Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu

Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry
Se svolením Max Power
Petra Jansová

„Jestli se nám bude dařit v Berlíně, možná přijde čas na další zahraniční expanzi,“ říká newyorský architekt a zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry, který před několika týdny otevřel podniku v Berlíně. Do Německa přivezl české pivo, nábytek nebo porcelán, ale také minimum českých investic.

Reklama

Čekal jste, že koncept, který měl být původně jen dočasným řešením pro jedno neudržované místo, si najde tolik stoupenců? 

Když jsme v roce 2018 otevírali první Manifesto, chtěl jsem především vytvořit koncept, který v Praze tehdy zásadně chyběl – spojit na jednom místě skvělou architekturu a kvalitní gastronomii. Tak nějak jsem tušil, že by tento koncept mohl lidi přitáhnout, ale také, že by mohl během několika týdnů zaniknout. Nicméně, zrealizování myšlenky bylo mnohem obtížnější, než jsem na začátku čekal.  

Manifesto Andělský market pod střechou

Nejlepší gastro na světě. Pražské Manifesto získalo prestižní realitní ocenění v Cannes

Pražské Manifesto zaujalo porotu mezinárodní soutěže MAPIC a z Cannes si odváží prestižní ocenění nejlepšího nového gastro konceptu na světě.

Přečíst článek

Na Florenci jste zaplnili neudražovaný prostor poblíž Masarykova nádraží, stejně tak smíchovské Manifesto „revitalizovalo“ zanedbané místo. Proč jste se rozhodl ho v Berlíně „zavřít“ do budovy? 

I budova na Postupimském náměstí byla dlouhodobě prázdná, 25 let na ni nikdo nesáhl. A samozřejmě pro náš koncept skýtala jednu velkou výhodu, neprší do ní. Koncept Manifesta v sobě navíc skrývá mnohem víc než to, zda je uvnitř nebo venku. Vyžaduje vysoké investice do technologií a provozního systému, tudíž jeho „schování” pod střechu prodlužuje jeho životnost a dělá ho tak udržitelnější. Dosáhnout „berlíského” modelu by bylo mnohem obtížnější na venkovním a dočasném místě.

Úřady v Berlíně jsou přísnější než ty v Praze

Jak se v Berlíně spolupracovalo s úřady? Bylo to jednodušší než v Česku?

Vlastně nás překvapilo, že to bylo podobně netransparentní a navíc ještě přísnější.

Věří v Berlíně vašemu projektu? 

Zatím je to těžké přepovídat. Nicméně během slavnostního otevření přišlo kolem 3500 tisíc lidí. A během filmového festivalu Berlinale jsme dokonce otestovali maximální hranici naší kapacity.

Metropole podle velikostí bytů: Praha zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Praha co do velikostí bytů zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Jestli toužíte po opravdu velkém domově, měli byste se přestěhovat do Canberry, Káhiry či Ottavy. Podle analýzy britské firmy Buildworld mají byty a domy v těchto hlavních městech největší průměrnou obytnou plochu na světě. Praha se nachází ve spodní části žebříčku, daleko za metropolemi Indie, Filipín a dokonce i Papuy Nové Guineje. A která hlavní města jsou na tom nejhůře?

Přečíst článek

A co o Manifestu říkají recenze?

Například to, že podobný koncept na Postupimském náměstí měl vzniknout mnohem dřív.

Berlín je kavlitní gastronomií doslova napěchován. Co nového tam přinese Manifesto? 

Většina tamních podniků cílí na dvě skupiny lidí, buď na hodně moderní nebo ty, kteří dávají přednost luxusnímu životnímu stylu. Jde tedy o velmi úzce vymezené segmenty. My chceme přitáhnou hlavně místní a 90 procent našich prvních návštěvníků jsou skutečně Němci.

Nebyla tedy expanze do Berlína tak trochu pověstným „vozením dříví do lesa”?

Naopak. Berlín je a byl ideálním městem pro zahájení naší expanze v Německu, protože zdejší gastronomická scéna je mezinárodní, pestrá a sofistikovaná. Ne vždy tu ale najdete špičkovou kvalitu služeb. A přesně to jsme do Berlína chtěli dovézt. Stejně jako v Praze i tady vytváří Manifesto místo, kde se snoubí architektura, jídlo a kultura. Postupimské náměstí ožije.

Do Berlína jsem přivezli i český nábytek

Kromě plzeňského piva jaké další stopy českého umu na Postupimském náměstí najdeme? 

Z Prahy jsme si přivezli dvě naše restaurace, ačkoliv jsou americké - Dirty Dog - a mexické - Alebrijes. Porcelán, na který se v Berlíně servíruje, pochází z karlovarské dílny G. Benedict. A stejně tak jsem opět přizval po dlouholetých zkušenostech firmu Miroslava Procházky BAT Design nebo studio Heels Make Deals. A část nábytku vyrobily české firmy Javorina a mmcité.

Je česká stopa něco, co byste chtěl do každého dalšího Manifesta v zahraničí vtisknout? 

Vytvořili jsme síť opravdu důvěryhodných důvodů a opravdu není důvod ji měnit. Funguje skvěle a kvalitně. Není třeba ji měnit.

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Po dvouletých proticovidových omezeních a rapidním úbytku turistů se Praha změnila. Otevřela se více místním, zejména mladým lidem. Řada památek se dočkala opravy a otevřely se nové galerie v čele s Kunsthalle. Díky novým projektům, které byly spuštěny v letech 2020 a 2021, je město ještě zábavnější než dříve, vysekl poklonu českému hlavnímu městu prestižní deník The New York Times. A jaké jsou jeho tipy na nejzajímavější místa?

Přečíst článek

Jak vysoko se vyšplhaly investice do Manifesta v Berlíně? 

Ke 13 milionům eur. Suma se skládá z investic mojí skupiny a nákladů do rekonstrukce, které jdou na konto společnosti Brookfield Properties. Zajímavostí je, že většina peněz pochází od Američanů žijících v Evropě. Méně, než jeden milion eur pak přispěli dva institucionální investoři. Jeden z Čech a druhý ze Slovenska.

V minulosti jste mluvil o další zahraniční expanzi. Konkrétně jste zmiňoval Francii, Belgii, USA nebo Polsko. Už se něco z toho rýsuje?  

Vzhledem k makroekonomické situaci jsme ambice na expanzi v těchto zemích omezili a pozastavili jednání o potenciálních projektech. Rozhodl jsem se teď soustředit svoji pozornost na Berlín a na Anděl. Nicméně pokud bude Manifesto v Berlíně úspěšné, jsou ve hře i jiné lokality, než jste zmínila. Zájem od majitelů nemovitostí máme. Zatím ale, jak jsem řekl, budeme hlavně pracovat na rozvoji stávajícího berlínského týmu a dalším vylepšení služeb. Až pak přijde čas a prostor na zamyšlení, kam se posunout dál.

O expanzi zatím nepřemýšlíme

Hledáte už potenciální investory?  

Aktuálně ne. Společnost je zisková natolik, aniž by potřebovala k růstu externí investory. I nadále bych si rád zachoval většinové vlastnictví.

A co expanze Manifesta do dalších českých měst?

V příštích 10 letech k tomu, myslím, nedojde.

Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Pokud se v Česku nezmění přístup úřadů k developmentu a budeme mít stále jeden z nejhorších stavebních zákonů na světě, bude to brzdit ekonomiku i trh s nemovitostmi. Nepotřebujeme tedy od státu finanční pomoc, potřebujeme pomoc legislativní, říká v rozhovoru pro Newstream.cz Martin Baláž, senior viceprezident a country manager pro Česko, Slovensko a Maďarsko společnosti Prologis, největší průmyslové realitní firmy na světě. 

Přečíst článek

Věnujete se ještě architektuře a urbanismu nebo vás práce na rozvoji konceptu Manifesta vytěžuje naplno? 

Vedení společnosti mě časově vytěžuje víc než jeden úvazek. Už tedy nejsem praktikující architekt, ale vlastně při realizaci Manifesta v Berlíně jsme vybudovali takové malé architektonické studio. Projekt vedla Sara Gomez, která si vybudovala i vlastní tým. Nicméně i já jsem si v Berlíně saturoval svoji designerskou duši, navrhl jsem některé z barových židlí.

V Praze se vůbec nestaví

Kdysi jsme spolu mluvili o tom, že Praze chybí moderní architektura. To vlastně platí dodnes. Nicméně pozorujete v Praze nějaký posun k lepšímu?

Nějaký posun k lepšímu pozorovat lze. Tým IPRu a CAMPu odvádí dobrou práci, otevírá diskusi o architektuře a urbanismu a organizuje mezinárodní soutěže. I když stále platí, že se v Praze stále moc nestaví. Například projekt Savarinu Thomase Heatherwicka je příkladem kvalitní architektury, ale opět jsou u něj patrné stopy působení památkářů.  

Mimochodem, pro váš koncept jste zvažovali i prostor Staroměstské radnice. Na čem to ztroskotalo, kromě toho, že radní neschválili její rekonstrukci?

Především na neochotě politiků sáhnout do centra města a vytvořit zde něco výjimečného. Rekonstrukce by s sebou přinesla obrovský potenciál pro přilákání jiného typu lidí do centra, vytvořila by spoustu pracovních míst a generovala by peníze pro město. Přitom by se přeměna objektu dala financovat z jiných než veřejných prostředků. Nechat ji chátrat je vlastně plýtváním.

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek
Manifesto Andělský market pod střechou

O adventu směřujte do Manifesta. Je tu svařák, dobré jídlo a hlavně atmosféra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme