Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha se prodal za 3,5 milionu korun

Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha se prodal za 3,5 milionu korun
Nate D. Sanders Auctions, užito se svolením
 ČTK

Vzácný plakát z roku 1865 s vypsanou odměnou za dopadení vraha amerického prezidenta Abrahama Lincolna se v aukci prodal za více než 165 tisíc dolarů (3,5 milionu korun), píše CNN.

Reklama

Plakát vydaný tehdejším ministerstvem války slibuje odměnu 50 tisíc dolarů každému, kdo pomůže k dopadení pachatele atentátu na Lincolna, známého herce Johna Wilkese Bootha.

„Plakát vás okamžitě přenese do doby poté, co byl (prezident) zavražděn - ukazuje šok z vraždy i strach z toho, že vrah je stále na útěku. Byly to neuvěřitelně napjaté dny a ten plakát je jednou z mála připomínek, které z té doby přežily,“ uvedl majitel aukční síně Nate Sanders.

Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha se prodal za 3,5 milionu korun Nate D. Sanders Auctions, užito se svolením

Na plakátě je vypsaná odměna na Lincolnova vraha, ale i na jeho komplice, obsahuje jejich popis a také apel na občany, aby s pátráním pomohli. „Odstraňme skvrnu z krve nevinného, která ulpěla na naší zemi tím, že zatkneme a potrestáme vrahy,“ stojí na plakátě.

Šestnáctý americký prezident Abraham Lincoln byl smrtelně postřelen při představení ve Fordově divadle ve Washingtonu. Kromě něj měli být ten večer zabiti i viceprezident Andrew Johnson a ministr zahraničí William Seward, Boothovi komplicové však selhali. Herec Booth, sympatizant Konfederace, se chtěl zbavit prezidenta, který zrušil otroctví a chtěl dát osvobozeným otrokům volební právo. Při pronásledování jej zastřelila armáda, jeho komplici byli později popraveni.

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Přečíst článek

Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme