Biohacking: Na zdraví zubů má vliv strava i mikrobiom
Zdravé a na pohled hezké zuby hrají důležitou roli v životě moderního člověka. Je to jen malá část lidského těla a přesto si zasloužily, aby se jim věnoval samostatný medicínský obor. Přesto- možná pro někoho překvapivě- zdraví zubů není od zbytku těla odtrženo. Zuby jsou z velké části ovlivňovány interními procesy a platí to i obráceně, jako u kterékoliv jiné části těla.
Jednou z hlavních věcí, na které bychom se měli při pohledu na zdraví zubů a ústní dutiny jako takové zaměřit, je zdraví našeho mikrobiomu. Protože náš trávicí systém začíná v ústech a celý trávicí trakt je v podstatě jen "hadice" procházející naším tělem pojená s vnějším prostředím, podobně jako kůže. Jen je spojená přes specifickou membránu, hustě osídlenou různými typy bakterií, které s námi symbioticky koexistují.
Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.
Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci
Enjoy
Stav mikrobiomu v celém trávicím traktu bude mít velký vliv na naše zuby a ústa a naopak. Podle výzkumů je po střevech mikrobiom v ústech ten nejrozmanitější, osídluje ho přes 700 druhů bakterií. Nevyvážený mikrobiom v ústech může být spojený se vznikem řady nemocí v celém těle. Jsou to primárně problémy s dalších částech trávicího traktu jako důsledky dysbiózy- reflux, dráždivý tračník, Crohnova choroba a další onemocnění.
Nejčastějšími problémy se zuby a ústy v moderní době jsou kazy, formativní nepravidelnosti zubů, jako jsou křivé zuby, špatný dech a nemoci jako paradentóza. Zubní kazy jsou nejčastějšími problémy se zuby vůbec.
Vybrat funkční doplňky stravy není zas taková věda. Stačí se držet doporučení ze seriálu Biohacking, který pravidelně vychází na newstream.cz.
Biohacking: Jak vybrat doplňky stravy a které prioritně užívat
Enjoy
Weston A. Price byl průkopník na poli stomatologie již před sto lety a zabýval se souvislostmi mezi stravou a zdravými zuby. Jeho následovníci dnes připisují vznik zubních kazů čtyřem hlavním aspektům a všechny souvisejí s naší stravou. Nejdůležitější je nedostatek obsahu minerálů v naší stravě, dále nedostatek v tuku rozpustných vitamínů, zejména vitamínu D (ten je důležitý nachytat ze slunce teď v létě), konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny fytové a potravin s vysokým obsahem rafinovaného cukru.
Moderní stomatologie se soustředí hlavně na mechanické odstraňování zubního plaku, což je naprosto validní strategie, protože starý plak způsobuje množení škodlivých bakterií a následně celou řadu z toho pramenících nepříjemností. Se stomatologem ale zřídka proberete svůj jídelníček nebo stravu svých dětí. Možná je to také proto, že lidé jsou málokdy přístupní změně stravy, často i v případech závažných onemocněních jasně spojených se způsobem stravování. Dostatečný obsah minerálů ve stravě je nezbytný pro zachování kvalitní zubní skloviny. Ta se pak lépe sama brání vzniku kazů.
Kyselina fytová
Obsah minerálů ve stravě úzce souvisí s konzumací kyseliny fytové. Je to látka, která na sebe váže minerály přítomné ve stravě, vstřebáme jich tak daleko menší množství. A pokud je ve stravě kyseliny fytové více než minerálů, naváže se na minerály již přítomné v našem těle- to znamená z kostí a zubů. Potraviny bohaté na kyselinu fytovou jsou zejména obiloviny, ořechy a semena a luštěniny. Její obsah v těchto potravinách ale můžeme značně snížit způsobem zpracování.
Ořechy a semena namočíme zhruba na 6-8 hodin a brzy spotřebujeme. Pokud je nechceme konzumovat ihned po namočení, musíme je usušit v troubě či sušičce ovoce, aby se prodloužila trvanlivost. Takto značně snížíme obsah kyseliny fytové. Pečivo preferujeme kváskové, protože to prošlo procesem fermentace, která také snižuje kyselinu fytovou v jídle. Luštěniny před uvařením namáčíme, déle zejména všechny druhy fazolí, a po namáčení vodu slijeme a k vaření použijeme novou. Těmito postupy redukujeme obsah kyseliny fytové o 50-100 procent.
Paradontóza je další onemocnění v dutině ústní, které je spojeno s naším moderním životem. Jde o ústup dásní a je studiemi dokázáno, že je spojeno se srdečními onemocněními. Zatím existují spíše spekulace, proč tomu tak je, korelace je zde však jasná. Způsoby, jak pomoci zdraví zubů a dásní je celá řada. Základem je vždy strava bohatá na ovoce a zeleninu. Dále lepší ústní hygiena, která může zahrnovat strategie jako čištění jazyka, kloktání a převalování oleje v ústech. To jsou staré způsoby v ajurvédské tradici, které díky svým benefitům získávají na oblibě i dnes.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.