Reklama

Památkáři dali stopku návrhu vnitrobloku paláce Savarin. Investor žádá o přezkum

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.
Se svolením Crestyl
Petra Jansová

Část projektu na přeměnu barokního paláce Savarin v centru Prahy dostal stopku ministerských památkářů. Konkrétně jde o návrh vnitrobloku architekta Jakuba Ciglera. „Ministerstvo kultury má k projektu několik výhrad, které ale již byly do projektu zahrnuté. Proto jsme již požádali ministra kultury, aby rozhodnutí svého ministerstva přezkoumal. Na jeho výrok nyní čekáme,“ uvedl pro Newstream mluvčí společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Reklama

Ministerstvo kultury zamítlo část projektu na přestavbu paláce Savarin nedaleko Václavského náměstí v Praze. Rozhodnutí padlo před třemi měsíci. Společnost Crestyl požádala ministra kultury Martina Baxu (ODS) o přezkum.

Hlavní město 10miliardový projekt odsouhlasilo v roce 2017. Ministerští památkáři nyní tvrdí, že ohrozí památkovou rezervaci. „Z hlediska státní památkové péče dlouhodobě zcela neakceptovatelný,” uvedla mluvčí ministerstva Ivana Awwadová na adresu projektu přestavby vnitrobloku vytvořený studiem architekta Jakuba Ciglera.

Odmítavé rozhodnutí se nevztahuje k uskutečnění celkového architektonického návrhu připraveného studiem Thomase Heatherwicka.

„Ministerstvo kultury má k projektu několik výhrad, které ale již byly do projektu zahrnuté. Proto jsme již požádali ministra kultury, aby rozhodnutí svého ministerstva přezkoumal. Na jeho výrok nyní čekáme,“ uvedl pro Newstream tiskový mluvčí společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Podle něj ale stanovisko ministerských památkářů nemá vliv na na realizaci projektu. Od konce loňského roku již probíhá první fáze, kterou je rekonstrukce a restaurování historického paláce Savarin.

Obchodní dům Máj

Kultovní obchoďák Máj se dočká rekonstrukce. Padesát let od otevření

Ikonickou pražskou budovu vlastní pražská rodina Klánů. Na aktuální rekonstrukci se podílejí původní architekti ze slavného studia SIAL. Rekonstrukce slavných obchodních domů jsou v současnosti velkým trendem.

Přečíst článek

Nová podoba paláce má propojit jeho vnitroblok s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. Projekt zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov a vznik nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami. Skládá se ze čtyř vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít jiný charakter a způsob využití.

Skupina Crestyl loni vydala dluhopisy za 2,2 miliardy korun na financování projektu.

Praha plánuje do zrekonstruovaných prostor umístit cyklus obrazů Slovanská epopej Alfonse Muchy. 

Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Nejenom architektura, ale i řešení veřejného prostranství byly hlavními aspekty výběru odborné komise, jež hledala ideální návrh Vltavské filharmonie. Vítěz je nyní známý. Prestižní objekt na Vltavské navrhne dánské studio Bjarke Ingels. Do pětice těch nejlepších projektů se probojoval i návrh českého architekta Petra Hájka.

Přečíst článek

Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha pózuje po tiskové konferenci k výstavě Mucha: Rodinná sbírka

Výstava Mucha: Rodinná sbírka ukáže některá dosud neprezentovaná díla

V pražské Valdštejnské jízdárně bude od 15. července výstava děl Alfonse Muchy ze sbírky malířovy rodiny. Půjde o průřez tvorbou umělce, některé originály budou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé. Expozice s názvem Mucha: Rodinná sbírka, kterou pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem, potrvá do 31. října. Newstream je mediálním partnerem výstavy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Přečíst článek
Josef Šilhánek

Josef Šilhánek: V době stagnace pomalejší povolovací řízení developerům paradoxně pomohlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme