Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monopol v robotické chirurgii končí. Prospěch z toho budou mít i čeští pacienti

Monopol v robotické chirurgii končí. Prospěch z toho budou mít i čeští pacienti
iStock
Josef Tuček

Robotická chirurgie představuje rostoucí a nadějnou oblast medicíny, v níž má dominantní postavení americká společnost Intuitive Surgical. Její britský konkurent se nyní chystá k expanzi, která by mohla být výhodná i pro české pacienty.

Reklama

V Cambridgi sídlící firma CMR Surgical je největší britskou soukromou zdravotnickou společností. Její výrobní kapacity jsou umístěny nedaleko tohoto univerzitního města. Jak zaznamenal i list Financial Times, společnosti se podařilo získat nových 165 milionů dolarů od svých současných investorů včetně japonské SoftBank, americko-hongkongské Ally Bridge Group, anglické investiční společnosti Cambridge Innovation Capital a čínského technologického konglomerátu Tencent.

CMR Surgical chce nově získanými prostředky podpořit svou globální expanzi. Naposledy společnost získala od investorů 600 milionů dolarů v roce 2021 a dosáhla hodnoty tří miliard dolarů.

Podle této společnosti přesahuje celosvětový trh s roboticky asistovanou chirurgií hodnotu sedmi miliard dolarů a každoročně roste o 15 procent. Přitom robotická chirurgie představuje pouze tři až čtyři procenta ze všech uskutečněných operací, neboli má potenciál na další růst.

IVF

Dítě tří rodičů, robotické oplodnění vajíčka, testování embrya. Pomoc k otěhotnění prožívá boom

Soukromé kliniky pro asistovanou reprodukci čili pro pomoc rodičům k otěhotnění už léta prožívají celkový rozmach. Ne náhodou do nich ještě ve svém předpolitickém období investoval i Andrej Babiš. A stále se objevují postupy, které obor posouvají k netušeným možnostem.

Přečíst článek

Narušit „téměř monopol“

Svým robotickým systémem Versius, který byl uveden na trh v roce 2019, chce britská firma ovlivnit světový trh, na němž „téměř monopol“ drží v Kalifornii sídlící společnost Intuitive Surgical. Ta své chirurgické roboty prodává už dvě desetiletí, za tu dobu je stále vyvíjí a obsadila jimi 80 procent světového trhu. Její systém, pojmenovaný da Vinci, se používá i v českých nemocnicích.

Britský systém Versius byl už využitý při více než 15 tisíc chirurgických zákroků ve dvacítce zemí světa. Ve srovnání s americkou konkurencí je to ovšem nepatrný drobeček; přístroje společnosti Intuitive Surgical mají za sebou už deset milionů operací.

Britové však věří, že se pro ně bude prostor na trhu zvětšovat. Supratim Bose, který je od března generálním ředitelem CMR Surgical, zdůrazňuje, že firma potřebuje podporu od britské vlády, zejména reformu daňového systému tak, aby pomáhal inovativním společnostem.

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Dlouhá desetiletí zpřísňovali zákonodárci pod tlakem veřejnosti bezpečnostní pravidla pro farmaceutický průmysl. Nyní se naopak formuje skupina lidí, která chce kvůli prodloužení života užívat i neprověřené léky. Cynicky hodnoceno: oni chtějí hodně riskovat, a my ostatní bychom – snad – mohli na jejich úkor vydělat.

Přečíst článek

Sto tisíc korun za jednu operaci

Ať už ohlášený souboj britského Davida s americkým Goliášem dopadne jakkoli, jisté je, že robotická chirurgie má budoucnost. Není však zatím levná. V českých podmínkách, konkrétně v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, se cena robotu da Vinci včetně vyškolení dvou operačních týmů a pořízení nástrojů na prvních sto roboticky asistovaných operací pohybuje okolo 80 milionů korun. Náklady na jednu operaci přesahují sto tisíc korun.

Navzdory názvu neprovádí robotické operace „opravdový“, autonomní robot. Všechny jeho pohyby řídí člověk od počítače. Zařízení mívá obvykle čtyři ramena obsazená obdobou chirurgických nástrojů a kamerou se světlem. Uskutečňuje laparoskopické operace, neboli přes drobné řezy v kůži a svalech se přístroje „vsoukají“ do těla. Chirurg pak od počítače provádí zákrok.

Stroj odstraní potenciální třes rukou, upřesňuje pohyb skalpelu. Zařízení uvnitř těla operuje i v úhlech, jaké by lidská ruka nezvládla. Může si dokonce podle potřeby otočit lůžko s pacientem. Po zákroku zbydou na těle jen drobné ranky.

Velké sny možná přiblíží konkurence

Od robotických operací se čeká, že umožní, aby složitou operaci prováděl nejvhodnější specialista, který ji může řídit třeba z druhého konce světa. Takovéto operace na dálku se skutečně dějí, ale zatím jen experimentálně. Obavy z nebezpečného přerušení internetového spojení jsou příliš velké, navíc chirurgům vyhovuje bezprostřední kontakt s dalšími členy týmu zajišťujícími operaci – anesteziologem, sestrami.

Zatím v počátečním stadiu experimentů jsou vyvíjené roboty, které by měly operaci provádět úplně samy.

Autonomní robotický systém uskutečnil čtyři experimentální laparoskopické operace na prasatech, a nastoupil tak dlouhou cestu k chirurgii bez chirurgů.

Robotický chirurg téměř samostatně uskutečnil první operace. Na prasatech

Označení „robotická chirurgie“ se v posledních letech často používá, ale je zatím hodně nadsazené. Časem by však už mohlo nabýt doslovného významu a změnit celý tento medicínský obor.

Přečíst článek

Prvotní náklady na robotem asistovanou operaci jsou vyšší než na otevřenou operaci nebo laparoskopickou operaci prováděnou chirurgem přímo. Zatím poněkud složité propočty však ukazují, že díky preciznímu provedení operace se pacienti lépe hojí a bývají dříve propuštěni domů. Tím se šetří náklady na pobyt v nemocnici, které bývají na západ od nás podstatně vyšší než v Česku. V určitých případech se celkové náklady na robotem asistovanou operaci mohou vyrovnat celkovým nákladům na operaci běžnou.

Podstatné však určitě bude, pokud náklady na chirurgické roboty poklesnou. Ceny u všech dodavatelů snižuje rozvoj techniky a samozřejmě také konkurence. Třeba právě ta, kterou nyní oznamuje cambridgeská společnost CMR Surgical a jež by mohla srazit i náklady pro české zdravotnictví.

Vědecký novinář Josef Tuček na newstream.cz pravidelně píše o aplikacích vědy v byznyse. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Přečíst článek

Šokové zchlazení, neuroblokátory i genové mutace. Vědci mají lék na chronické bolesti

Přečíst článek
Autonomní robotický systém uskutečnil čtyři experimentální laparoskopické operace na prasatech, a nastoupil tak dlouhou cestu k chirurgii bez chirurgů.

Robotický chirurg téměř samostatně uskutečnil první operace. Na prasatech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme