Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cameron přepisuje historii filmařiny. Druhý Avatar utržil už dvě miliardy dolarů

Avatar: The Way of Water
20th Century Studios
 nst
nst

Kasovní trhák Avatar: The Way of Water překonal na sklonku tohoto víkendu hranici utržených dvou miliard dolarů. Je to třetí film Jamese Camerona, kterému se tento mimořádný výsledek podařilo dosáhnout.

Reklama

James Cameron umí tvořit miliardové filmy. Nebo spíše dvoumiliardové. Nejnovější díl filmu Avatar s podtitulem The Way of Water v kinech o tomto víkendu překonal dvoumiliardovou hranici tržeb. Stal se tak teprve šestým filmem v historii, který takovou sumu utržil.

Polovinu filmů v "dvoumilardovém klubu" přitom natočil právě James Cameron. Jde samozřejmě o první díl Avatara a Titanic. Prestižní klub pak doplňují filmy Star Wars: The Force Awakens, Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame, shrnuje portál CNBC.

The Way of Water utržil v amerických kinech 598 milionů dolarů, ve světě pak 1,426 miliardy dolarů. Dílo je aktuálně šestým nejvýdělečnějším filmem v historii a velmi pravděpodobně se v tomto prestižním žebříčku posune výše. "A vstoupil do něj celkem bezproblémově," shrnul nebývalý úspěch druhého Avatara analytik firmy Comscore Paul Dergarabedian. 

Nejlepší načasování

Druhý Cameronův Avatar podle Dergarabediana "přišel ve správný okamžik", kdy celá filmová industrie po covidu skomírala a potřebovala "pořádnou vzpruhu". Zároveň to předestírá velmi příznivou budoucnost pro celou franšízu Avatar: do kin v následujících letech mají dorazit další tři filmy. 

Tento numerický výsledek zároveň odráží "plán" samotného Camerona, který před jeho uvedením prohlásil, že se film bude muset stát "třetím čtvrtým nejvíce vydělávajícím filmem v historii, aby se vyplatil". Jak CNBC připomíná, reálné náklady na druhého Avatara nejsou známy, odhady nicméně hovoří o 250 až 350 milionech dolarů bez marketingových nákladů

Odborníci očekávají, že The Way of Water bude až do poloviny února dále stabilně vynášet solidní sumy, neboť v kinech není v plánu uvedení žádného velkého trháku. Právě v půli února má vyjít další "Marvelovka" - Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

Pokračování Avatara v Česku viděl milion diváků.

Avatar pořád táhne, měsíc od premiéry ho v Česku viděl milion diváků

Nejvíce diváků přišlo do tuzemských kin o uplynulém víkendu opět na pokračování filmu Avatar režiséra James Camerona s podtitulem The Way of Water. Více než tříhodinový snímek o víkendu vidělo dalších přibližně 132 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili 27,2 milionu korun. Na druhém místě s velkým odstupem stejně jako před týdnem skončil snímek Kocour v botách: Poslední přání.

Přečíst článek

video

Stanislav Šulc: Avatar je kolosální pohádka s hrozivým záporákem. Člověkem

James Cameron konečně uvedl pokračování svého velkofilmu Avatar z roku 2009, který se tehdy stal nejvýnosnějším filmem všech dob. Dvojka je ve všem větší – v zápletce, emocích, invenčnosti a samozřejmě i v rozpočtu. Druhý Avatar totiž stál 350 milionů dolarů, tedy neuvěřitelných osm miliard korun. Ale skutečně stojí za to. Vidět druhý Avatar je nyní téměř povinnost. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek z filmu Avatar (2009)

Avatar po třinácti letech stále láká, podruhé ovládl tržby tuzemských kin

Přečíst článek
video

Stanislav Šulc: Avatar je kolosální pohádka s hrozivým záporákem. Člověkem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme