Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Symbol Paříže ožívá. Katedrála Notre-Dame se příští rok otevře veřejnosti

Katedrála Notre-Dame se znovu otevře veřejnosti v roce 2024
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Obyvatelé Paříže a turisté z celého světa se v příštím roce dočkají znovuotevření ikonické památky hlavního města Francie. Více než pět let od požáru by se 8. prosince 2024 měla otevřít katedrála Notre-Dame pro veřejnost. Ještě v letošním roce však historickou památku a všechny, kteří ji opravují, čeká náročný úkol - vztyčení nového sanktusníku.

Reklama

Právě novogotický sanktusník z dubového dřeva, který jednu z dominant Paříže zdobil, byl jednou z největších ztrát požáru z 15. dubna roku 2019. Nový nakonec bude přesnou kopií věže z roku 1859 od architekta Eugèna Violleta-le-Duca. I přesto, že chtěl současný prezident Macron prosadit moderní pojetí této stavby

Sanktusník katedrály Notre-Dame v Paříži, který shořel v dubnu 2019

Katedrála dostala nový krov

V červenci tohoto roku došlo v rámci rekonstrukce za téměř 900 milionů dolarů (téměř 21 miliard korun) k dalšímu pokroku, kdy byl do katedrály dodán nový dubový krov. Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. 

Na stavbu krovu padlo celkem 1200 dubů. Ten je složený ze tří trojúhelníkových částí o rozměrech 15 krát 12 metrů a hmotnosti sedmi tun. Loď, která dopravila i další stavební materiál a trámy, měří 80 metrů. Z lodě na chrám krov vyzdvihl jeřáb.

Srí Lanka

FOTOGALERIE: Za slony na Srí Lanku. Stačí vám deset hodin

Z Prahy do Colomba, hlavního města Srí Lanky, to přímým letem trvá deset hodin. Právě tam nyní budou moci zaletět exotiky chtiví cestovatelé z Česka. „Češi mohou na Srí Lanku letět od letošního podzimu poprvé přímo z Prahy. Lety do Colomba budou moderním Boeingem 787 Dreamliner trvat přibližně deset hodin, cesta se tak zkrátí a bude pohodlnější než kdykoli v minulosti,“ prozrazuje Kateřina Pavlíková z Čedoku. „První odlet je plánovaný na úterý 24. října,“ dodává. Co zde mohou vidět? Ochutnávku nabízí exkluzivní fotogalerie.

Přečíst článek

„Používáme přepravní prostředky, které máme k dispozici. Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejsnazší způsob, jak tři části krovu přivézt na ostrov Cité,“ uvedl generál Jean-Louis Georgelin, který na rekonstrukci dohlíží.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru ještě nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety. Památku, chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží, před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

Přečíst článek
Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme