Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škoda vylepšila svůj bestseller. Podívejte se na novou Octavii

Škoda vylepšila svůj bestseller. Podívejte se na novou Octavii
Škoda Auto / užito se svolením
 ČTK

Decentní úpravy v designu, vylepšená techniku i udržitelnější interiér. To jsou v kostce hlavní vylepšení nové Octavie, která zůstává nejprodávanějším modelem automobilky Škoda.

Reklama

Modernizovaná Škoda Octavia bude umět sama zaparkovat, je vybavena umělou inteligencí a dostala novou generaci Matrix-LED světel. Omlazená čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu značky bude k dispozici se čtyřmi benzinovými a dvěma dieselovými motory a také hybridní variantou. Do prodeje by měla jít v první polovině roku. Při dnešní premiéře vozu to uvedli zástupci automobilky.

„Octavia je pilířem značky Škoda. Celkem bylo prodáno více než 7,15 milionu vozů ve čtyřech novodobých generacích a modernizovaná Octavia bude v této úspěšné historii pokračovat. Díky vylepšené přední části vozu, novým asistenčním systémům a modernímu infotainmentu, poprvé včetně třináctipalcového centrálního displeje, si náš modernizovaný nejprodávanější vůz udrží pozici jednoho z nejúspěšnějších modelů v Evropě,“ uvedl člen představenstva Škody pro prodej a marketing Martin Jahn.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Autoprůmysl vyškolily krize. Jako tahoun české ekonomiky ještě posílí, říká Martin Jahn

Automobilový průmysl v Česku je velmi robustní, dlouhodobě vyškolený krizemi a kolísající poptávkou. „Přes všechny problémy byl, i v posledních třech letech, tahounem české ekonomiky,“ upozornil v rozhovoru pro magazín MED Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto, který má na starosti prodej a marketing.

Přečíst článek

Decentní omlazení masky 

Inovace ve vzhledu jsou viditelné na první pohled. Z venčí nová Octavia zaujme novými světlomety, novou maskou chladiče a také přepracovanými nárazníky. Nový design má spodní otvor pro přívod chladicího vzduchu na předním nárazníku a přibyly vzduchové kanály na bocích. Délka obou karosářských verzí se prodloužila o devět milimetrů na 4698 mm.

Řidiči budou mít k dispozici motory s výkony od 85 kW (115 k) až po 195 kW (265 k) u modelu Octavia RS. Motor 2,0 TSI o výkonu 150 kW (204 k) bude uveden na trh později a bude standardně dodáván s pohonem všech kol. Dvě verze benzinového motoru 1,5 TSI budou dodávány s volitelnou mild hybridní technologií a automatickou převodovkou DSG. Z nabídky naopak vypadne litrový benzinový tříválec, stejně jako dieselová verze RS.

Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Superb

Nový Superb je na světě. O výrobu čtvrté generace se postarají Slováci

Škoda Auto oficiálně představila čtvrtou generaci jednoho ze svých vlajkových modelů - Superb. Automobilka v přímém přenosu ukázala varianty karoserie liftback i kombi. Kromě klasického motoru bude nový Superb disponovat i plug-in hybridním pohonem. Další novinkou je také to, že se jeho výroba přesune z Kvasin do Bratislavy.

Přečíst článek

Do služby povolaná umělá inteligence

Nová verze automatického parkování, která je k dispozici pouze s automatickou převodovkou, umí vůz Octavia samostatně pomocí mobilní aplikace zaparkovat do příčných i podélných parkovacích míst, přičemž z podélných dokáže také vyjet. Vůz a chytrý telefon spolu komunikují prostřednictvím bluetooth, pokud se řidič nachází ve vzdálenosti do čtyř metrů od vozu Octavia. Stačí, když v aplikaci zvolí typ parkovacího manévru a směr, kterým chce z parkovacího místa vyjet.

Do hlasové asistentky Laury bude standardně integrován chatbot ChatGPT založený na umělé inteligenci. Octavia dostala také nový systém rozpoznání únavy a pozornosti řidiče a až deset airbagů.

Příběh novodobého vozu Octavia začal před 27 lety. Od roku 1996 vyrobila Škoda Auto ve čtyřech generacích více než sedm milionů vozů, které prodala na více než 60 trzích. Octavia patří mezi deset nejprodávanějších modelů v Evropě.

Něco pro fandy 3D tisku

Nová Octavia má už i svůj 3D model. Data ke stažení pro tisk na 3D tiskárně najdete na stránkách printables.com. Spolu s odhalením nové Octavie vyhlásila Škoda ve spolupráci se firmou Prusa soutěž o hodnotné ceny. 

Škoda Enyaq iV

Tesla 3 je nejekologičtějším vozem světa. Mezi prvních deset se dostala i Škoda

Vláda vozů s elektrickým pohonem globálně narůstá. A automobilky ve snaze přeorientovat svou výrobu tak, aby vycházely vstříc přísným emisním normám, zaplavují trh stále novými a novými modely aut s hybridním či čistě elektrickým pohonem. Který z elektrických vozů přísné nároky na ekologii tedy splňuje nejvíce? Podle velkého testu agentury Bloomberg pro trh Velké Británie je to Tesla 3. Do „top ten“ se však dostal i vůz z Česka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme