Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla 3 je nejekologičtějším vozem světa. Mezi prvních deset se dostala i Škoda

Škoda Enyaq iV
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Vláda vozů s elektrickým pohonem globálně narůstá. A automobilky ve snaze přeorientovat svou výrobu tak, aby vycházely vstříc přísným emisním normám, zaplavují trh stále novými a novými modely aut s hybridním či čistě elektrickým pohonem. Který z elektrických vozů přísné nároky na ekologii tedy splňuje nejvíce? Podle velkého testu agentury Bloomberg pro trh Velké Británie je to Tesla 3. Do „top ten“ se však dostal i vůz z Česka.

Reklama

Rating agentury Bloomberg mezi nejekologičtější elektrovozy světa totiž zařadil Škodu Enyaq Coupé iV 80. Až za ní se umístil například Mercedes-Benz EQS, Volkswagen ID.5, Hyundai Kona či Tesla Model Y. Žebříček zohledňoval především délku dojezdu elektromobilu na jedno nabití, efektivnost při cestování či původ zdrojů použitých na výrobu baterií.

Bloomberg stejný žebříček použil i pro americký trh, kde však Škoda Enyaq nefiguruje. Vítězem na tamním trhu se překvapivě nestala Tesla, ale její konkurent Lucid.

FOTOGALERIE: Nový Kodiaq s hybridním pohonem

Úspěch Enyaqu při srovnávání není náhodný. Model zažívá letos velký globální úspěch. „Zvláště silně vzrostla poptávka po rodině vozů Enyaq, a to o 47,6 procenta oproti stejnému období loni," uvedl tento člen představenstva pro marketing a prodej Martin Jahn. 

Dobré prodeje platí nejen při pořizování nových Enyaqů, ale i těch ojetých. Z údajů Svazu dovozců automobilů tento měsíc vyplynulo, že mezi ojetými elektromobily jde s 997 prodanými vozy o druhý nejlépe kupovaný automobil. Žebříček vede Tesla.

Druhá generace automobilu Škoda Kodiaq Sportline

Škoda Auto letos září. Automobilka zvýšila provozní zisk o více než 47 procent

Automobilka Škoda Auto za devět měsíců letošního roku zvýšila provozní zisk na 1,26 miliardy eur (31,1 miliardy korun) z 856 milionů eur před rokem. Hospodaření podpořil růst objemu prodeje a také vyšší ceny, uvedl mateřský koncern Volkswagen ve výsledkové zprávě. Tomu od ledna do září provozní zisk klesl.

Přečíst článek

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Češi letos stihli vyrobit už více než milion automobilů, roste podíl elektrických vozidel

Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 11,5 procenta na 1,018 milionu. Milionová hranice tak padla o měsíc dříve než loni. Na zahraniční trhy mířilo celkem 939 716 osobních aut, tedy přes 92 procent produkce. Export tak v meziročním srovnání vzrostl o 10,7 procenta a tuzemský prodej stoupl o více než pětinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme