Reklama

Saúdové na Expu fascinují. Žádný zábavní park, ale rovnou celé město

Saúdové na Expu fascinují. Žádný zábavní park, ale rovnou celé město
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Druhý největší pavilon na letošním veletrhu Expo 2020 patří Saúdské Arábii. A fascinuje nejen svojí monstrózností. Návštěvníky pohltí pohledem na budoucnost arabského království, které se snaží zbavit ekonomické závislosti na těžbě ropy. Sází přitom na turismus a zábavu.

Reklama

Velikostí saúdskoarabskou prezentaci předčí pouze pavilon domácích Spojených arabských emirátů. Stavba, která zabírá 13 tisíc metrů čtverečních, patří k těm nejpopulárnějším na Expu. Za první měsíc do ní zavítalo již půl milionu lidí, to je asi každý třetí návštěvník světové výstavy.

Pavilon s nápaditým designem má pět pater a zabírá plochu o velikosti dvou fotbalových hřišť. Vizuálně má připomínat obří okno a podle zástupců arabského království má návštěvníkům nabídnout pohled do budoucnosti Saúdské Arábie, která nedávno oznámila, že se bude ucházet o pořadatelství Expa 2030 ve svém hlavním městě Rijádu.

Saúdskoarabský pavilon v Dubaji by tak mohl být nástinem toho, co by návštěvníky mohlo čekat za devět let v případě, že by Rijád porazil další čtyři kandidáty. O Expo 2030 mají zájem také Moskva, Řím, Oděsa a Busan.

Podívejte se, co pavilon nabízí:

Jako nikdy předtím

Návštěvníci jednu z nejoblíbenějších atrakcí naleznou ještě před vstupem do pavilonu. Jde o kruhové pódium obklopené vodní stěnou. Proud vody přitom spíná v náhodných intervalech. Mnoho z odvážlivců tak ještě před vstupem dostane studenou sprchu, většině to v dubajském horkém počasí pravděpodobně příliš nevadí.

Po vstupu dovnitř je návštěvník uvítán největší interaktivní podlahou na světě tvořenou osmi tisíci LED světel, která se „pohybují” s návštěvníkem, ve směru, kterým se prochází. Pavilon nabízí také uměleckou instalaci z více než dvou tisíc křišťálů zavěšenou nad eskalátorem. Má připomínat okno otevírající se k noční obloze.

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Reportáž: Dubaj je kvůli Expu přecpaná. Čtvrť už jí zůstane

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Přečíst článek

„Chceme, aby lidé viděli to, co dělá naši zemi unikátní, aby viděli Saúdskou Arábii, jakou nikdy předtím neviděli,“ nechal se slyšet Hussain Hanbazazah, generální komisař saúdskoarabské účasti na Expu. „Chceme, aby poznali národ, který prochází rapidní transformací.“

Chytré technologie se nacházejí v celém pavilonu. Digitální obrazovky provedou návštěvníky nejnovějšími vládními projekty. Jde především o velké plány na dovolenkové resorty u Rudého moře či budování zábavního města Qiddiya.

Budoucnost, jakou bychom chtěli

Saúdskoarabské království má velké plány, jak ekonomiku osvobodit od závislosti na těžbě ropy. Jejich implementace ale trvá déle, než se čekalo. Tyto plány také vznikaly v době padající ceny ropy. Ta za poslední rok ale vzrostla o 90 procent, takže diverzifikace ekonomiky může ještě chvíli počkat. Podle ekonomů bude zásadním problémem snížit roli státu a zvýšit počet zaměstnanců v soukromém sektoru. Tomu by mohl přispět rozvoj sektorů jako je turismus či zábavní průmysl.

Menu pražské restaurace Brambory.

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.

Přečíst článek

Rijádská vláda dobře ví, že řada Saúdů za zábavou raději míří do sousedního Bahrajnu nebo Spojených arabských emirátů. Byla by tedy ráda, kdyby něco z jejich útrat zůstalo doma. Řada megalomanských staveb ale nabírá několikaleté zpoždění. Pandemie zasáhla stavební sektor v Saúdské Arábii více než v jiných zemích. Zahraniční pracovníci odjeli a další nepřijeli.

Aktuálně tak stojí třeba i stavba Jeddah Tower, budovy, která při výšce více než 1000 metrů měla být nejvyšší stavbou světa. Zda se tak někdy opravdu stane, zůstává zatím ve hvězdách, stejně tak jako osud celé saúdskoarabské ekonomické transformace.

Architekta Eva Le Peutrec

V Číně se prostavěli do kvality, tvrdí architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec

Navrhla desítky mrakodrapů, velké multifunkční komplexy i město pro milion lidí. Ke všem svým projektům ale architektka Eva Le Peutrec přistupuje stejně. „Na většině zakázek platí, že už dnes je pozdě,“ popisuje stavění v Číně, kde chvíli žila, aby mohla projektovat mrakodrapy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Korunní princ Muhammad bin Salmán

Milník v Saúdské Arábii. Země po více než 70 letech otevřela obchod s alkoholem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme