Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benátky opět zaplnili turisté. Letos se do centra města naposledy podívají zadarmo

Benátky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Do Benátek se před pondělním církevním svátkem Ferragosto vydalo téměř 100 tisíc turistů. S fenoménem masového turismu se tak město na laguně potýká stejně jako před koronavirovou pandemií.

Reklama

Před svátkem, který je zároveň vrcholem období dovolených, dnes v Benátkách úřady napočítaly na 93 tisíc turistů. V severoitalském městě, v jehož historickém centru žije zhruba 60 tisíc obyvatel, svítilo slunce, ale nebylo žhnoucí vedro jako v uplynulých týdnech. Davy turistů se tak vydaly na náměstí sv. Marka či k mostu Ponte di Rialto. Bylo mezi nimi 75 tisíc cizinců, vyplývá z dat benátské koordinační a monitorovací centrály, která má k dispozici veškeré městské kamery.

Plné byly restaurace a na Canalu Grande panoval čilý ruch. U nástupišť vodních autobusů se tvořily fronty.

Letošní léto je přitom poslední, kdy se mohou jednodenní turisté do historického centra dostat bez vstupného, které bude zavedeno v příštím roce. Turisté, kteří žijí mimo region Benátsko a nehodlají ve městě přespat, si pak budou vstup do historického města rezervovat na internetu. Lidé, kteří se objednají dlouho dopředu, mají dostat slevu.

Britští přepravci chystají obří stávku

Blíží se největší stávka britských dopravců za desetiletí. Restaurace prodělají miliardy

Britští dopravci jdou v úterý do stávky, která může zdevastovat turistický a gastro průmysl, které se vzpamatovávají z pandemie COVID-19. Ztráty mohou přesáhnout až jednu miliardu liber (přes 28 miliard korun). Bude se jednat o největší stávku za poslední desetiletí, informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle toho, který den se do Benátek vydají, budou platit za vstup do města tři až deset eur (73 až 244 korun). Rezervační systém má být otestován už v příštích týdnech.

Benátská radnice zatím nechystá stanovit denní limit počtu turistů, ale chce příliv návštěvníků regulovat. V některé dny bývá ve městě na laguně přes 100 tisíc turistů.

Svátek Ferragosto, který je v Itálii dnem pracovního volna, zavedl v roce 18 před naším letopočtem císař Augustus, a připomínal ukončení sklizně první srpnový den. V křesťanské éře byly oslavy posunuty na polovinu měsíce a spojeny se svátkem Nanebevzetí Panny Marie.

Hotel Ibis na letišti Friedrichshafen

Evropské hotely špatně platily zaměstnance. Teď o ně bojují a omezují služby

Přední evropské hotelové řetězce přijímají zaměstnance bez zkušeností a praxe. Vedení firem přiznává, že se jim vymstilo, že roky zaměstnance špatně platili, a tak nejsou nyní schopni najít dostatek zaměstnanců, aby mohli uspokojit poptávku, která po pandemii nemoci COVID-19 oživuje. Tisíce pracovníků opustily odvětví ubytovacích a stravovacích služeb, když se v době pandemie zastavila mezinárodní turistika. Mnoho z nich si našlo lépe placenou práci jinde a rozhodlo se, že se do odvětví cestovního ruchu již nevrátí, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy

Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme