Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průliv Dardanely překlenul nejdelší visutý most na světě. Podívejte se

Průliv Dardanely překlenul nejdelší visutý most na světě. Podívejte se
Damon Grosvenor / Creative Commons, via Wikimedia / Public domain

Turecko slavnostně zahajuje provoz nejdelšího visutého mostu na světě, který překlenul průliv Dardanely. Vybudování mostu trvalo pět let a náklady na jeho stavbu se vyšplhaly na 3,4 miliardy dolarů (76,5 miliardy korun), uvedl místní tisk.

Reklama

Turecko v pátek slavnostně otevřelo nejdelší visutý most na světě přes průliv Dardanely. Rozpětí mezi pilíři činí 2023 metrů, což je o několik desítek metrů více než v případě japonského mostu Akaši Kaikjó, který dosud držel světový rekord. Délka také odkazuje na příští rok, kdy Turecko bude slavit 100. výročí své existence. Celková délka mostu, který je součástí nové dálnice, činí zhruba 4,6 kilometru.

Podívejte se na fotky z průběhu stavby:

Slavnostní akce se účastní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jihokorejský premiér Kim Pu-kjon, jelikož firmy z této asijské země se podílely na stavbě infrastruktury.

Úřady se rozhodly slavnostně otevřít most na výročí námořní bitvy o Dardanely z roku 1915, kdy se osmanskému námořnictvu podařilo odrazit útok nepřátelských jednotek.

Most automobilistům výrazně zkrátí spojení mezi oběma břehy průlivu. Cesta trajektem trvala zhruba hodinu, po mostě by měla podle úřadů zabrat šest minut. Evropskou a asijskou část Turecka propojují také tři silniční mosty nad Bosporem.

Finové

Žebříček nejšťastnějších národů. Vedou Finové, Češi jsou v první dvacítce

Finsko bylo už pátým rokem v řadě vyhlášeno „nejšťastnější zemí světa”, informovala agentura AFP. Ve zprávě World Happiness Report 2022 financované OSN získalo 7,82 bodu z 10. Druhé se umístilo Dánsko a třetí byl Island. Česko zůstává na 18. příčce, Slovensko je na 35. místě. Zdaleka poslední skončil Afghánistán.

Přečíst článek

Richard Stojar

Vojenský expert: Ukrajina nemá sílu vyhnat Rusy ze svého území

Dodávky zbraní ze Západu pomůžou Ukrajině bránit se. Ale vyhnat Rusy ze svého území se Ukrajincům nepovede, říká vojenský stratég a analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Rusové dělají chyby, podcenili protivníka, ale jejich kapacity jsou obrovské.

Přečíst článek

Kišiněv

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Kovbojka končí. Rusko se vyhnulo platební neschopnosti, prozatím

Londýnská pobočka Citibank už má 117,2 milionu dolarů od ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Přečíst článek
Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme