v hmotných rezervách něco, co by na Ukrajině potřebovali a stát by to mohl postrádat. Zavezli bychom to tam zdarma, zatím žádná odpověď nepřišla,“ uvedl Štěpánek.

Domlouval se také s Pardubickým krajem, že by vyřazená lůžka a přístroje z krajských nemocnic, převezl na západní Ukrajinu. Bylo by k tomu potřeba osm kamionů. „Mělo se to uskutečnit během 14 dnů, ale nyní se to rapidně změnilo vzhledem k překotnému vývoji situace. Problém může být, že tam nebudou chtít nikoho přes hranice pustit,“ dodal Štěpánek.

S aktuální pomocí přispěchala také společnost Gepard Express, která nabídla ukrajinskému velvyslanectví a českému ministerstvu zahraničí vlak, který by mohl uprchlíkům z východu Ukrajiny nabídnout v lehátkových vozech ubytování a zároveň na Ukrajinu odvézt především zdravotnický materiál, prozradil majitel společnosti Albert Fikáček. Zatím čeká na reakci a oslovil také další železniční dopravce, protože kapacita nabízeného vlaku, která je 400 až 800 lůžek, může být jen zlomkem potřebného počtu. Podle něj všichni dopravci zareagovali pozitivně. „Zatím nikam nevyjíždíme, ale chceme to mít připravené, abychom mohli kdykoliv vyjet,“ řekl Fikáček.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Šéf Svazu průmyslu a dopravy: Změňte vízovou politiku

Monitorovat situaci se pak snaží také Svaz průmyslu a dopravy a jeho členové. Budou v následujících chvílích oslovovat své pracovníky ukrajinského původu, aby je ujistily o podpoře a připravenosti pomáhat v závislosti na vývoji situace. Průběžně budou sledovat a vyhodnocovat jejich případné obavy a potřeby, uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

V současné chvíli je podle Hanáka nutné zajistit jednoduchý vízový proces pro rodinné příslušníky ukrajinských pracovníků v ČR tak, aby se jejich rodiny dostaly do ČR co nejdříve. „K tomu je třeba i koordinovaná pomoc se zajištěním jejich rychlé a bezpečné přepravy a následný celkový adaptační proces podpory po jejich příchodu,“ poznamenal Hanák. Dále je nezbytné jednat s ukrajinskou stranou o jejích občanech, kteří pracují v tuzemsku, pro případ dalšího vyhrocení situace. Nutné je také automaticky prodloužit platnost stávajících pracovních i krátkodobých víz všem Ukrajincům, kteří jsou momentálně v ČR.

„Naší hlavní a v tuto chvíli jedinou prioritou jsou lidé a konkrétní pomoc, kterou můžeme společně s českou vládou a občany zajistit,“ dodal Hanák.

Stavební dělník

Anketa mezi stavaři: Bez Ukrajinců v Česku stavět nejde

Stavební firmy v Česku se bez ukrajinských pracovníků neobejdou, a to celoročně. Vyplývá to z ankety mezi stavebními firmami. Proces náboru Ukrajinců trvá kolem půl roku, což je v poměru na délku stavebních projektů příliš dlouho. Stavbaři by proto uvítali snadnější udělování dlouhodobých víz.

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

>>>>>>> Více k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme