Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změny netřeba. Nová lanovka na Petřín bude dle návrhu Marešové, zvýší se kapacita

Vizualizace budoucí podoby lanové dráhy na Petřín
Anna Marešová designers

Design nových vozů lanovky na Petřín, které chce pražský dopravní podnik nasadit v roce 2026 po plánované rekonstrukci trati, nepotřebuje výraznější úpravy. Vozy tak budou vypadat víceméně stejně, jak je navrhlo studio designérky Anny Marešové, které uspělo v soutěži. Veřejnost si může model vozu v následujících třech a půl měsících prohlédnout ve výloze studia v Kamenické ulici v Praze 7.

Reklama

Výrobu nových souprav lanovky na Petřín si vezmou na starost rakouská skupina Doppelmayr a její švýcarská část Garaventa. Ty vybral dopravní podnik již v létě. Následně začala komunikace mezi designéry a výrobcem. Podle Marešové z ní vyplynulo, že zásadnější úpravy návrhu nebudou z technických důvodů nutné. Potvrdil to i Zdeněk Mandovec z českého zastoupení skupiny Dopplemayr. „Kolegové oceňují, že detaily, které jste vyřešili, spějí k tomu, že vyrobené soupravy budou opravdu vypadat tak, jako ten návrh,“ řekl.

„Chtěli jsme lanovku, ze které bude dobře vidět, a nechtěli jsme dělat lanovku, která je nějaká extravagantní a bude nás bavit rok,“ řekla Marešová k designu. Dodala, že v případě veřejné dopravy musí design obstát mnohem delší dobu než třeba v případě automobilů. „Chtěli jsme takový design, který vydrží roky a nebude vám, jak to říct slušně, za pár let vadit,“ řekla.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si budoucí vozy lanovky na Petřín

Kapacitu vozů se podle Marešové podařilo zvýšit s pomocí sklopných sedaček, protože většina lidí si v lanovce stejně ihned po rozjetí stoupne. Zatímco do současných vozů se vejde 100 lidí, nyní to bude 120. Důležitou devízou návrhu je pak i fakt, že stěny i strop vozů budou prakticky celé prosklené. "Bude nádherný výhled, hlavně v noci uvidíte celou nasvícenou Prahu," řekla designérka. Vozy lanovky v opačných směrech na sebe budou reagovat - jedna blikne a druhá zčervená. "A vy nikdy nebudete vědět, která zrovna mrkne a která zčervená," dodala Marešová.

Organizátor slavného tenisového turnaje Wimbledon chce na místě oblíbeného parku postavit desítky nových kurtů

Jde ještě o tenis? Rozšíření Wimbledonu vyvolává emoce, místní varují před „korporátní genocidou“

Organizátor slavného tenisového turnaje chce na místě oblíbeného parku postavit desítky nových kurtů. Wimbledon prý tak má držet krok s konkurenci. Místní se ale parku vzdát nechtějí a varují před „korporátní genocidou“.

Přečíst článek

Nasazení vozů a následná rekonstrukce trati

Nasazení nových vozů je plánováno po rekonstrukci trati na Petřín, která má podle dnešního vyjádření ředitele DPP Petra Witowského začít na jaře 2025. Nové vozy by měly na opravené koleje vyjet ve druhém čtvrtletí 2026, dodal. Rekonstrukce trati je nutná zejména kvůli pohybu petřínského svahu.

Lanová dráha na Petřín se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme