Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výkvět mladého umění na prodej. Kintera od 100 tisíc

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Výstava probíhá v prázdném činžovním domě na pražském Újezdě. Pro veřejnost je otevřená od 2. do 5. září.

Reklama

Po roční pauze vynucené především pandemií choroby covid-19 se druhým ročníkem vrací prodejní výstava J&T Banka Art Index Pop-up, na které jsou k vidění nejnovější díla toho nejlepšího ze současného mladého umění. Všechna díla navíc bude možné zakoupit přímo v průběhu výstavy.

„Oproti prvnímu ročníku se ten druhý bude odehrávat v činžovním domě na pražském Újezdě. Dům, který není volně přístupný veřejnosti, se zaplnil uměním od sklepa až po nejvyšší patro. Jednotlivé byty, které jsou jinak prázdné, se zabydlely sbírkami fiktivních sběratelů a nabízejí tak návštěvníkům možnost se inspirovat různými přístupy ke sbírání umění,“ vysvětluje novinky ve výstavě její kurátorka Anna Pulkertová z J&T Banky.

Návštěvníci výstavy tu tak najdou byt zaměřený na fotografii, na výraznou gestickou malbu či naopak velmi intimně pojatá umělecká díla. Nechybějí ani nová média a videoart. Pro mnohé právě možná tato oblast bude velkým překvapením, jak dobře mohou i tyto netradiční formáty fungovat v interiéru.

Martin Krajc (1984) Blue Drink

Mladí čeští umělci se představí na aukci v Londýně

Galerie Kodl ve spolupráci s prestižní aukční síní Sotheby's vybrala díla 11 tuzemských tvůrců včetně Jana Kalába, Karla Štědrého nebo Vladimíra Houdka. Obrazy jsou až do 13. srpna ke zhlédnutí v Galerii Kodl.

Přečíst článek

„Byty mají krásně vysoké stropy, parketové podlahy, některé jsou v lepším, jiné v hroším stavu, každý z nich však má své kouzlo, se kterým se snažíme v rámci navrhování a rozvržení jednotlivých výstav pracovat. Zatím jsme na žádný zásadní problém nenarazili, naopak nás baví, že se jedná o netradiční prostory, která s sebou nesou zajímavé výzvy, jak s nimi pracovat,“ prozrazuje Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Umělecké hvězdy

Na novinky kterých umělců se můžete těšit? Jejich výběr vychází stejně jako loni z první stovky Art Indexu, který banka ve spolupráci s odborníky na trh s uměním a umělecký provoz sestavuje již několik let. Navíc kurátorky spolupracovaly s prestižními galeriemi současného umění, díky čemuž uvidíte opravdu to nejlepší ze současného umění.

K vidění i nákupu tak budou díla od největších hvězd současného umění včetně Krištofa Kintery, Anny Hulačové, Hynka Alta či Pavly Scerankové.

„Kromě výtvarníků a výtvarnic, kteří byli účastni se svými díly i prvního ročníku, budou nově vystavení například Karel Štědrý, nováček J&T Banka Art Indexu, Johana Pošová v uměleckém duu s Barborou Fastrovou, dále Adéla Babanová, Petr Písařík, Jakub Hošek, Pavla Malinová, Jiří Skála, Alena Kotzmannová, či umělecké duo unconductive trash (Michal Pěchouček a Rudi Koval). Umělci, kteří kvůli posunuté věkové hranici z Art Indexu vypadli, zde vystavení nebudou,“ zve případné hosty Dvořáková.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Vše na prodej

A hosté výstavy budou mít příležitost jako na nejprestižnějších uměleckých veletrzích – budou si moci jakékoli dílo skutečně koupit. Podle pořadatelů se na první výstavě v roce 2019 prodala čtvrtina z osmdesáti děl přímo během výstavy, další pak při jednání s galeristy či umělci po skončení Pop-upu.

Podle Anny Pulkertové je podobná výstava příležitostí, jak se s tvorbou současných tvůrců seznámit a případně se stát sběratelem právě tohoto umění. „Současné umění se v těchto chvílích zdá jako velmi zajímavá možnost – samozřejmě o trochu rizikovější než nákup děl od velkých jmen moderního umění, typu Kupka či Toyen, avšak také finančně dostupnější. Art Index a potažmo tak i Pop-up je tedy dobrou příležitostí, jak se zorientovat na scéně se současným českým uměním a třeba si i vybrat své favority z těch na scéně aktuálně nejvýraznějších jmen,“ připomíná Pulkertová, která zároveň přiznává, že u svých klientů pozoruje rostoucí zájem o aktuální umění.

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

To však zároveň žene ceny děl nahoru. Pokud tedy na první výstavě některý z tvůrců podával svá díla za desítky tisíc, je možné, že nyní budou prodávat novinky za vyšší částky. Podle znalců aukčního trhu ceny děl rostou až o desítky procent. Generalizovat však nejde.

Díla za desítky i stovky tisíc korun

„Co se týče rostoucích cen, tak je to velmi různé. Pokud měli někteří z vystaveních umělců v posledních dvou letech (tedy od posledního Pop-upu) velkou výstavu v některé významné instituci či se jejich dílo dostalo do nějaké důležité institucionální sbírky, může se stát, že cena od posledního ročníku vzrostla třeba i o 30 procent,“ potvrzuje Valérie Dvořáková.

Pro představu: ceny jednotlivých děl se pohybují v řádech desítek až stovek tisíc.

Sbírat současnou tvorbu je pro mecenáše i investory zajímavé i kvůli tomu, že tím kultivují své bezprostřední okolí. Ostatně právě kvůli tomu se v popularizaci tohoto světa angažuje také J&T Banka.

„Ústřední téma aktivit J&T Banky v oblasti umění dlouhodobě vychází ze slovního spojení noblesse oblige – věříme, že postavení zavazuje a že bychom neměli být lhostejní k prostředí, ve kterém žijeme,“ připomíná mluvčí banky Monika Veselá. „Stejně jako naší galerie Magnus Art, je i cílem Pop-upu upozorňovat na důležitost toho obklopovat se skutečně hodnotnými uměleckými díly, které mohou povznést nejen interiéry, ve kterých žijeme, ale rozšířit i naše duševní, a dokonce i vědomostní obzory,“ dodává Veselá.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Zátopek

Na Zátopka přijde letos nejvíc českých diváků. Na to, aby vydělal, je to pořád málo

Film Zátopek režiséra Davida Ondříčka má našlápnuto stát se nejnavštěvovanějším filmem letošního roku. Ani to ale nebude stačit, aby se zaplatil. Musí se prodat do zahraničí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme