Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Antonio Sandev velí kuchyni.
Newstream.cz/Stanislav Šulc
Petra Nehasilová

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Reklama

Tyrkysově modré moře, sluníčko, usměvaví vstřícní lidé a hlavě jídlo. Přesně kvůli tomu je snadné - obzvlášť pak pro suchozemce z Česka - propadnout krásám Středomoří nebo Jadranu.  A všechny tyhle příjemné momenty, samozřejmě kromě zmiňované vodní hladiny, můžete najít v Bistru Antonia Sandeva. 

V kuchyni se Antonio pohybuje už od dětství. „Koukal jsem pod ruce své babičce a mamince a s přibývajícím věkem jsem svůj profesní život začal směřovat právě ke kuchyni,” vypráví Sandev.

Menu se denně mění, jedinou stálicí v nabídce je tradiční burek, plejskavica s kajmakem a široký výběr dezertů. Ani mezi nimi nechybí balkánská klasika - bajadera (nepečený dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády). „Někdo říká, že je chorvatský, další, že srbský,” směje se Antoniova žena, která se stará o servis, s tím, že pro ni je rozhodně makedonský. 

Reklama

Na jídelníčku je každý den pokrm založený na rybě nebo mořských plodech, nejčastější přílohou jsou brambory nebo grilovaná zelenina. A vybere si tu i vegetarián, třeba grilované papriky s feta sýrem a pita chlebem. A pro opravdové milovníky Balkánu tu mají připravená i makedonská nebo chorvatská vína. Lahev červeného Vranace nebo bílé Graševiny je možné si koupit i na doma. Stejně jako burek s masem, sýrem nebo špenátem. I ten je tu každý den čerstvý, pečou ho i několikrát denně.

„Mojí doménou je středomořská kuchyně, mám v ní nejvíce zkušeností a je mi srdcem nejbližší,“ říká Sandev. A makedonské slunce se stejně jako jeho jižanský temperament odráží i v jeho práci. A stejně tak v servisu, který vede jeho žena. Cedulka s nápisem „láska je všude kolem nás“, kterou v bistru zkrášlují servírovací tácek, je pro tenhle podnik víc než výstižná.

„Stolování považuji za skvělou příležitost k setkání rodiny a přátel nad dobrým jídlem,“ dodává Sandev. Stoprocentně tam tedy platí, že host je na prvním místě. K Sandevům se chodí nejenom dobře najíst, ale i si popovídat. Ať už o počasí, o jídle nebo fotbalu.

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek

Cizinci vystavili účet tuzemské gastronomii. Nejhorším pokrmem je chlebová polévka

Přečíst článek
Restaurace na Jurečku v Říčanech má příjemnou pivní zahrádku.

Nejkrásnější plovárnu najdete v Říčanech. Nejenom pražská smetánka ji miluje od první republiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme