Recenze: Staycation v Mandarin Oriental Praha je ideálním odpočinkem
Trend ubytovávat se v hotelích ve svém vlastním městě se stává populárnějším i v tuzemsku. V malostranském hotelu sídlícím v prostorách bývalého kláštera jsem se cítil jako v bavlnce.
Přespávačka
Myslím, že lidé se dělí na dvě poloviny. Jedna miluje hotely a nedělá ji problém jít se ubytovat do hotelu ve městě, kde trvale bydlí. Pro tento trend se vžil pojem „staycation“. Ta druhá polovina něco takového považuje za naprosté šílenství. Patřím do té první. Občas je návrat z dovolené tak náročný – žádná pokojová služba, ani denní úklid – že jdeme radši na pár dní do hotelu, abychom se adaptovali na návrat do Prahy.
Útěk před řemeslníky
Píše se přelom února a března a zrovna nám doma dělají menší rekonstrukci. Sice by se tam dalo vydržet, nic příjemného to ale není. Naštěstí jsou v Praze stovky hotelů. Jen tak ledajaký by ale nestačil. V taxi s řidičem, co neumí moc česky, míříme do malostranského hotelu Mandarin Oriental, který se od roku 2006 nachází v komplexu budov ze 14. století. Architektonický styl by se dal popsat jako částečně renesanční, částečně barokní a částečně moderní. Původně šlo o dominikánský klášter a stavba zahrnuje velkou část vnější zdi kostela sv. Máří Magdalény, jednoho z nejstarších kostelů v Praze, který byl na místě postaven kolem roku 1330. Ale dost bylo dějepisu.
Apartmá
Po příjezdu je před vchodem a na recepci nezvykle rušno, ale během chvíle jsme ubytovaní a míříme do našeho prostorného pokoje. Jde o Lazar suite, který je schopný pohodlně pojmout dva dospělé a dvě děti na přistýlkách. Aby ne, s 90 metry čtverečními převyšuje průměrný pražský byt. Celkem hotel nabízí 99 pokojů, z toho je 20 apartmá.
Pokoj je nádherný. Historický pocit umocňují klenuté stropy. Tento víkend zrovna slavím narozeniny a hotel o tom ví. Konferenční stolek v obývacím pokoji se prohýbá pod drobnými pozornostmi od hotelu. Nechybí šampaňské Taittinger, mini narozeninový dort, čtvrt kila kvalitní řemeslné čokolády s motivem Prahy. Pro děti krabičky popcornu nebo čokoládové puzzle.
Spa a jídlo
Před večeří v místní restauraci Spices, která nabízí pokrmy inspirované Asií, ještě stíhám hodinovou masáž ve spa. Místní lázně patří k tomu nejlepšímu, co hlavní město může nabídnout. O tom svědčí i fakt, že žebříček World Spa Awards je loni označil jako nejlepší hotelové lázně v Česku.
Po masáži už je čas na můj zde nejoblíbenější Koreou inspirovaný pokrm – hovězí Bulgogi – v místní restauraci, která se spolu s barem rozprostírá v pěti renesančních místnostech. A to víkend teprve začíná. V sobotu si to stejné zopakujeme, jen hned ráno přidáme také hotelovou snídani, která se podává v restauraci Spices. Prostě narozeninový víkend, jak se patří. Na řemeslníky u nás doma už jsem dávno zapomněl.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.