Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Království za koně. Mocnému čečenskému vůdci Kadyrovovi v Česku ukradli vzácného plemeníka

Kůň Zazou patřící čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi na dostizích v Dubaji v roce 2013.
profimedia.cz

Ze stáje u Roudnice nad Labem na Litoměřicku neznámý pachatel ukradl anglického plnokrevníka, jehož hodnota je bezmála 400 tisíc korun. Uvedla to policie, která při pátrání žádá o pomoc veřejnost. Kůň byl podle policejní mluvčí Pavly Kofrové ustájen v Krabčicích. Podle serveru Jezdci.cz patří ukradený kůň čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Reklama

Kadyrovova stáj byla od roku 2012 registrována u organizace Jockey Club Česká republika. Po ruském vpádu na Krym a vstupu sankcí EU v platnost v roce 2014 české ministerstvo financí omezilo peněžní toky stáje. Mladá fronta Dnes (MfD) loni upozornila, že Kadyrovovi patřila právě stáj Darhorse z Krabčic. Čečenský vůdce je jedním z nejmocnějších lidí v Rusku a má blízké vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem.

Chovný plemeník číslo 1 v Česku

Je to událost, která v historii českého dostihového sportu zřejmě nemá obdoby,“ uvedl odborný server Jezdci.cz. V roce 2016 byl kůň zařazen do chovu. V dalších letech se opakovaně stal nejžádanějším plnokrevným plemeníkem v České republice a pravidelně k němu jezdily na připuštění i klisny zahraničních majitelů. Jeho aktuální připouštěcí poplatek činil 20 tisíc korun za březí klisnu, podotkl server.

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

Podle policie neznámý pachatel ukradl koně zřejmě v noci z pátku na sobotu. Odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl. Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé.

Devítinásobný vítěz dostihů

Policisté nyní po zloději i ukradeném koni pátrají. „Zároveň žádají veřejnost o spolupráci. Pokud můžete k výše uvedenému skutku poskytnout jakékoliv informace, volejte linku 158 nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu. Za pomoc děkujeme," dodala Kofrová.

Server Jezdci.cz uvedl, že hřebce jménem Zazou koupil Kadyrov v roce 2012. Celkem absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil a získal tak přes 1,2 milionu eur (v přepočtu přes 28 milionů korun). Kvůli uvalení sankcí ale Kadyrov nemohl s koněm nijak nakládat. Loni v lednu, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, se dvojice rusky hovořících mužů pokusila koně z hřebčína odvézt. Upozornil na to Radiožurnál. Majitel stáje Rostislav Kopecký ale odmítl koně vydat. „Argumentovali, že je povezou do Polska a že v rámci Evropské unie mohou se zmrazeným majetkem pohybovat," řekl Kopecký Radiožurnálu.

V německém hřebčíně Fährhof narozený Zazou běhal v osmi zemích na dvou různých kontinentech. Kadyrov ho koupil na jaře 2012 od německé stáje WH Sport International s cílem uspět v tehdejším nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu, kde Zazou obsadil páté místo.

Kopecký Radiožurnálu řekl, že stát původně zablokoval čečenskému vůdci pět koní. Jeden plemenný hřebec loni uhynul. Právě tento kůň a Zazou měli zřejmě nejvyšší hodnotu. Zbylí tři koně jsou rozmístěni u různých chovatelů v Česku, kde jsou ponecháni na dožití. V Krabčicích byl ustájený také další hřebec, kterého ale Kadyrov ještě před uvalením sankcí převedl na jiného majitele. Tento kůň už byl podle Radiožurnálu z Česka vyvezen.

Mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová sdělila, že pokud je majitel zvířete, v tomto případě dostihového koně, na sankčním seznamu, pak mu ho stát zabaví, ale dál zajišťuje, aby zvíře prospívalo. Platí to obecně u všech zvířat. Koně proto byli rozmístěni do stájí, které se o ně postaraly. Mohli také dál běhat dostihy. Případné zisky ale nemohou jít člověku, který je na sankčním seznamu.

Roman Abramovič podle zprávy agentury FinCen těsně před ruskou invazí narychlo přepisoval majetek na děti.

Ruští oligarchové přepisovali majetky na děti těsně před invazí

Ruští oligarchové nejspíše předem věděli o datu invaze ruských vojsk na Ukrajinu, zahájené loni 24. února, a rychle přepisovali svá aktiva na děti a obchodní partnery, aby majetek uchránili před očekávanými sankcemi. Uvádí to zpráva agentury FinCen, která se v rámci amerického ministerstva financí věnuje boji proti finančním zločinům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kadyrovovi se vrací kůň ukradený v Česku. Zpět mu jej prý prodala ukrajinská tajná policie

Kadyrovovi se vrací kůň ukradený v Česku. Krádež prý zinscenovali Ukrajinci a česká policie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme