Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Antonio Sandev velí kuchyni.
Newstream.cz/Stanislav Šulc
Petra Jansová

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Reklama

Tyrkysově modré moře, sluníčko, usměvaví vstřícní lidé a hlavě jídlo. Přesně kvůli tomu je snadné - obzvlášť pak pro suchozemce z Česka - propadnout krásám Středomoří nebo Jadranu.  A všechny tyhle příjemné momenty, samozřejmě kromě zmiňované vodní hladiny, můžete najít v Bistru Antonia Sandeva. 

V kuchyni se Antonio pohybuje už od dětství. „Koukal jsem pod ruce své babičce a mamince a s přibývajícím věkem jsem svůj profesní život začal směřovat právě ke kuchyni,” vypráví Sandev.

Menu se denně mění, jedinou stálicí v nabídce je tradiční burek, plejskavica s kajmakem a široký výběr dezertů. Ani mezi nimi nechybí balkánská klasika - bajadera (nepečený dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády). „Někdo říká, že je chorvatský, další, že srbský,” směje se Antoniova žena, která se stará o servis, s tím, že pro ni je rozhodně makedonský. 

Na jídelníčku je každý den pokrm založený na rybě nebo mořských plodech, nejčastější přílohou jsou brambory nebo grilovaná zelenina. A vybere si tu i vegetarián, třeba grilované papriky s feta sýrem a pita chlebem. A pro opravdové milovníky Balkánu tu mají připravená i makedonská nebo chorvatská vína. Lahev červeného Vranace nebo bílé Graševiny je možné si koupit i na doma. Stejně jako burek s masem, sýrem nebo špenátem. I ten je tu každý den čerstvý, pečou ho i několikrát denně.

„Mojí doménou je středomořská kuchyně, mám v ní nejvíce zkušeností a je mi srdcem nejbližší,“ říká Sandev. A makedonské slunce se stejně jako jeho jižanský temperament odráží i v jeho práci. A stejně tak v servisu, který vede jeho žena. Cedulka s nápisem „láska je všude kolem nás“, kterou v bistru zkrášlují servírovací tácek, je pro tenhle podnik víc než výstižná.

„Stolování považuji za skvělou příležitost k setkání rodiny a přátel nad dobrým jídlem,“ dodává Sandev. Stoprocentně tam tedy platí, že host je na prvním místě. K Sandevům se chodí nejenom dobře najíst, ale i si popovídat. Ať už o počasí, o jídle nebo fotbalu.

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme