Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Spotřeba je nejnižší za pět let

Energie, ilustrační foto
Pixabay

Od loňského počátku zdražování a také od začátku války na Ukrajině na konci února je v Česku patrný trend úspory plynu. V květnu byla spotřeba po očištění od vlivů počasí meziročně o 9,2 procenta nižší, bez očištění dokonce o třetinu. Vyplývá to z analýzy firmy Amper Meteo.

Reklama

Za prvních pět měsíců roku spotřeba meziročně klesla o 19,2 procenta, po očištění od vlivů počasí o 10,7 procenta. Celková spotřeba plynu byla v tomto období nejnižší za posledních pět let jak před očištěním, tak po očištění od vlivů počasí, uvedl Petr Skalák, analytik společnosti Amper Meteo. Češi tak zjevně začali šetřit.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

U elektřiny, která také výrazně zdražila, podobný trend vysledovat nelze, což je podle Skaláka vysvětlitelné tím, že je snazší snížit potřebu ohřevu teplé vody či vytápění než šetřit v používání spotřebičů. „Například ledničku nikdo nevypne,” podotkl Skalák. V květnu byla spotřeba elektřiny meziročně o 1,8 procenta nižší, po očištění o vliv počasí byla prakticky totožná. Proti rokům před epidemií covidu-19 byla spotřeba nižší před očištěním i po něm.

„Námi nasbíraná data odráží současný raketový růst cen energií, a to zejména plynu. V příštích měsících bezesporu uvidíme další pokles spotřeby související s tím, jak se postupně začne projevovat snaha firem o úspory a investice do efektivnějších technologií,” uvedl předseda představenstva společnosti Amper Savings Martin Nádeníček. Firma ze skupiny Amper zajišťuje mimo jiné projekty energetických úspor a optimalizaci energetického hospodářství.

Elektřina, ilustrační foto

Šéf IEA: Dlouhá a tuhá zima by mohla vyvolat nedostatek energií v Evropě

Dlouhá a tuhá zima by mohla vyvolat nedostatek energií v Evropě, varoval výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Připomněl, že ruská invaze na Ukrajinu prohloubila energetickou krizi v regionu.

Přečíst článek

Plyn zdražil za poslední rok několikanásobně. Na začátku loňského roku stál podle údajů na webu Kurzy.cz okolo 200 korun za jednu megawatthodinu, loni v létě to bylo okolo 300 korun. Po zahájení ruského vpádu na Ukrajinu na konci února se cena postupně zvýšila tak, že se od začátku května pohybuje nejčastěji mezi 600 a 700 korunami za MWh.

Cena elektřiny se loni a burze pohybovala v první polovině roku okolo 1500 korun za jednu MWh, v létě už to bylo 2000 korun. V prosinci cena krátce vystřelila k 8000 korunám, na začátku roku megawatthodina stála 3000 korun a od té doby se cena zvýšila na aktuálních zhruba 6000 korun.

Lukáš Kovanda: Řidiči, připravte se. Benzin zdraží o korunu na litr během pár dní

Už dnes zřejmě došlo ke „smazání“ efektu snížení spotřební daně z pohonných hmot z minulého týdne. Alespoň tedy v případě benzínu. Pohonné hmoty v dalších dnech podraží o korunu a více na litr.

Přečíst článek

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme