Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vrchol inflace v Evropě přijde v létě. Zdraží hlavně energie a potraviny

nákupy v supermarketu
ČTK
 ČTK

Míra inflace v zemích eurozóny, potažmo v dalších evropských zemích včetně ČR, která je na nejvyšších hodnotách od 70. let minulého století, dosáhne vrcholu během letošního druhého čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Allianz Trade. Na růstu cen se budou podle ní téměř ze dvou třetin podílet rostoucí ceny energií a potravin.

Reklama

Inflace v zemích eurozóny dosáhla v dubnu meziroční hodnoty 7,5 procenta. Podle analytiků Allianz Trade lze za prudkým nárůstem cen hledat kombinaci několika faktorů, silné ekonomiky a jejího opětovného otevření po pandemii, ale i problémy v pružnosti dodavatelských řetězců, kdy stále křehký globální systém výroby a distribuce nezvládal držet krok s poptávkou po pandemii. Ruská agrese na Ukrajině tlak na růst cen ještě dále zvýšila, především v segmentu komodit, nejvíce pak energií.

„S tím, jak se konflikt na Ukrajině prodlužuje a v Číně se objevují nová ohniska nákazy covid-19, jsou důsledky rostoucích životních nákladů dalekosáhlé a vyvolávají závažné otázky o vhodnosti běžně používaných inflačních modelů a z nich odvozených politických rozhodnutí,“ uvedla ředitelka Allianz Trade pro ČR Iva Palusková.

ČNB opět intervenuje proti oslabování koruny

ČNB opět intervenuje proti oslabování koruny

Česká národní banka (ČNB) reaguje na výrazné oslabení koruny měnovými intervencemi. Podle ČNB je cílem nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v situaci vysoké inflace. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

Přečíst článek

Přestože se analýza věnovala eurozóně, inflační dynamika je podobná i v těch zemích EU, které společnou měnu nepoužívají, včetně ČR. Podle dat Českého statistického úřadu inflace v dubnu meziročně vzrostla o 14,2 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem ceny stouply o 1,8 procenta.

Dá se očekávat, že inflační vrchol teprve přijde. „Na základě našich základních prognóz vývoje bez embarga EU na dovoz ruské ropy a plynu očekáváme, že celková inflace dosáhne vrcholu ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Tento výsledek by platil i v případě, že by ceny energií zůstaly na současné zvýšené úrovni až do konce příštího roku. V případě nepříznivého scénáře v podobě embarga EU na ruský vývoz energií, které by dále zvýšilo ceny, by se vrchol celkové inflace posunul až na konec roku,“ upřesnila Palusková.

Peníze, ilustrační foto

Česko dostane od EU další miliardy z fondu obnovy. Využije je na řešení uprchlické krize

Česká republika dostane prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) dalších zhruba 14 miliard korun. Využít by se mohly i v souvislosti s uprchlickou krizí v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). NPO je podkladem pro čerpání peněz z mimořádného fondu, který připravila Evropská unie v souvislosti s koronavirovou pandemií. Česko původně mělo možnost získat 179 miliard korun.

Přečíst článek

Vrchol přijde v létě

Analytici Allianz Trade očekávají, že se inflace v eurozóně letos stabilizuje na 6,5 procenta a v příštím roce na 2,5 procenta. Jádrová inflace, tedy ceny spotřebního koše očištěné o sezonní vlivy, změny regulovaných cen či daňových úprav, by nicméně měla zůstat neobvykle vysoká, v průměru 2,5 procenta. To je více než dvojnásobek v desetiletí před covidem.

Jádrová inflace se na růstu spotřebitelských cen v letech 2001 až 2021 podílela 55 procenty. Odborníci Allianz Trade však odhadují, že v roce 2022 bude pouze 35 procent inflace připadat na jádrovou inflaci a zbytek na rostoucí ceny potravin (17 procent) a energií (48 procent).

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V ČR působí od roku 1997.

Sídlo pojišťovny Allianz v Berlíně (ilustrační foto)

Soudní spory v USA snížily Allianz zisk. Její akcie klesly

Nárok amerických investorů na šest miliard eur kvůli údajným škodám způsobeným pojišťovnou Allianz při správě majetku způsobil pokles loňského zisku této největší pojišťovně v Evropě z hlediska tržní hodnoty. Zisk se snížil o 2,9 procenta na 6,6 miliardy eur (160,9 miliardy korun). Firma považuje výsledky za velmi úspěšné.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme