Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Stanislav  Šulc

Stanislav Šulc

Tvůrce obsahů na newstream.cz. stanislav.sulc@newstream.cz

články autora

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Scénář, že hodnota bitcoinu v nadcházejícím období vystřelí na statisíce dolarů, je daleko méně šílený, než se může zdát. Důvodem je očekávaný příval velkého množství kapitálu, které do bitcoinové ekonomiky přinesou velcí investiční hráči prostřednictvím veřejně obchodovaných fondů, takzvaných ETF. Ty před několika dny schválila americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Zopakuje se scénář po schválení ETF navázaných na zlato?

Přečíst článek

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu

Rok 2023 měl být z investičního hlediska problematický. Nakonec se ale podařilo vyhnout se řadě nástrah a pro investory nakonec byl velmi štědrý. Jen sedm technologických akcií známých jako Magnificent 7 přinesly výnos 70 procent. Rok 2024 by přitom mohl být ještě lepší. „Loni rostly zejména technologické akcie. Letos by se k nim mohly přidat i akcie další. Zároveň si nemyslím, že by ty technologické měly nějak razantně propadnout,“ uvedl na konferenci Investiční výhledy 2024 pořádané společností EMUN makroekonomický analytik PPF Banky Ľuboš Mokráš. Navíc inflace by podle všeho měla klesnout k cíli centrálních bank.

Přečíst článek
ilustrační foto

Podceněný Apple. Investoři se od něj odvracejí. Blíží se chvíle pro nákup

Technologický gigant Apple ztratil titul nejhodnotnější technologické společnosti světa. Nejdražší firmou z pohledu tržní kapitalizace se stal jeho odvěký rival Microsoft. Apple má řadu problémů, zaspal v AI, naopak Microsoftu se daří zavádět AI do svých produktů. Je načase Apple odepsat, nebo se naopak blíží čas na nákup akcií za rozumnou cenu?

Přečíst článek
Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Česká republika nesplňuje většinu kritérií pro splnění eura. Přesto je jeho přijetí vlastně nevyhnutelné, protože žádný jednostranný krok typu referenda Českou republiku nezbaví závazku, že společnou evropskou měnu přijme. Jen to nebude nijak brzy. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr práce Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Co je to vlastně ta chyba v komunikaci?

Od loňského roku se nám do veřejné debaty vetřel takový nešvar. Všechno se začíná označovat za chybu v komunikaci. Chybu v komunikaci údajně činí vláda, která nedokáže vysvětlit podstatu vládního balíčku, chybou v komunikaci bylo vytáčení ministra Jurečky kolem mejdanu při střelbě na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Co tedy všechno je chyba v komunikaci?

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů

Měsíce se spekuluje, že americká komise pro cenné papíry schválí první veřejně obchodovaný fond navázaný na spotovou cenu bitcoinu. Tedy že de facto vezme bitcoin na milost a z kryptoměny se stane legitimní investiční nástroj. Cena bitcoinu proto roste. Bude středa 10. ledna 2024 oním dnem D?

Přečíst článek
Digital Director CZ/SK Skupiny Nova Lucie Oravčíková

Šéfka digitálu Novy Oravčíková: Už se jasně ukazuje výhoda Voyo Originálů

Téměř rok je ve funkci digitálu Skupiny Nova Lucie Oravčíková. K jejím hlavním úkolům patří řízení digitální videotéky Voyo, která se v loňském roce stala dvojkou na českém a slovenském trhu SVOD platforem. „Brzy se přehoupneme přes 700 tisíc předplatitelů. Plán dosáhnout milionů zákazníků pro Česko a Slovensko do konce roku 2026 stále platí,“ prozrazuje Lucie Oravčíková v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Bývalý český prezident Miloš Zeman

Stanislav Šulc: Občan Zeman pronesl projev. Nemá co nabídnout, ale nebezpečný zůstává

Exprezident Miloš Zeman ze své pracovny přednesl odložený projev. Původně jej měl národu nabídnout již v průběhu vánočních svátků, kvůli pietní atmosféře se však rozhodl svou filipiku na současné poměry o pár dnů odložit. Po dnešním zveřejnění několikaminutového vzkazu je zřejmé, že Zeman již nemá společnosti co nabídnout. Jen škodolibé podněcování k nepokojům.

Přečíst článek
Kamila Horáčková ze Swiss Insurance Group v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
video

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek
The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Trh s digitálními tokeny se vrací k růstu. Naznačují to denní obraty i nejvyšší transakce roku 2023. Za podivné obrázky jsou lidé stále ochotni platit horentní sumy.

Přečíst článek
Přepravní loď společnosti Moller-Maersk - ilustrační foto

Další tlak na ceny potravin. Přepravní gigant Moller-Maersk zastavuje lodě kvůli problémům v Rudém moři

Situace v Rudém moři se značně vyeskalovala. Povstalečtí Húsiové podle dostupných informací napadli jednu z lodí společnosti Moller-Maersk, která vyslala SOS signál. Na ten zareagovalo americké námořnictvo a vyslalo helikoptéry na pomoc. Na ně však Húsíjové také okamžitě zaútočili. V reakci na incident Moller-Maersk pozastavuje veškeré operace v Rudém moři.

Přečíst článek
Původní Mickey Mouse ztrácí práví ochranu

Walt Disney přichází o rodinné zlato. Mickey Mouse pozbyl právní ochrany a je ve veřejném vlastnictví

Nemyslitelné se stalo skutečností. Po 95 letech od premiéry krátkého snímku Steamboat Willie, v němž animátor Walt Disney poprvé na scénu uvedl postavičku myšáka Mickeyho, tato legendární postava ztrácí právní ochrany a vstupuje do takzvané public domain. S původní podobou postavy tak mohou nakládat zcela dle své libosti umělci z celého světa.

Přečíst článek
Zlato si letos připsalo 13 procent. Akciové indexy ale rostly více

Zlatý rok. Drahý kov překonal inflaci. Akcie ale vydělávaly podstatně více

13 procent. Tolik vyneslo zlato v roce 2023 a cenný kov se dostal na nejvyšší cenu v historii. Pokud se naplní předpoklady ekonomů a celoroční inflace se bude pohybovat kolem deseti procent, zlato po dlouhých letech inflaci překoná. Investoři do akciových indexů ale vydělali ještě více. Například pražská burza vynesla včetně dividend 23 procent, americké indexy vynesly i mnohem více.

Přečíst článek
Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Blíží se 1. leden a spolu s ním také největší změny v daních za poslední dekádu. Důvodů pro to má vláda opravdu dost. Nicméně fakt je i ten, že měnit daně je oblíbená disciplína všech vlád. Přitom právě daně by měly být stabilním základem fungování společnosti.

Přečíst článek
Vánoční Vídeň

Was is das Trdelnik? Ptá se vánoční Vídeň

Proslulý vídeňský Stephansplatz se v předvánočním čase proměnil na kouzelný vánoční trh. Ochutnat tu můžete svařená vína z celé řady regionů, punče netradičních chutí, ale také proslulé pochutiny z celé bývalé rakousko-uherské monarchie včetně proslulého trdelníku. Ten tu však asi není tak známý, protože prodejci trdelníku mají plaketku s tím, co vlastně trdelník je. A kolik trdelník na vánočních trzích ve Vídni stojí? Odpověď najdete ve fotogalerii z kouzelné vánoční Vídně.

Přečíst článek

News box

Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple 🍏 ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících.
Daňový portál Moje daně byl včera v posledních hodinách řádného termínu pro odevzdání daňového přiznání zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme