Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výstava Mucha: Rodinná sbírka ukáže některá dosud neprezentovaná díla

Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha pózuje po tiskové konferenci k výstavě Mucha: Rodinná sbírka
ČTK

V pražské Valdštejnské jízdárně bude od 15. července výstava děl Alfonse Muchy ze sbírky malířovy rodiny. Půjde o průřez tvorbou umělce, některé originály budou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé. Expozice s názvem Mucha: Rodinná sbírka, kterou pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem, potrvá do 31. října. Newstream je mediálním partnerem výstavy.

Reklama

Jedním z cílů výstavy bude ukázat veřejnosti, že Alfons Mucha netvořil svá díla pouze ve stylu art nouveau. „Ukážeme například jeho pastely, které jsou stylisticky někde mezi symbolismem a expresionismem,” ředitel Nadace Mucha a malířův vnuk John Mucha. 

V prostorách jízdárny na Malé Straně bude vystaveno asi 200 děl ze sbírek nadace. Sbírka čítá podle jejího ředitele nejvíce exponátů, jejichž autorem je Alfons Mucha, na světě. Lidé v expozici, jejíž architektkou bude Eva Jiřičná, uvidí malby, sochy, fotografie či reklamní předměty z rodinné sbírky.

Průřez malířovou tvorbou

Výstava ve Valdštejnské jízdárně bude svou koncepcí podle Johna Muchy mapovat důležité etapy malířova života. Zachyceny tak budou Muchovo dětství na jižní Moravě, studium v Paříži, pobyt v Americe a návrat do vlasti.

Výstava probíhá i v atriu J&T Banky

Unikátní šance. Galerie Magnus Art ukazuje díla ze soukromé sbírky

Tvorba Stanislava Kolíbala, Zdeňka Sýkory, Krištofa Kintery nebo Jiřího Georga Dokoupila, kterou jinde neuvidíte, mohou nyní obdivovat návštěvníci galerie Magnus Art. Část své sbírky zde vystavuje sběratel Michal Richtr, v jehož sbírce je celá řada unikátů.

Přečíst článek

Termín konání byl naplánován na období, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii. Výstava se tak má stát podle zástupců nadace vizitkou země. Význam průřezové výstavy navíc podle nich zesiluje to, že Česko předsednictví přebírá od Francie, která v životě a tvorbě Alfonse Muchy hrála zásadní roli.

Předprodej vstupenek na výstavu bude na serveru goout.cz zahájen v blízkých dnech, avizovali zástupci nadace. Vstupenky budou rovněž k dispozici přímo ve Valdštejnské jízdárně.

Více k informací k plánované výstavě najdou zájemci na webu mucha.cz či na webových stránkách Nadace Mucha muchafoundation.org. Ceny vstupenek podle webu výstavy jsou 450 korun pro dospělé, 250 korun pro studenty a důchodce a děti do 15 let mají vstup zdarma.

Nadace Mucha byla založena v roce 1992. Cílem nadace je chránit a zachovat rodinnou sbírku prací Alfonse Muchy a propagovat malířovo dílo. Nadace dosud uspořádala přes 50 výstav děl Alfonse Muchy na různých místech světa. Navštívilo je asi 6,5 milionu lidí.

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi

Fake za půl miliardy? Podle odborníků nejdražší obraz nenamaloval Leonardo

Aukční světový rekord drží obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2017 prodán za neuvěřitelných 450 milionů dolarů. Odborníci muzea Prado nyní prohlásili, že jeho autorem není Leonardo da Vinci, ale že jej renesanční mistr nanejvýš autorizoval. Osudy tohoto obrazu jsou však ještě mnohem barvitější a točí se v nich opravdu hodně peněz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mucha

Obří výstava Muchy bude prodloužena do konce roku. Dosud přilákala desítky tisíc lidí

Přečíst článek
Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme