Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oblíbený i kritizovaný. Francouzský buldoček se stal u Američanů číslem jedna, jeho cena závratně roste

Francouzský buldoček se v roce 2022 stal nejoblíbenějším psím plemenem v USA, poprvé v historii.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Desítky let kraloval žebříčku nejoblíbenějších psích plemen v USA labradorský retrívr. Stoupající obliba v posledních letech, které pomohly i celebrity jako Leonardo di Caprio či Lady Gaga, však letos poprvé v historii vynesla do čela francouzského buldočka. A s tím pádí nahoru i cena štěňat, která běžně stojí několik tisíc dolarů – a to i přesto, že odborníci upozorňují na riziko rozmnožování buldočků náchylných k nemocím dýchání, páteře, očí i srsti, uvedl server ABC News.

Reklama

Poprvé v historii se v roce 2022 umístil francouzský buldoček na prvním místě. Tím skončila 31letá vláda labradorského retrívra jako nejoblíbenějšího psího plemene v Americe, uvedla americká chovatelská organizace American Kennel Club, která provozuje největší světový registr čistokrevných psů.

Raketový vzestup popularity

Francouzský buldoček se posunul na pozici číslo jedna poté, co v posledních letech stoupal na žebříčku popularity. Vždyť ještě před čtvrt stoletím nebyl ani mezi nejoblíbenějšími pětasedmdesáti plemeny. V roce 2012 už byl čtrnáctý a předloni druhý, přičemž počet registrací nových buldočků se během těchto deseti let zvýšil o více než tisíc procent.

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci

Udělat z masožravého zvířete vegetariána je novým trendem miliardového průmyslu výživy domácích mazlíčků. Průmyslový výzkum kupodivu dosáhl dokonce toho, že nepřirozená strava zvířatům vyhovuje, pokud je dobře vyvážená, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Menší občas funící pes s charakteristickou plochou tlamou byl ve Spojených státech uznán asociací AKC za plemeno v roce 1898. „Pro jejich okouzlující a přizpůsobivou povahu je milují všichni od rodin po samostatně žijící majitele. Jejich popularita rostla po celé zemi, protože jejich malá velikost a obecně tiché chování je činí vhodnými pro byty a menší domy,“ uvedla k loňským výsledkům AKC.

Deset nejčastějších psích plemen v USA v roce 2022:

  1. francouzští buldočci
  2. labradorští retrívři
  3. zlatí retrívři
  4. němečtí ovčáci
  5. pudlové
  6. buldoci
  7. rotvajleři
  8. bíglové
  9. jezevčíci
  10. němečtí krátkosrstí ohaři

Další plemena, která udělala velké skoky v letech 2021 až 2022, jsou americký bezsrstý teriér, gordonsetr (skotský setr), italský chrtík a anatolský ovčák. Za posledních deset let se v žebříčku popularity prosazují i ​​plemena jako cane corso, belgický maliňák, obří knírač a anglický kokršpaněl, uvedla AKC.

Proč je lidé milují?

Jsou to komičtí, přátelští, milující malí psi. Dobře se cítí ve městech, mají skromné potřeby, co se týče péče a pohybu. Nabízejí hodně v malém balení,” říká mluvčí francouzského Bull Dog Club of America Patty Sosa. Přesto závratný vzestup psa označovaného jako „Frenchie“ znepokojuje jeho fanoušky i kritiky, podotkl server ABC News.

V Turecku roste zájem o papoušky, umí údajně předpovídat zemětřesení

Turci ve velkém nakupují papoušky, mají prý poznat blížící se zemětřesení

V Turecku po únorovém zemětřesení vzrostl prodej andulek či kanárků, protože mnozí lidé věří, že tito ptáci dokáží poznat blížící se zemětřesení. Informoval o tom deník Hürriyet.

Přečíst článek

Existuje obava, že poptávka po buldočcích včetně ochoty některých zájemců zaplatit bonus navíc za „exotické“ barvy a textury srsti vedou k rychlému množení a rození nepříliš zdravých štěňat. Stoupající popularita plemene zostřuje debatu o tom, zda je něco rozumného na rozmnožování psů náchylných k nemocím dýchání, páteře, očí i srsti.

V Británii varují, v Nizozemsku uvažují o zákazu

Britská veterinární asociace v té souvislosti nedávno vyzvala, aby lidé nekupovali plemena s plochou tlamou způsobující dýchací obtíže, jako jsou Frenchies. Nizozemsko již zakázalo chov psů s velmi krátkými čumáky a ministr zemědělství země má za cíl postavit mimo zákon i jejich vlastnictví.

Francouzští buldočci mohou být polarizujícím tématem,“ říká Dr. Carrie Stefaniaková, veterinářka z Glendale ve Wisconsinu, která je členem zdravotní komise tamního klubu chovatelů francouzských buldočků. Léčila buldočky s dýchacími potížemi a zdůrazňuje, že potenciální majitelé musí prozkoumat zázemí chovatele a nechat psíkovi udělat zdravotní testy – a zároveň si uvědomit, že léčba problémů buldočků může být drahá.

Vlevo výzkumník Baofeng Su drží genově upraveného sumečka velkého. Vpravo nahoře genově upravený sumec, pod ním jeho běžný „sourozenec“. Genově upravená ryba je maličko menší, ale její výhodou je, že lépe odolává nebezpečným bakteriím.

Sumci dostali gen z aligátora. Prospěch z toho má člověk i příroda

Vědci vložili do genetické výbavy ryby gen z aligátora. Ne proto, aby byla ryba útočnější, ale aby byla méně náchylná k infekcím. Díky genové úpravě uhyne v umělém chovu méně sumců. Lépe se využije i krmivo. A snižuje se také množství odpadu, zátěž pro životní prostředí je tak nižší.

Přečíst článek

Dlouholetá chovatelka a veterinářka Lori Huntová z Westlake v Ohiu řekla ABC News, že popularitu francouzských buldočků vidí jako „jejich prokletí, nikoli požehnání“. „Jsou velmi vykořisťováni bezohlednými chovateli,“ míní. Ve své praxi viděla spoustu buldočků s problémy, ale odmítá argumenty, že toto plemeno je ze své podstaty nezdravé. „Mnozí z nich dělají výkonnostní kynologické sporty,“ upozornila.

A s rostoucím zájmem roste i jejich cena. Štěňata se běžně prodávají za několik tisíc dolarů. A jsou také častějším terčem krádeží – tou asi nejznámější je krádež buldočků patřících zpěvačce Lady Gaga, při které zloději v roce 2021 vážně postřelili muže, který psíky venčil. Lady Gaga za navrácení svých dvou psů nabídla nálezné půl milionu dolarů (téměř 10,8 milionu korun).

Kůň Zazou patřící čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi na dostizích v Dubaji v roce 2013.

Království za koně. Mocnému čečenskému vůdci Kadyrovovi v Česku ukradli vzácného plemeníka

Ze stáje u Roudnice nad Labem na Litoměřicku neznámý pachatel ukradl anglického plnokrevníka, jehož hodnota je bezmála 400 tisíc korun. Uvedla to policie, která při pátrání žádá o pomoc veřejnost. Kůň byl podle policejní mluvčí Pavly Kofrové ustájen v Krabčicích. Podle serveru Jezdci.cz patří ukradený kůň čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Přečíst článek

Pes cestující v letadle (ilustrační foto)

Z Hongkongu lidé prchají i se svými psy. Private jety za statisíce

Z Hongkongu kvůli utužování pořádků ze strany pevninské Číny i přísným protikoronavirovým opatřením prchá čím dál více lidí. A nejen jich – mnozí nehodlají opustit své domácí mazlíčky, a to téměř za každou cenu. Třeba i za 190 tisíc dolarů (přes čtyři miliony korun) i více, které zaplatí za pronájem soukromého tryskáče na jednorázovou cestu do Evropy či jinam. A zájem o „evakuaci se zvířaty“ private jety roste, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme