Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká burza přivítá dalšího vyzyvatele Tesly. Je z Vietnamu

VinFast
ČTK

Tesla se dnes chystá oficiálně otevřít svoji texaskou továrnu, která je druhým závodem automobilky ve Spojených státech. Její menší rival, vietnamská VinFast, si pro svou první fabriku v USA vybrala Severní Karolínu. Ale ještě než začne stavět, chystá vstup na americkou burzu.

Reklama

Holdingová společnost vietnamské automobilky VinFast se chystá na americký burzovní parket. Holding Vingroup JSC se sídlem v Singapuru podal žádost u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Skupina zatím neurčila velikost ani cenové rozpětí primární veřejné nabídky akcií (IPO).

Peníze od investorů hodlá mimo jiné využít na stavbu své první americké továrny v Severní Karolíně. Investovat do ní hodlá čtyři miliardy dolarů (necelých 90 miliard korun).

„Stále zvažujeme spoustu možností,“ řekla novinářům šéfka VinFastu Le Thi Thu Thuy. Uvedla, že IPO je plánováno na druhou polovinu letošního roku a je jednou z možností, jak financovat plánovaný závod v Severní Karolíně a expanzi v USA.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla otevřela u Berlína svoji první evropskou továrnu. Musk předal první vozy i s autogramem

Americká společnost Tesla v úterý oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna chce vyrábět až 500 tisíc vozů Model Y ročně, zaměstná 12 tisíc lidí.

Přečíst článek

Minulý týden společnost informovala, že podepsala předběžnou dohodu o počáteční investici ve výši dvou miliard dolarů do výstavby továrny v USA. Závod v Severní Karolíně bude vyrábět elektrické autobusy, sportovně-užitkové vozy (SUV) a baterie pro elektromobily.

Před rokem zdroje uvedly, že VinFast zvažuje IPO, které by mohlo společnost ocenit na přibližně 60 miliard dolarů. Toto ocenění se na současných trzích jeví jako nepřiměřené, řekl agentuře Reuters obeznámený zdroj.

V roce 2019 se VinFast stal prvním plnohodnotným výrobcem automobilů ve Vietnamu, když do ulic vyjely jeho modely s benzinovým pohonem vyrobené pod jeho vlastní značkou. Do konce roku 2022 automobilka přestane vyrábět vozy se spalovacími motory.

Zakladatelem a největším akcionářem firmy je nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong. Automobilka má již pobočky v USA, Kanadě, Německu, Francii a Nizozemsku a v lednu oznámila, že plánuje výstavbu výrobního závodu v Německu.

Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Forbes: Musk je nejbohatší na světě, předběhl Bezose

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf automobilky Tesla Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou (16,9 miliardy dolarů).

Přečíst článek

O krok pozadu za Teslou

Jsou to dva týdny, kdy nedaleko Berlína v braniborské obci Grünheide otevřela svůj první evropský závod automobilka Tesla. A dnes plánuje další grand opening v texaském Austinu. Přípravy jsou podle střípků, které sdílí šéf automobilky Elon Musk na svém twitterovém účtu, v plném proudu. 

Daimler, ilustrační foto

Navzdory čipové krizi si loni automobilky sáhly na rekordní zisky. Vyplatilo se jim zaměřit na luxusní auta a nezlevňovat

Přední světové automobilky v loňském roce prudce zvýšily své zisky, a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů a dalších součástek na jejich výrobní aktivity. Souhrnný provozní zisk 16 největších světových automobilových koncernů zvýšil o 168 procent na 134 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme