Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toyota a Mitsubishi spolu dokončí vývoj Lunar Cruiseru

možný vzhled japonského lunárního vozidla Lunar Cruiser
Toyota Motor, Mitsubishi
 ČTK

Japonská automobilka Toyota Motor bude spolupracovat s průmyslovou korporací Mitsubishi Heavy Industries na měsíčním vozidle pro lidskou posádku. Toyota vozítko vyvíjí společně s japonskou vesmírnou agenturou JAXA. Japonsko se snaží urychlit svůj program výzkumu vesmíru.

Reklama

Společnost Mitsubishi Heavy samostatně vyvíjí bezpilotní lunární průzkumné vozidlo, které chce uvést do provozu v roce 2025. Údaje a zkušenosti, které získá při jeho provozu na povrchu Měsíce, poskytne Toyotě.

Mitsubishi se podílela na stavbě části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Toyotě při konstrukci vozítka s přetlakovou kabinou pro posádku nabídne i své know-how v oblasti systémů pro podporu života ve vesmíru. Vozidlo nazvané Lunar Cruiser, jehož název odkazuje na model automobilky, má být na Měsíc vysláno v roce 2029.

Toyota na oplátku přispěje svými odbornými znalosti z výroby různých typů vozidel, od závodních automobilů až po pick-upy, takže výsledný stroj bude moci pracovat i v mimořádně drsném prostředí. Automobilka uvedla, že Lunar Cruiser bude poháněn regenerativními palivovými články, které budou vyrábět elektřinu jen ze slunečního světla a vody.

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Umělá inteligence sice slibuje, že obrátí svět byznysu naruby, ale ti, kdo z ní musí „vytáhnout“ peníze, jsou pořád lidé – podnikatelé, manažeři, obchodníci. Uměl by to počítačový program i bez nich? Neboli dokáže umělá inteligence přinášet zisk lidem, kteří v podnikání šikovní vůbec nejsou?

Přečíst článek

"Doufáme, že technologii, kterou jsme získali při vývoji měsíčního vozítka, dobře využijeme i na Zemi," řekl vedoucí projektu v Toyotě Ken Jamašita. Regenerativní palivové články by se mohly podle automobilky používat k výrobě elektřiny mimo jiné na odlehlých ostrovech, v uprchlických táborech či v oblastech postižených přírodními katastrofami.

V roce 2019 Toyota informovala, že bude spolu s agenturou JAXA vyvíjet vozítko pro průzkum Měsíce. Partneři tehdy uvedli, že vozidlo bude šest metrů dlouhé, 5,2 metru široké a 3,8 metru vysoké. Posádce vyčlenili prostor 13 metrů čtverečních.

Projekt Toyoty přichází v době, kdy stále více soukromých společností po celém světě zvyšuje své úsilí o průzkum vesmíru. Modul společnosti SpaceX se v roce 2020 úspěšně připojil k ISS, a stal se tak první komerční vesmírnou lodí s posádkou, které se to podařilo. Do odvětví průzkumu vesmíru vstoupily i další japonské společnosti, například Nissan či Honda.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme