Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Antonio Sandev velí kuchyni.
Newstream.cz/Stanislav Šulc
Petra Nehasilová

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Tyrkysově modré moře, sluníčko, usměvaví vstřícní lidé a hlavě jídlo. Přesně kvůli tomu je snadné - obzvlášť pak pro suchozemce z Česka - propadnout krásám Středomoří nebo Jadranu.  A všechny tyhle příjemné momenty, samozřejmě kromě zmiňované vodní hladiny, můžete najít v Bistru Antonia Sandeva. 

V kuchyni se Antonio pohybuje už od dětství. „Koukal jsem pod ruce své babičce a mamince a s přibývajícím věkem jsem svůj profesní život začal směřovat právě ke kuchyni,” vypráví Sandev.

Menu se denně mění, jedinou stálicí v nabídce je tradiční burek, plejskavica s kajmakem a široký výběr dezertů. Ani mezi nimi nechybí balkánská klasika - bajadera (nepečený dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády). „Někdo říká, že je chorvatský, další, že srbský,” směje se Antoniova žena, která se stará o servis, s tím, že pro ni je rozhodně makedonský. 

Na jídelníčku je každý den pokrm založený na rybě nebo mořských plodech, nejčastější přílohou jsou brambory nebo grilovaná zelenina. A vybere si tu i vegetarián, třeba grilované papriky s feta sýrem a pita chlebem. A pro opravdové milovníky Balkánu tu mají připravená i makedonská nebo chorvatská vína. Lahev červeného Vranace nebo bílé Graševiny je možné si koupit i na doma. Stejně jako burek s masem, sýrem nebo špenátem. I ten je tu každý den čerstvý, pečou ho i několikrát denně.

„Mojí doménou je středomořská kuchyně, mám v ní nejvíce zkušeností a je mi srdcem nejbližší,“ říká Sandev. A makedonské slunce se stejně jako jeho jižanský temperament odráží i v jeho práci. A stejně tak v servisu, který vede jeho žena. Cedulka s nápisem „láska je všude kolem nás“, kterou v bistru zkrášlují servírovací tácek, je pro tenhle podnik víc než výstižná.

„Stolování považuji za skvělou příležitost k setkání rodiny a přátel nad dobrým jídlem,“ dodává Sandev. Stoprocentně tam tedy platí, že host je na prvním místě. K Sandevům se chodí nejenom dobře najíst, ale i si popovídat. Ať už o počasí, o jídle nebo fotbalu.

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Kam na nejlepší pivo v Praze? Čepuje ho žena, nedaleko náměstí Republiky

Přečíst článek
Manifesto na Postupimském náměstí

Češi dobyli Berlín. K Manifesto Marketu přidají gastro halu v bývalém obchoďáku

Přečíst článek
Doporučujeme