Reklama

Granko z roku 1981 za 100 tisíc. Lidé na sociálních sítích pomáhají i prostřednictvím aukcí

Granko, historie
Nestlé/ užito se svolením
Stanislav Šulc

Nový fenomén odstartoval neznámý dárce, který v Karlových Varech přinesl jako pomoc nerozbalenou krabičku Granka. To však mělo datum spotřeby v roce 1981. Krabičku proto jeden dobrovolník nabídl v charitativní aukci s tím, že výtěžek půjde na konto Člověka v tísni. Výsledek? 100 tisíc korun. 

Reklama

Sociální sítě se staly zásadním prostředkem v aktuální válce na Ukrajině. Obě válčící strany tu šíří svou propagandu, zároveň právě Twitter, Instagram, Facebook či Telegram nabízejí nejrychlejší (ale také neověřené) zpravodajství z bojů. 

České sociální sítě pak fungují jako platforma pro propojování dobrovolníků s potřebnými, lze tu najít ubytování pro uprchlíky i práci. A ještě jeden fenomén se na českém Twitteru objevil – charitativní aukce.  

Vše rozjel příběh krabičky Granka, kterou neznámý dárce věnoval sbírce v Karlových Varech. Problém byl v tom, že pochutina byla prošlá, a to celkem zásadně – datum spotřeby měla v roce 1981. „Dobré už nebude, tak jsme se ho rozhodli vydražit. A výtěžek věnovat Ukrajině přes Člověka v tísni. Začínáme na původních 28 korunách. Dá někdo víc?“ rozpoutal aukci reportér Českého rozhlasu Dominik Hron a přidal heslo #grankospříběhem. 

Do té se postupně zapojila spousta přispěvatelů a částka postupně narůstala do desítek tisíc. „Jako někdo, kdo se narodil v roce 1981, cítím povinnost nabídnout to koupit za 1 981 eur (a ne korun). Not a joke bid,“ šokoval náhle uživatel s přezdívkou Ed Ley. To je v přepočtu více než 50 tisíc korun. 

Nakonec se však konečná částka vyšplhala ještě daleko výš. „Děkujeme všem za retweety a za účast! Je přesně 12:30 a protože už nějakou dobu nikdo nepřihodil, rozhodli jsme se, že je čas dražbu ukončit. V tuto chvíli jsme v kontaktu s vítězem @Vojta98505675, který nabídl částku 100 tisíc korun. O dalším vývoji budeme informovat!“ uzavřel příhozy Hron. Vítězný dárce na Twitteru neuvádí své občanské jméno. 

Čepice z Batmana za tisíce 

Již dříve se tímto prostřednictvím vydražila bunda, kterou dostal štáb aktuálního kinohitu The Batman. Do charitativní aukce, jejíž výtěžek poputuje do sbírky Paměti národa pro Ukrajinu, ji věnoval uživatel vystupující na Twitteru pod přezdívkou nesestra.  

Bunda nakonec vynesla 18 tisíc korun a zopakování úspěšného modelu na sebe nenechalo dlouho čekat. V současnosti tak na Twitteru probíhá aukční boj o čepici, kterou nabídl tým kaskadérů pracující na současném hitu kin Batman. 

„Baseballový čepice od kaskadérského týmu filmu The Batman. Výtěžek z aukce půjde opět do sbírky Paměti národa pro Ukrajinu. Konec aukce ve středu v poledne,“ uvedl uživatel nesestra. 

Aukce odstartovala v pondělí v 10 hodin a momentálně je nejvyšší příhoz 12 tisíc korun. 

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Josef Bolf: Bez názvu (z cyklu velké obličeje)

Bolf, Kintera, Chalánková a další pomáhají Ukrajině. Může jít o nejúspěšnější charitativní aukci historie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme