Reklama

Chceme ji zase vrátit Čechům, říká nový provozovatel Kavárny Slavia

Chceme ji zase vrátit Čechům, říká nový provozovatel Kavárny Slavia
Stanislav Šulc/Newstream.cz
Petra Jansová

Legendární Kavárna Slavia naproti Národnímu divadlu v Praze se po roční uzavírce opět otevřela. Zrekonstruovaná a s novým provozovatelem. „Chtěli jsme ji opět vrátit Čechům,“ říká v rozhovoru Jozef Onderka, nový nájemce prostor.

Máte už nějaké zkušenosti s řízením gastronomického provozu? 

Ano, mám. Nedaleko s rodinou provozujeme kavárnu Smetana Q. Takže když se naskytla příležitost pronajmout si i Slavii, měli jsme hned jasno.

Byl to momentální nápad, nebo jste o tom přemýšleli déle?

Pokukovali jsme po ní už déle, její předchozí fungování nám přišlo smutné. Nelíbilo se nám, že se tu cílilo hlavně na turisty. Přišlo nám to škoda, když je to místo spjaté s národní historií. Chtěli jsme ji proto opět vrátit Čechům.

Reklama

To znamená, že například snížíte ceny?

Ano. Budeme se snažit je udělat co nejpříjemnější. Z logiky věci, nacházíme se na velmi atraktivním místě v centru Prahy, tak zase nemohu slibovat, že zde bude nejlevnější kavárna v okolí. Podstatně chceme změnit i to, jakým způsobem se bude naše obsluha chovat k hostům. Nechceme, aby tu někdo někoho soudil, což se tady bohužel v minulosti občas stávalo. A naposledy, nechceme těžit z toho, že jsme v turistické lokalitě a odpustí se nám občasné nedostatky v kvalitě. Chceme prostě nabízet to nejlepší jídlo z těch nejlepších surovin tak, jak si to toto místo zaslouží.

Milionová investice do rekonstrukce

Na jak dlouho máte prostor v nájmu?

To vám bohužel z podstaty konceptu smlouvy nemohu říct.

Na kolik vyšla rekonstrukce?

V tento moment jsou to nižší desítky milionů.

Vilu v Tróji navrhli architekti a designéři ze studia Coll Coll.

Vila v Troji za 80 milionů má výjimečný výhled na Prahu i do budoucnosti

Po návratu z Kanady se chtěl mladý pár usadit v Praze. Snil o domě, ve kterém bude klidně žít i pracovat. Výsledkem je vila postavená v duchu palladiánských staveb s technologiemi ovládanými umělou inteligencí.

Přečíst článek

V tento moment? To znamená, že plánujete ještě další investice?

Chtěli bychom. Nikdo ale teď neví, co nám přinese podzim a covid, raději si tedy počkáme. Primárně sem teď musíme dostat nějaké lidi a něco vydělat. Velké plány ale máme. Čeká nás například rekonstrukce zázemí, kuchyně a také vedlejšího baru. 

Jaký jste si přichystali gastronomický koncept?

Kavárna s přesahem do restaurace, kde se chceme zaměřit na jídla inspirovaná těmi z dob Rakousko-Uherska, ale pojmout je moderně. 

Máte už vybraného kuchaře? 

Momentálně s jedním jednáme.

A jde o nějaké známé jméno?

Nemohu vám to říct, protože to ještě není 100procentně dohodnuto.

Covid rekonstrukci prodražil

Rekonstrukce probíhala rok. Nadneseně řečeno, neuvolnil vám tak covid ruce?

Pandemie nám zásadně zvýšila náklady na úpravy kvůli zdražení materiálů. Zároveň se stavba protáhla. Nahrálo nám to v jediné věci, a to že jsme se do toho vrhli komplexně, během provozu bychom museli rekonstruovat po částech.

Co všechno se změnilo?

Víceméně jsme opravovali. Je nová podlaha, svítidla a zrekonstruované zařízení. Novinkou je například bar u vstupu, a taky jsme chtěli otevřít přípravnu zákusků, abychom podtrhli zákazníkům to, že vše, co mají na talíři je skutečně čerstvé a připravuje se to přímo tady. Spolupracovali jsme s panem architektem Janem Špačkem, který se podílel na rekonstrukci Slavie i v roce 1997.  

>>>>>>Více o tuzemské gastronomii můžete sledovat zde<<<<<<

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přepravní a výrobní krize si vybírá svou daň. Výrobní inflace se urvala

Ceny v průmyslu rostly v srpnu nad očekávání závratně, meziročním tempem 9,3 procenta. To je nejvýraznější nárůst od dubna 1993.

Přečíst článek

Česko ekonomicky i co do populačního růstu zachraňuje imigrace

Stanislav Šulc: Firmy a lidé se poperou o migranty

Bez uvolnění migrační politiky se české hospodářství poměrně zanedlouho dostane do velkých problémů. Migrace se tak znovu dostane na pořad dne, jen zcela jinak než bylo doteď zvykem.

Přečíst článek

Reklama
Doporučujeme